Adamová: Živnostníci coby lakmusový papírek

19. 2. 2020

Šikanózní praktiky kontrol z finančních úřadů v poslední době asi nejlépe ilustruje trestání brigádnice za to, že chybně napočítala DPH u zmrzliny, protože na ni na přání inspektorky přidala šlehačku.

Nemůžeme se divit, že takové počínání vyvolává u podnikatelů strach ozvat se, či dokonce být politicky aktivní, protože jim to zajistí pozornost úřadů. Nechuť zde podnikat a zvažování, jestli má vůbec smysl v takové zemi žít – to je atmosféra, která se v posledních letech šíří společností.

Posledním příslovečným políčkem všem aktivním a samostatně se živícím lidem bylo prohlášení ministryně práce Jany Maláčové, v němž kritizovala živnostníky, že do penzijního systému odvádějí málo peněz, a hrozila jim, že pokud nebudou platit více, nemuseli by dosáhnout ani na nejnižší důchod. Živnostníci, kteří se umějí postarat sami o sebe a k tomu zaměstnat další lidi, jsou základním pilířem svobodné společnosti.

To není politická floskule, ale mnohokrát potvrzený fakt. Svoboda podnikat v minulosti šla ruku v ruce s přijímáním dalších občanských a lidských svobod. A právě svobodu podnikání velmi často nedemokratické režimy likvidují. Živnostníci jsou lakmusovým papírkem toho, nakolik svobodná a otevřená společnost zde skutečně je. O čem v takovém kontextu vypovídá boj, jaký právě proti podnikatelům vede současná vláda?

Vypovídá o tom, že živnostníky si nelze snadno koupit. Od státu nečekají nic víc, ale ani nic míň, než že jim nebude házet klacky pod nohy, že jim vytvoří předvídatelné a stabilní prostředí a dá jistotu, že pokud budou poctiví, nemusejí se státu a jeho úřadů obávat. Tedy pravý opak toho, co je dnes realitou. Prohlášení ministryně Maláčové nabourává základní vztah občana se státem – živnostník sice musí dodržovat všechny zákony, ale stát přesto podle paní Maláčové své závazky vůči živnostníkům splnit nemusí. Takový pohled je výsměchem všem lidem, kteří v tomto státě vymýšlejí nové věci, přinášejí na trh své myšlenky a nápady a dávají práci dalším lidem.

Vládní strany dělají z živnostníků zloděje a vedou proti nim zcela nepokrytě válku. Odmítám represe a šikanu aktivní části společnosti, právě té části, která platí daně, s nimiž následně vláda tak nezodpovědně nakládá. TOP 09 vždy bránila poctivé pracovité lidi včetně živnostníků a budeme je bránit i nadále.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 

Zdroj: Lidové noviny, 19.2.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme