Adamová: Trestuhodně to podcenili, báli se hněvu lidí

Za pár dní to budou teprve čtyři měsíce, co je šéfkou opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vládě Andreje Babiše ale nemůže přijít na jméno. Kabinet prý trestuhodně zaspal při šíření koronaviru COVID 19 v ČR. Premiér si měl podle jediné šéfky parlamentních stran posypat popel na hlavu a omluvit se lidem za chybějící roušky a respirátory. Pekarová Adamová v rozhovoru pro Blesk Zprávy zkritizovala také dobu, jakou trvalo, než premiér aktivoval Ústřední krizový štáb a z jeho čela „vyštípal“ šéfa koaliční ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka.  

20. 3. 2020

Paní předsedkyně, Pekarová-Adamová, dodržujte, doufám, nošení roušky?

Samozřejmě. Ale jsem zatím v uzavřené místnosti, takže ji teď nepotřebuji. Ven ji ale normálně nosím, jak sama doporučuji lidem. A to už několik dní, ne jen od té doby, co to vláda konečně nařídila plošně.

A kde jste roušku sehnala?

Měli jsme naštěstí doma ještě tři roušky z doby, kdy jsme někam cestovali. A protože si myslím, že když člověk cestuje třeba v letadle, tak je třeba ji mít, pro případ, kdyby byl třeba nachlazený, tak jsme měli ještě nějaké v zásobě. Ale samozřejmě je mi jasné, že její životnost je oproti všem správným principům použití.

Je to znouzecnost a snažím se tak vyrobit bez šití, protože nemám šicí stroj, novou roušku i podle návodu, který koluje na internetu. To je prostě realita dnešních dní, že se všichni učíme šít, nebo pomáháme s rouškami jeden druhému.

Co tedy říkáte tomu, že vláda nařídila povinné nošení roušek, či jiné ochrany úst a nosu, ale nebyla přitom schopná roušky pro občany zajistit?

Tohle vláda prostě trestuhodně podcenila. Tady jde o život a nelze nic takto podceňovat. Už v lednu bylo jasné, že bude nutné i v Česku počítat s nákazou koronaviru. Země, které s nákazou už v té době bojovaly, se přikláněly k nošení roušek.

Myslím, že základem bylo, aby nám vláda v těchto věcech nelhala. Ať už ve chvíli, než jsme zde tu nákazu už měli, což je 19 dní zpět, nebo pak v následujících dnech. Zkušenosti například z Jižní Koreje nebo jiných zemí, které se s nákazou v těchto dnech vypořádávají, ukazují, že jedním z těch faktorů úspěšného zvládnutí nákazy je zavedení plošného nošení roušek, aby se nemoc víc nerozšiřovala. U nás se tato povinnost zavedla až 19 dní po té, co se tu objevil první případ nákazy.

Proč myslíte, že to přišlo až právě v této době?

Samozřejmě, že vláda k tomu nepřistoupila dřív zejména proto, že by musela čelit hněvu lidí, protože nebyla schopná a nebyla připravená pro všechny roušku zajistit. Pořád by bylo ale mnohem lepší, kdyby si uměla posypat hlavu popelem, omluvit se za to, že situaci podcenili. Pak by mohli vyzvat lidi, aby si roušky obstarávali svépomocí. Je vidět, že se zvedla velká vlna solidarity a že si umíme vzájemně pomoci.

Měl by z toho tedy podle vás vyvodit někdo nějakou osobní zodpovědnost?

Určitě to jednou budeme muset až takto vyhodnotit, ale teď na to, aby někdo odstupoval ze své funkce, není vhodný okamžik. Další věc, která se měla samozřejmě dělat mnohem dřív, je aktivizace Ústředního krizového štábu. To je, jako kdybychom tu měli 14 dní povodně a až po těchto složitých 14 dnech se teprve Štáb aktivizoval. To měla být jedna z priorit?

A proč si myslíte, že to přišlo až s takovou prodlevou?

To je jednoznačné. Pan premiér nechce být zastíněn, protože krizový štáb ze zákona nevede on, ale ministr vnitra, v případě vojenského ohrožení ministr obrany. A tak aby to nemohl být Jan Hamáček, byla ČSSD ve vládě přehlasovaná a předsedou Štábu je pan profesor Prymula. V těch krizových chvílích by měly vést ale podobné skupiny lidí zkušení odborníci, kteří jsou na to školeni. Politici by si na tom neměli dělat nějaké PR. Jde o situace ohrožující zdraví lidí, takže tady by mělo jít nějaké ego stranou. A to byl ten hlavní důvod. Ego pana premiéra je tak strašně moc neschopné se upozadit, že se zdráhal krizový štáb aktivovat dřív. A ani dnes prakticky neslyšíme o tom, že by jednal štáb, ale jedná jen vláda. Hlavní informace by nám přitom měl říkat právě šéf krizového štábu a ne pan premiér. Aktivní by měla být také Bezpečnostní rada státu, o které teď také moc neslyšíme. Pan premiér tím svým přístupem, že vše vyřeší on, páchá víc škody, než užitku.

Nákaza koronaviru uzavřela také Poslaneckou sněmovnu. Poslanci by se měli sejít na mimořádné schůzi příští týden v úterý. Ve stavu legislativní nouze máte projednat zákon o ošetřovném. Jak hledíte na opatření, která vláda nabízí, a přicházíte jako TOP 09 také s nějakými vlastními návrhy?

Ošetřovné a také rozšíření na živnostníky, s tím naprosto souhlasíme. Další návrhy, které předkládáme, jsou zaměřené především na podnikatele a živnostníky. Ti tuto situaci odskáčou skutečně zásadně a je naprosto klíčové, aby se podařilo zamezit krachům co nejvíce firem, aby nám nevzrostla nezaměstnanost. Navrhujeme proto odklad platby daní z příjmů a odvodů a to minimálně o tři měsíce. Zrušení zálohy daně z příjmu za první pololetí, tak aby lidé, kteří si teď nemohou vydělávat, nemuseli platit za toto období. Navrhujeme také odklad 3. a 4. vlny EET. Chtít teď po živnostnících, mezi které spadají také ambulantní lékaři, aby si při tom všem zajistili evidenci tržeb, je výsměch. Chceme, aby právě jim v této době zůstalo co nejvíc peněz, které potřebují využít pro své potřeby. I proto bychom navrhovali odpuštění odvodů po nezbytně dlouhou dobu.

Vládě tato opatření nabízíme, ale musím zároveň podotknout, že v tomto stavu, ve kterém se nacházíme, tedy stavu legislativní nouze, může zákony předkládat pouze vláda, nemohou to být jednotliví poslanci, takže by si vláda musela naše návrhy osvojit. Víme, že minimálně u EET se už o změnách alespoň uvažuje.

Jaká vlastně může být role opozice ve chvíli, kdy je vyhlášený stav legislativní nouze?

Je to určitě stále kontrola vlády. Musíme kontrolovat, že se nebude vzniklou situaci snažit zneužívat jen ve prospěch některých svých členů, nebo nebude dělat kroky, které by zneužili pro prosazení vlastních zájmů. Je to i o kontrole ústředního krizového štábu. I proto jsem panu Prymulovi napsala dopis, aby nám zasílal zápisy z jednání, i když mezi těmi, kteří by zápisy měli dostávat, nejsou v zákoně zmínění poslanci.

V úterý má být tedy zmiňované zasedání Sněmovny. Jednat má v době šíření nákazy a také v legislativní nouzi. Už víte, jak to zasedání bude vypadat? Bude to podobné jako například v Senátu, kde se kluby domluvily, že zhruba polovina Senátorů při zachování poměrného zastoupení zůstane doma?

 Ano, tato varianta je ve hře i ve Sněmovně. Abychom například své kolegy, kteří jsou starší a patří tedy k té nejvíce ohrožené skupině, tak abychom je nevystavovali nějakému nebezpečí nákazy. Určitě jsme i my připraveni vyslat na jednání jen několik málo zástupců z našeho klubu. Navíc je několik poslanců stále ještě v karanténě, takže by byl tento režim podobně jako v Senátu logický a přijatelný.

I vy jako TOP 09 máte někoho v tuto chvíli v karanténě?

Ne, naštěstí nemáme.

Mimochodem právě starších lidí se týká také doba, kdy mohou vyrazit do obchodů. Vláda jim stanovila rozmezí mezi 10 a 12 dopoledne. To mnozí kritizují. Co říkáte tomuto opatření, připadá vám logické?

Myslím, že to není úplně šťastně vybrané, protože ty prodejny jsou stejně už od rána využívané a jestli ty prodejny nejsou čistě dezinfikované v době, kdy má jít nakupovat ohrožená skupina, tak postrádá smysl. Myslím, že by čas pro seniory měl být vybraný hned od rána, od začátku otevírací doby, na což jsem také upozorňovala ministry. Vládu ale ve většině opatření podporujeme, je důležité, aby lidé chodili s rouškou a chránili co nejvíce zdraví své i druhých. To, že pak přijde asi nějaké zhodnocení, jak vláda zvládla celou situaci, je ale jasné.

Nechyběl vám v těchto dnech prezident, který by uklidňoval veřejnost? Pravda, ve čtvrtek večer vystoupil se svým projevem, ale do té doby příliš vidět nebyl.

Myslím, že měl vystoupit mnohem dříve, protože je to jeho určitou povinností v takovýchto těžkých časech národ povzbudit a podpořit jednotlivé kroky, které se tu dějí, tak aby je lidé dodržovali. Obzvlášť Miloš Zeman by měl takto apelovat, protože má mezi svými voliči především ohroženou skupinu. A právě pro ně by mohl být nějakou autoritou, která když jim doporučí dodržovat pravidla a nezlehčovat situaci, tak to může mít svou váhu. Toho podle mého názoru prezident ale využil až příliš pozdě. Narozdíl od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která vystoupila hned v počátku a velmi svými slovy podpořila jak zaváděná opatření, tak také zdravotníky a všechny, kteří jsou teď v první linii v boji s touto nákazou, a ti, na kterých to celé stojí a kterým bych i já strašně moc ráda poděkovala za odvedenou práci, kterou odvádějí v našich podmínkách. Byť se na ně stát vykašlal, tak obětavě dělají svou práci a všem nám velmi pomáhají.   

Zdroj: Blesk.cz, Jakub Veinlich, 19.3.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme