Adamová: Výlety poslanců na Machu Picchu skončí. Nic nepřinášejí

Začíná ustavující schůze Sněmovny. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová promluvila o změnách v dolní komoře i o vládním vyjednávání. „Rozhodně nechci navazovat na svého předchůdce Radka Vondráčka,“ říká rozhodně.

8. 11. 2021

Bývalý prezident Václav Klaus o vás v rozhovoru pro MF DNES řekl, že vám z očí čiší zlo. Čiší?

Nevím, jak vypadá, když z něčích očí čiší zlo. Spíš mi přijde svým způsobem bizarní, když jeden z bývalých vrcholných politiků má potřebu o ­komkoliv jiném pronášet takové soudy, které jsou za hranou vkusu. Já sama s názory pana Klause často také nesouhlasím, ale toto byla zkratka, která je až trapná. Říká se však, že občas je těžké odejít, a to se zrovna děje panu Klausovi. Jsem zvyklá, že do běžných standardů nezapadám.

Jste vnímána jako liberální politička, identifikujete se s touto nálepkou?

Myslím si, že v některých názorech bych pro ty, kteří mě takto označují, byla až překvapivě konzervativní. Sama se neumím zařadit do jednoduché škatulky. V mnoha ohledech jsem samozřejmě velmi liberální, ale nejsem bezbřeze liberální. Záleží na konkrétních tématech.

V koalici SPOLU jste s konzervativní ODS a ještě konzervativnější KDU-ČSL. Nestřetáváte se na názorové ose konzervativní/liberální?

V některých etických otázkách samozřejmě všichni nesouzníme. Typicky jsou zmiňována témata, která se týkají sňatků stejnopohlavních párů a podobně. V těchto záležitostech si necháváme prostor pro vlastní pojetí.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markéty Pekarové Adamové

Zdroj: iDnes.cz, Ondřej Krutilek, 8.11.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme