Adamová: Služky z nezaměstnaných? Složitý recept

18. 12. 2015

Chcete posekat trávník, uklidit dům nebo snad vymalovat? Stačí projevit zájem a požadovanou službu získáte za „dumpingové" ceny. Nezaměstnaní vám přijdou splnit vaše přání. Už téměř dva roky se snaží koaliční strany připravit systém, který by nezaměstnanost řešil tak, že bude nabízet práci dlouhodobě nezaměstnaných. A dnes to vypadá, že se jim to s podporou úřadu práce podaří.

„Aby systém mohl fungovat v našich podmínkách, je nutné nastavit takové parametry, které dokážou zajistit profesionalizaci poskytovaných služeb, ochranu domácnosti a kvalitní pracovní místa," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR.

Jinými slovy – stát vynaloží desítky až stovky miliónů korun za orgány, jež budou kvalitu práce odvedené nezaměstnanými zajišťovat. A protože bude moci být cena služeb – podle slov prezidenta Unie zaměstnavatelských svazů – dostupná, bude podrážet ceny firem nebo živnostníků, kteří dané služby poskytují.

Zas a znovu jsme svědky toho, jak koalice přichází s komplikovaným řešením problému, který v dnešní době, kdy je nezaměstnanost na rekordně nízké úrovni, není na pořadu dne, a opomíjí problémy, které naopak řadu podniků trápí – nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Jedna věc mi vůbec není jasná – jak se předkladatelé vypořádají s dřívějším výnosem Ústavního soudu?

Ten na tento návrh lze taktéž aplikovat. Za odvedenou práci totiž přísluší jejímu vykonavateli náležitá mzda, nikoliv naturálie nebo stravenky, jak koalice navrhuje.

Ze stejného důvodu před několika lety Ústavní soud zrušil i veřejnou službu, která měla pro výplatu sociálních dávek podmínku v podobě odpracovaných hodin.

Místo zavádění nových nevyzkoušených systémů, které vyžadují veliké investice a výsledek je značně nejistý, by stálo za to cíleně posilovat prověřenou formu veřejně prospěšných prací. Tam je systém nastavený, zaběhnutý a zaměstnanci dostávají v souladu s ústavou klasickou mzdu se všemi výhodami.

Nebo by se koalice měla začít věnovat novele zákona o hmotné nouzi, která obsahuje návrh úprav a obnovení tzv. veřejné služby (tedy systému pomoci dlouhodobě nezaměstnaným), kterou před rokem připravili senátoři a už rok je ve Sněmovně u ledu. Veřejná služba by na rozdíl od navrženého systému mohla začít fungovat prakticky okamžitě po novelizaci zákona.
Ale proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě? Proč pod rouškou pomoci nezaměstnaným nepřijít s návrhem řešení, který ty zaměstnané bude stát milióny? A proč neřešit problém, který nemáme, a který bychom při vývoji naší ekonomiky několik let mít neměli?

Protože my na to přece máme. Peníze, čas a především občany, kteří snesou úplně všechno. Opravdu?

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: deník Právo, 18. 12. 2015