Adamová: Výstavbu bytů je nutné zrychlit

1. 11. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jednoduchá otázka, potřebujeme zákon o sociálním bydlení nebo stačí nově nastavené parametry dotačního programu a slib zákona o dostupném bydlení?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/, místopředsedkyně poslaneckého klubu

Chtěla bych předně říci, že v České republice začíná být problém bydlení i pro střední třídu. Lidé, kteří pracují a mají peníze na to, aby se třeba nepohybovali úplně na samotném dně, nejsou schopni si dnes pořídit bydlení anebo bydlet v nájemním bytě. Ve větších městech je to opravdu velký problém a myslíme si, že bychom se měli zabývat tím, aby se u nás urychlilo stavební řízení. Je jedno z nejdelších v rámci nejenom Evropy, ale celého světa, jsme až na nějaké sto dvacáté šesté nebo sedmé příčce na světě a my jsme jako TOP 09 proto připravili novelu stavebního zákona, který to zrychlí. Ono to totiž souvisí i s lidmi, kteří jsou v bytové nouzi úplně největší, protože pokud se nám rozšiřuje skupina lidí, kteří si nemohou dovolit bydlet, šponuje to ceny neskutečným způsobem nahoru. Že nestavíme byty, že jich je každý rok postaveno málo, samozřejmě dopadá i na to, že nejnižší příjmové skupiny už nemají kde bydlet v klasickém nájemním bydlení, protože takové byty už se nestaví vůbec.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Dobrá. Ale my jsme se bavili především o lidech v bytové nouzi aktuální, ale Vy jste to poměrně rozšířila. To by skoro nahrávalo tomu, že něco jako zákon o dostupném bydlení pro nějaké preferované profese, za nějakých nově stanovených podmínek, by Vám nebylo proti mysli?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/, místopředsedkyně poslaneckého klubu

Nemyslím si, že to je potřeba řešit zákonem. Spíš si myslím, že je potřeba stávající legislativu upravit tak, aby nebyly takové podmínky pro výstavbu bytů, abychom nebránili těm, kteří by chtěli investovat a chtěli by stavět.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Ptá se jeden z diváků na cílovou skupinu bytů, které slibuje ministryně Dostálová, a já bych to možná zobecnil. Cílová skupina sociálního bydlení, paní místopředsedkyně Pekarová Adamová, definovat tedy nějakou úzkou skupinu, když Vy jste na otázku o sociálním bydlení odpověděla šířeji, že v bytové nouzi teď může být vlastně téměř každý kvůli vysokým cenám nemovitostí?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/, místopředsedkyně poslaneckého klubu

Já si myslím, že pokud ten zákon má vzniknout a já jsem přesvědčena o tom, že zákon o sociálním bydlení bychom tady měli mít, což tvrdíme dlouhodobě a říkali jsme to i v minulém volebním období. V zákoně by měly být definované skupiny, ale rozhodně ne tak široce, jak byly v tom minulém pokusu, který učinila Sobotkova vláda, protože ta opravdu specifikovala skupinu podle příjmů, ale tak široce, že by do toho spadal vlastně každý dvacátý člověk.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Důvodová zpráva, můžu citovat. Lidé se zdravotním postižením, seniorské domácnosti, rodiny s dětmi, mládež opouštějící dětské domovy a náhradní rodinnou péči, lidé z trhu s bydlením vyloučeni, lidé bez domova žijící na ulici. Kdo z toho by tam neměl být?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/, místopředsedkyně poslaneckého klubu

Já si myslím, že to je přesně ten výčet, který tam má být, ale musí být doplněn i o to, že když řekneme senior, tak dnes to je 2,5 milionu lidí a my jako kdybychom všechny házeli do jednoho pytle. Ale i mezi těmi 2,5 miliony lidí je velký rozdíl třeba v jejich majetku, v jejich důchodu, ve výši příjmů, takže samozřejmě by se muselo specifikovat, že to jsou opravdu ti chudí, kteří nemají třeba schopnost uhradit svůj nájem ze svého současného příjmu. Nicméně také šlo o to, že máme dvě dávky na bydlení, které umožňují lidem dnes bydlet, ať už třeba i ve vlastním bydlení a v tomto směru je důležité také přehodnotit tyto dávkové systémy a říci, jestli opravdu jdou tam, kam mají, protože víme, že často mizí v kapsách těch, kteří na chudobě těch lidí vydělávali.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Paní místopředsedkyně Pekarová Adamová, jak vnímáte tu sérii opatření, která vláda chystá a slyšeli jsme teď 15 pilířů. Do toho dnešní rozhodnutí o nesouhlasu s teritorialitou exekucí, ale třeba na druhou stranu insolvenční novela, na které také panovala nějaká řádová shoda, aspoň se to zdálo v Poslanecké sněmovně. Jaká známka by jí příslušela vládě od opozice za boj proti chudobě?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/, místopředsedkyně poslaneckého klubu

Musím se vždy usmívat nad tím, když slyším, že vláda něco zamítá s tím, že připravuje svoji vlastní novelu. To už jsme zažívali i v minulém volebním období a pak to většinou znamenalo, že se to nějak nestihlo projednat a nic se nestalo a nic se nezměnilo. Argumentuje takto vláda skoro u všeho, takže se nad tím musíme pousmát. Na druhou stranu, když jste říkal těch 15 opatření, respektive prezentují to obě paní ministryně, které se tou problematikou zabývají, tak to také není až tak nové, protože i paní ministryně práce a sociálních věcí z minulého volebního období, tedy paní Marksová, měla takovýto výčet. Řada z těch věcí se prostě neuskutečnila, takže já, dokud to neuvidím v praxi, tak tomu nevěřím, protože jsou to jenom slova a my chceme činy. Například jeden z těch konkrétních bodů, který v seznamu je, tedy zastropování dávek podle místně obvyklého nájemného, tak aby se nájmy v některých lokalitách, které jsou opravdu významně ovlivněny tím, že tam většina lidí pobírá tyto dávky, tak jsou šponovány vysoko a majitelé bytů na tom velmi vydělávají. To jsem navrhovala paní ministryni Marksové už před několika lety, do dnes to není. Často se vymlouvá ministerstvo práce a sociálních věcí na ministerstvo pro místní rozvoj, že do dnes nedostali právě tyto cenové mapy, takže by si v tom měli ve vládě udělat pořádek. Že tady tyto možnosti jsou a že jsou určité rezervy, to víme i v opozici, navrhujeme to a chceme, aby se to řešilo, takže známka nic moc.

Zdroj: ČT24.CZ, 31. 10. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme