Adamová: Už nechceme přísliby, ale konkrétní kroky

Předsedkyně TOP 09 Marketa Pekarová Adamová v rozhovoru pro Právo popsala, jak probíhalo jednání opozice s koalicí o případném prodloužení nouzového stavu.

12. 2. 2021

Ještě ráno před jednáním o prodloužení nouzového stavu jste na schůzce řekli vládním stranám podmínky, za kterých byste byli ochotni zvednout pro to ruku. Tak jste se dohodli?

Neměli jsme žádnou předdohodu v rámci celé opozice. My jsme na ranním jednání řekli, že jsme ochotni se bavit o prodloužení třeba o týden, za předpokladu, že během toho týdne bude přijata legislativa, která je k řešení, jako pandemický zákon, krizový zákon.

Prostě že se uspíší vše, co tady několik měsíců vázne.

Jaké jste měli další podmínky?

Za podmínek toho, že už budou moci být opatření vyhlašována bez nouzového stavu, tedy že se za týden nebude řešit totéž. Chtěli jsme znát opatření pro školy, nebo pro poskytování vyšších kompenzací. Chtěli jsme řešit vakcíny, nebo aby třeba maloobchody měly za přísných hygienických podmínek otevřeno.

Na čem to jednání ztroskotalo?

Řekli jsme, že když se na tom dohodneme úplně všechny politické strany a potom pro to všichni zvedneme ruku, tak jedině za té podmínky to udělejme. Když přišlo na vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury, tak ten řekl, že to nechce., že to pro ně není dohoda, na kterou by byli ochotni jít.

Zdůvodnil vám to nějak?

Důvody neuvedl. My jsme byli vstřícnost sama a chtěli jsme v tomto směru se někam posunout. Toto podle nás byla jediná cesta. My už nechceme žádné přísliby. Podle nás by se ještě dnes měla sejít vláda, která by přijala ty zákonné věci. Pak by se řeklo, kdy to bude na programu schůze Sněmovny příští týden, některé věci by se daly předřadit ještě dnes. Tyto kroky by byly dokladem té vůle. Pak by se hlasovalo o prodloužení nouzového stavu. Tedy až ve chvíli, kdy bychom měli jistotu, že vláda tomu naslouchá, ale chce to i provést.

Zástupci vládních strany na schůzce byli pro?

Z vládních stran zazníval souhlas, že jsou ochotni na to jít, ale jediný, kdo byl proti, byl Okamura. Takže to padlo. Teď už se musí dohodnout ANO s Okamurou. Ale mně to teď už připadá jako nereálné.

Zdroj: Právo, 11.2.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme