Babiš odvádí pozornost od svého selhání, říká Pospíšil o kritice EU kvůli očkování

8. 1. 2021

Europoslanec Jiří Pospíšil pro deník FORUM 24 odmítl slova premiéra Andreje Babiše o tom, že nedostatek vakcín proti covidu-19 způsobila Evropská unie. Pospíšil zdůraznil, že mnohem větším problémem je fakt, že premiér nemá jasně vytvořený systém přihlašování zájemců o vakcinaci.

„Vinit v souvislosti s vakcínami EU je podle mého dost laciné a spíš to zavání snahou Andreje Babiše odvést pozornost od selhání svého a potažmo vlády,“ myslí si Pospíšil. „Pokud jde o naši exkluzivní očkovací strategii a drhnoucí dodávky vakcín do krajských měst, je samozřejmě ostuda, že si premiér musí nechat radit od hejtmanů, jak by měl vypadat systém přihlašování zájemců na očkování, ale ještě větší ostuda je, že už takový systém není dávno vytvořen a premiér o něm teprve nyní přemýšlí,“ dodal.

Pospíšil připomněl, že Evropská unie postupuje podle společné strategie dohodnuté v červnu 2020 členskými státy. „Délka některých lhůt, jako je třeba povolovací proces Evropské lékové agentury pro uvedeni vakcíny na trh, má sice za následek, že se v EU začalo očkovat později než v USA, UK a Izraeli, ale je to možná daň za větší bezpečnost a jistotu vyloučení zdravotních rizik, které je v případě očkovacích látek neméně důležité jako samotný účel očkování,“ říká europoslanec.

Pospíšil je přesvědčen o tom, že kdybychom si jako ČR nákup vakcín zajišťovali sami, trvalo by to déle a vyšlo by nás to na víc, než když věc Evropská komise na základě mandátu od všech členských států zajišťovala jednotně pro všechny.

Babiš začal evropské instituce obviňovat v úterý v rozhovoru pro deník Právo. „Už 10. prosince jsme se ptali na Evropské radě, když Británie začala 8. 12. očkovat, proč se neočkuje i v EU. Odpověď byla, že vakcína není schválená. Vyzývali jsme, aby to šlo rychleji. Bohužel bylo tam velké zpoždění. Je nenormální, že vakcína Astra Zeneca, která byla zakoupená již v srpnu, ještě nebyla schválena. EK argumentuje, že nejsou kapacity, a my jako členské státy jsme odkázáni na ni,“ řekl premiér.

Zdroj: forum24.cz, 6. 1. 2021

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: Covid-19
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme