Adamová: Systém komunálních voleb je k diskuzi

8. 10. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jan POKORNÝ, moderátor

Probírali jsme tady s kolegy ve studiu složitost vyplnit hlasovací lístky v komunálních volbách. Myslíte si, že je to tak vážné, že by se měla otevřít vážná diskuze, jak ten systém trochu upravit a učinit jej pro voliče komfortnější?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně TOP 09

Určitě se to nabízí, zejména s těmito volbami jsme slyšeli od voličů řadu výtek. Já jsem z Prahy, takže můžu říci, že vyznat se ve volebním lístku přímo na pražský Magistrát bylo opravdu složité i pro mě. Na druhou stranu si ale myslím, že zrovna panašování je u voličů velmi oblíbené z toho důvodu, že si v rámci komunálních voleb chtějí vybrat ty, které znají i napříč kandidátkami. Tudíž v tomto směru si myslím, že by nebylo příliš populární, pokud bychom chtěli tuto možnost úplně zrušit. Takže je to k diskuzi, ale rozhodně bych se bránila tomu, abychom možnost udělovat hlasy napříč kandidátkami nějak měnili.

Jan BUMBA, moderátor

Ale Vy sama jste říkala, že jste měla problém se v tom vyznat. Kolik lidí myslíte, že se vyzná v tom, jakou váhu přidává svým křížkem jakému kandidátovi nebo straně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně TOP 09

Těžko odhadnout. Je pravdou, že se o tom hodně před volbami mluvilo a mluví, takže kdo chce, tak si informace určitě najít může a najde. Na druhou stranu bych v tom chtěla hájit voliče, protože vím i ze své zkušenosti, že rádi vybírají napříč stranami. To je i z hlediska důvěry zrovna k této formě komunálních voleb jedna z klíčových věcí. Přestože není volební účast vysoká, tak tato možnost je pro mnohé lidi důvodem, proč vůbec k volbám jdou, protože mají pocit, že si vyberou opravdu ty, které mají osobně možnost znát, znají jejichž názory a je to pro ně určitý benefit těchto voleb. Takže je to o diskuzi, jak jinak by se to dalo řešit a jak to konkrétně změnit a nikoli si jenom říci, že je to daň za to, že máme takovýto systém. V rámci těchto voleb, jak říkám, je to na druhou stranu ale velmi oblíbené.

Jan BUMBA, moderátor

Myslíte, že toto křížkování může vaší straně spíš pomoci, nebo uškodit v komunálních volbách? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně TOP 09

Myslím si, že vzhledem k tomu, že jsme na celé řadě měst a obcí nominovali velice kvalitní kandidáty, tak to svým způsobem může naopak uškodit, protože lidé budou v dobré víře dávat křížek svým oblíbeným osobnostem a možná opomenou dát křížek celé straně. Nicméně je to pro všechny strany podobné. Tady záleží spíše na kvalitě kandidátů. Pro strany, které se snaží vybrat velmi kvalitní osobnosti, to může být nakonec spíš nevýhodou, ale nechám se překvapit a uvidíme, jak to dopadne.

Zdroj: ČRo Plus, 6. 10. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme