Adamová: Vybrat zatáčku bude velmi těžké

Šéfka TOP 09 se příští týden stane předsedkyní Poslanecké sněmovny. Možná to bude právě ona, kdo jmenuje místo nemocného prezidenta republiky nového premiéra Petra Fialu. Hovořila jsem s Markétou Pekarovou Adamovou ještě před definitivní dohodou o příští vládě, ale priority první dámy české politiky z rozhovoru jasně vyplynuly.

8. 11. 2021

Podíváte-li se na aktuální situaci v České republice, zdražování energií, sílící covid a rostoucí inflaci, nelitujete, že koalice SPOLU a PirSTAN vyhrály volby?

Naopak. Jsem ráda, že naši zemi nebudou nadále spravovat lidé, kteří celou řadu věcí, které teď musíme řešit, zavinili. Kvůli jejich nezodpovědnému chování se nezvládl covid a do velké míry také rychlý růst cen. Kdyby to mělo pokračovat v následujících čtyřech letech, náraz do zdi by byl obrovský. I tak bude velmi těžké zatáčku vybrat a všechno ustát tak, abychom se obešli bez bolestivých kroků.

Opoziční kritika a vládní odpovědnost jsou jiné disciplíny. Vy jste třeba odmítali zpoplatnění testů na covid, které vláda zavedla. Petr Fiala teď říká, že je třeba vyčkat na dopad tohoto opatření. Nebudete couvat i v jiných věcech?

Spíš bych to hodnotila tak, že nám není vlastní politika ode zdi ke zdi. Nechceme dělat všechno opačně než ti před námi jen proto, že jsme s tím nepřišli my. Budeme pracovat na základě dat a odborných doporučení. Proto jsme už nyní sestavili velký expertní tým, který reprezentují osobnosti, jako je pan profesor Chlíbek. Těm budeme naslouchat. Co se týká zpoplatnění testů, nebudeme ho bezhlavě rušit, ale nejprve vyhodnotíme jeho dopad. Větší zájem o očkování mě velmi těší, protože naše koalice a AntiCovid tým dlouhodobě tvrdí, že jedině vakcinace je cesta z covidové krize. Podívejme se třeba do Portugalska, které nemusí už přijímat žádné restrikce, neboť většina obyvatelstva je naočkována.

Není to proto, že se tam, stejně jako ve Francii nebo Itálii, vláda rozhodla jednoznačně zvýhodňovat očkované občany a odmítačům maximálně komplikovat život, například zpoplatněním testů?

Klíčová je důvěra lidí vůči státu a jeho institucím, která je v těchto zemích vyšší než v České republice. Vláda Andreje Babiše ji prošustrovala v prvních měsících epidemie a pak už jen hasila požár. Pro budoucí vládu bude jedním z velmi důležitých úkolů nastavit novou komunikaci s občany, s důrazem na to, že naše slovo platí a nebude se měnit každý druhý den. Není možné, aby se v přímém přenosu ministři hádali o přijímaných opatřeních třeba ve školách, jak to vidíme teď. Současná vláda neměla k řešení krize jednotný postoj, což přinášelo rezignaci občanů, jejich únavu a frustraci. Nevěděli, čemu mají věřit.

Jenže i lídři obou koalic vypouštějí do éteru protikladné výroky. Příští ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS trvá na stomiliardovém škrtu ještě v rozpočtu na příští rok, šéf STAN Vít Rakušan mluví o šedesáti miliardách a Pirát Ivan Bartoš zase odmítá plošně škrtat šest procent ve všech resortech.

Na řešení rozpočtu a krocení deficitu na příští rok máme ustanovený tým, kde jsou experti za všechny strany. Právě proto jsem zdrženlivá v komentářích k receptu, kde a jak uspoříme.

Kdo je v něm za TOP 09?

Předseda našeho poslaneckého klubu Jan Jakob, který byl v minulém období členem rozpočtového výboru.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: Denik.cz, Kateřina Perknerová, 5.11.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme