Adamová: Strana by měla být jasně čitelná

Spojování pravicových anebo obecně opozičních stran proti současné vládě, burcování, které se tentokrát neslo víkendovým sněmem TOP 09. Jakou šanci na úspěch opozice má a jak silné má být její spojení? S čím může zaujmout voliče i přes slabší výsledky posledních let? Zeptám se V dnešním interview poslankyně a nové předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Děkuju za to, že jste přišla, hezký podvečer.

27. 11. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)     

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Už před volbou bylo trochu znát, že si věříte. Sama jste říkala, že jste do té pozice dospěla. Nakonec jste zvítězila, stala jste se předsedkyní TOP 09. Víte, čím jste porazila Vašeho stranického soupeře, pane Czernina, když nebudu počítat jenom samozřejmě počet hlasů, které jste dostala?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Ty důvody jsou u každého asi jiné. Myslím si, že je důležité, že strana ví, že teď volila na dva roky toho, který by nás měl vést do dalších sněmovních voleb. A já jsem už od samého začátku své kandidatury jasně řekla, že chci stranu vést právě v těchto volbách. To si myslím, že je klíčová úloha pro novou předsedkyni TOP 09. To mohl být ten základní, řekněme, jazýček na vahách, který mohl převládnout u řady delegátů. Přece jenom to Tomáš Czernin deklaroval jenom několik málo dní před samotnou volbou, a nikoliv během celé své kandidatury.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A čím tím to je, že se u takové strany našlo více ambiciózních kandidátů na předsedu nebo předsedkyni?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

V českých podmínkách není úplně běžné mít dva kandidáty. I u nás v TOP 09 je to poprvé po deseti letech existence strany, kdy se našli dva kandidáti, kteří o to usilovali opravdu s vážností tomu vlastní. Nemohu nevzpomenout, že už proti Jiřímu Pospíšilovi, bývalému předsedovi, kandidoval jeden člověk, ale ten vzešel až v den samotného sněmu, takže to vnímám spíš jako velice symbolickou kandidaturu, nicméně v ostatních stranách se nenašel ani jeden další kandidát, takže já si myslím, že to je znak, že jsme demokratická strana, která dospěla.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Čestný předseda Karel Schwarzenberg Vám doporučil dělat všechny razantní a výrazné změny hned na začátku, my si poslechneme jeho slova.

Karel SCHWARZENBERG, čestný předseda strany /TOP 09/

Máme, bylo to už několikrát zmíněno, několik hluchých míst v naší straně. Přiznejme si to. A proti tomu je teď nutné zakročit, než přijdu příští volby. Přeji k tomu mnoho štěstí, ale prosím opravdu k těm tvrdým krokům teď na začátku přikročit.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Prozradíte hluchá místa TOP 09?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Já jsem už v samotném projevu, který jsem měla i v mnoha rozhovorech, řekla, že bych byla ráda, aby strana byla jasně čitelná. Abychom měli několik málo konkrétních priorit, kterými se budeme definovat a abychom se také mnohem více rozjeli do regionů, abychom mluvili s lidmi tváří v tvář, to je teď mým hlavním cílem.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co máte tedy v plánu, jaké razantní kroky, které můžete prozradit veřejnosti a svým možná potenciálu voličům?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Razantní kroky, které se týkají vnitrostranických věcí, rozhodně nebudu zatím komunikovat takto navenek. Ale co se týče drivu, který chci přinést, ten je právě v souvislosti s větším zapojením v rámci regionů. Přeci jenom jsme v nich byli možná málo aktivní v poslední době a já bych byla ráda, abych pravidelně každé pondělí byla v jiném kraji přítomna. Už na příští týden se chystám na takovouto návštěvu kraje a věřím tomu, že to by měl dělat nejenom předseda strany, ale i další členové předsednictva a další členové. Budu se snažit ostatní velmi zapojit.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: ČT24, Interview, 25.11.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme