Adamová: Vládní pomoc by měla být rychlejší

Opoziční TOP 09 sbírá podpisy pro zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by prověřila nákup ochranných pomůcek na resortech zdravotnictví a vnitra. V Otázkách Václava Moravce to řekla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Dalším dvěma hostům pořadu, Jaroslavu Faltýnkovi (ANO) a Radimu Fialovi (SPD), by stačilo prověření Nejvyšším kontrolním úřadem a policií. Nevyloučili však, že návrh podpoří.

11. 5. 2020

Sněmovní opozice v některých případech kritizuje nákupy ochranných pomůcek jako neprůhledné nebo předražené. Pekarová Adamová odkazovala na nedávná slova prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly pro server HlídacíPes.org ohledně různých cen, které platila různá ministerstva. „My to monitorujeme a už na základě naší analýzy můžu říct, že když třeba respirátor typu FFP2 nakoupí jedno ministerstvo za 34 korun a jiné za 636 korun, tak je můj názor jasný: děje se tu něco nesprávného,“ řekl tehdy Kala.

Předseda klubu SPD Radim Fiala však pochybuje, že by vyšetřovací komise byla schopná cokoliv vyšetřit, více věří NKÚ a policii. Dle předsedy nejsilnějšího sněmovního klubu vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka je zřizování komise ztrátou času, během pořadu několikrát zopakoval, že taková komise nikdy nic nevyšetřila, a řeč odvedl na zvládnutí pandemie v Česku. „Buďme rádi, že jsme to všichni relativně dobře zvládli. Podívejme se na situaci v Anglii, nebo v USA,“ prohlásil.

Na otázku, zda by měl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odstoupit, názor nemá. „Já o těch nákupech nevím vůbec nic. Pokud má někdo pocit, že se tady kradlo, ať podá trestní oznámení a vyšetří to policie,“ reagoval. Nicméně dodal, že by odpovědnost měl nést každý, kdo udělá něco špatně. 

Podle Fialy by v případě potvrzení předraženého nákupu měl odstoupit nejenom Vojtěch, ale i šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Národ se bojí zneužití stavu legislativní nouze

Příští týden bude pravděpodobně sněmovna na mimořádné schůzi projednávat balík zákonů, které rozšiřují pravomoci ministra zdravotnictví. Poslanci se neshodli na tom, zda je zákon potřeba, nebo ne. Zatímco Fiala ho považuje za užitečný, TOP 09 s projednáváním zákona ve stavu legislativní nouze nesouhlasí. 

„Chceme mít šanci si připravit pozměňovací návrhy. Chybí mi tam zásadní věc, jsou tam sice sankce za nedodržení, ale není myšleno na to, jakým způsobem se budou omezení kompenzovat. To tam chceme dodat,“ uvedla Pekarová Adamová.

Nelíbí se jí také to, že by zákon dával příliš velkou moc do rukou ministra zdravotnictví. Zneužití stavu legislativní nouze se ostatně dle průzkumu firmy Kantar  CZ bojí většina národa, celých 68 procent dotázaných vyjádřilo podezření, že by se to mohlo stát. Necelá třetina obavy nemá, zbytek neví. 

Radim Fiala na druhou stranu uvedl, že pokud bude svolána mimořádná schůze, hnutí SPD je připraveno o zákonu jednat. Dle něj Česká republika potřebuje v ruce jakýkoliv nástroj na zvládnutí případné další vlny pandemie. „Já si myslím, že může přijít nějaká druhá lokální vlna. A v tom případě bude nutný nástroj, aby bylo možno lokalitu třeba opět uzavřít a podobně,“ řekl a dodal, že prodloužení nozouvého stavu nepovažuje za moudré, dává prý příliš velkou moc vládě.

Faltýnek potvrdil, že plánovaný zákon je přípravou na druhou vlnu pandemie. Zároveň dodal, že neví, zda bude zákon poslední normou daného typu, kterou bude sněmovna v nouzovém stavu schvalovat. „Nikdo z nás neví, co bude na podzim. Věřme tomu, že jsme udělali všechno pro to, aby se ta situace z března už neopakovala,“ ujistil. 

Pomoc přišla pozdě

Adamová Pekarová dále kritizovala pomalost vládní pomoci a způsob jejího rozdělování. Dle poslankyně by měl kabinet zavést taková opatření, díky nimž by lidé nepřicházeli o práci. Měl by také výrazně zrychlit všechnu pomoc a administrovat ji tak, aby na ni lidé dosáhli. Na závěr považuje za dobré také vytvořit plán na obnovu ekonomiky.

Fiala se zase zasazuje o snižování daňového zatížení. „Alespoň malým a středním firmám by se měla snížit daň z příjmu. Navrhujeme snížení z 19 procent na 15 procent. Daň z přidané hodnoty by se měla odvádět pouze z proplacených faktur,“ vysvětlil. S předsedkyní TOP 09 souhlasil v tom, že by vláda měla více investovat.

Podívejte se na celý díl pořadu Otázky Václava Moravce s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: Českátelevize.cz, 11.5.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme