Adamová: Vládní novela zákona o zadávání zakázek? To je jako by se zhaslo a mohli si dělat, co budou chtít

Opozice podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové dělá, co může. „Snažíme se, abychom po koronakrizi neupadli přímo do krize ekonomické,“ říká v Interview Plus.

14. 5. 2020

„Může to vypadat, že jen mluvíme a kritizujeme, ale jsou za tím hodiny a hodiny práce,“ dodává Pekarová Adamová, která je zároveň místopředsedkyní sněmovního Výboru pro sociální politiku.

Jedním dechem pak říká: „Připomínám, že v legislativní nouzi nemůže předkládat zákony nikdo jiný než vláda. Opozice může až do nich vkládat pozměňovací návrhy. Takže jsme závislí na tom, jestli přijdou s nějakou normou… Samozřejmě, že můžeme dávat žaloby na soudy, ale to by často bylo duplicitní… Děláme všichni, co můžeme.“

Novela zákona o veřejných zakázkách?

Teprve včera (12. května) do sněmovny dorazila novela zákona o zadávání zakázek, která by se už dnes měla projednávat na další mimořádné schůzi. Proti se už ozvali i Piráti, podle kterých novela výrazným způsobem rozvolňuje pravidla pro nákup zboží a služeb i mimo nouzový stav.

Dál tvrdí, že jde už dnes v odůvodněných případech nakupovat bez soutěže a téměř bez formalit. Vláda prý chce odstranit i poslední kontrolní mechanismy (ověření skutečného majitele a ověření kvalifikace dodavatele).

„Novela, kterou jsme dostali včera, má sice jen dvě strany, ale nebylo moc času na přípravu pozměňovacích návrhů, které by vytvořily lepší kontrolu (veřejných zakázek) a přitom zachovaly rychlost… Přesto jsem se pokusila připravit návrh, který by vrátil možnost líp dohlédnout na kritéria (zakázky). Aby se nerozvolnila tak, jak chce vláda, a přitom se zachovala kontrola. Pokud náš pozměňovací návrh neprojde, tak pro novelu hlasovat nebudeme,“ dodává názor TOP 09.

V legislativní nouzi, ve které poslanci už od začátku pandemie pracují, prý ale je zvykem, že pokud vláda najde shodu, což není úplně vždy, tak si taky většinou svůj návrh prohlasuje. „Má podporu KSČM, má většinu, a i když jsou tam chybné věci, tak jim to stejně projde…. Když ale jde o podporu firem nebo rodin, tak ani my nemáme problém souhlasit… Navíc, když vláda předkládá plno věcí, které jsme sami dřív připravili,“ dodává.

Respirátory za naše peníze 

Poslankyně Pekarová Adamová stojí i za iniciativou pro vytvoření sněmovní vyšetřovací komise, která by měla prověřit hospodárnost nákupů ochranných pomůcek v nouzovém stavu. V tuto chvíli ale potřebný počet podpisů nemá. „Teď intenzivně probíhají jednání s ostatními, zejména opozičními stranami ve sněmovně…, abychom pak (v řádech týdnů) mohli hlasovat o zřízení komise,“ vysvětluje.

Nákupu se věnuje už i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). „Myslím, že čím víc očí to uvidí, tak tím líp,“ odpovídá na otázku, jestli to není zbytečné.

„Je nemyslitelné, aby se i v době nouzového stavu nakupovaly ve stejný den ochranné pomůcky i desetinásobně dráž… Aby jedno ministerstvo nakupovalo stejný respirátor za 80 Kč a druhé za 850 Kč… Nejsou to peníze ministra vnitra nebo zdravotnictví, ale daňových poplatníků. Všichni cítíme, že je to podezřelé, zvlášť když víme, že některé firmy byly jen schránkové, další se sídlem v daňových rájích nebo dokonce sponzoři hnutí ANO. To nevzbuzuje důvěru.“

Upozorňuje, že nákupy zdravotních pomůcek stály obě ministerstva 8,5 miliardy a 750 milionů pak jejich letecká doprava hlavně z Číny. „Není to o tom, že bychom nevnímali, že se tehdy celosvětový trh změnil a všichni nakupovali. Ale že by se to stalo ve stejný den? To už je nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky.“

Jako by se tady zhaslo

Komise by pak měla mít devět členů, stejně jako je poslaneckých klubů, a práce lidí v komisi by neměla být honorována, tedy bez jakýchkoli dalších příplatků.

„Zajímavé bude, jak se k tomu postaví hlavně vládní strany, zejména ANO, které se označuje za protikorupční. Takže by měli mít zájem na tom, aby tady nebyl ani stín pochybností… Jak je vidět, tak jim ale tento stav zachutnal, což je vidět na novele zákona o zakázkách,“ přidává opoziční poslankyně.  

Proto se i Pekarová Adamová tak brání novele zákona o veřejných zakázkách. „Nemůžeme jim dovolit zákon rozvolnit tak, že se tady bude nakupovat, jak budou chtít. (To se pak) dá říct, že se zhasne a oni si budou dělat, co chtějí. To opravdu dovolit nemůžeme,“ dodává předsedkyně TOP 09.

Poslechnětě si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: Český rozhlas Plus, Veronika Sedláčková,Věra Luptáková, 13.5.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme