Adamová: Ruští diplomaté jsou jen špička ledovce. Vláda musí skončit, chceme i předčasné volby

23. 4. 2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podporuje kroky vlády v diplomatickém sporu s Ruskem. Nerozumí ale tomu, proč má Rusko na odlet svých diplomatů čas do konce května. Obává se, že by vláda mohla vzít své kroky zpět. Zároveň trvá na tom, že je třeba vládě vyslovit nedůvěru, i kdyby měl i tak Andrej Babiš dovládnout do voleb.

Prezident mě příjemně překvapil, říká Pekarová Adamová o podpoře kroků vlády proti Rusku ze strany Miloše Zemana. Tvrdý prostoj vůči Moskvě je podle ní třeba držet prakticky za každou cenu. Ruští diplomaté, respektive rozbité rezidentury tajných služeb, jsou prý jen špička ledovce a spolupracovníci Ruska jsou daleko rozšířenější, včetně nejvyšších pater politiky.

Vyslovení nedůvěry je podle Pekarové Adamové symbolické. Vláda podle ní může za lidské životy, špatný boj s pandemií i nedostatečnou ekonomickou pomoc lidem. Koalice SPOLU chce vyvolat hlasování o nedůvěře, i když připouští, že nemusí mít dost hlasů. KSČM může vládu podržet tím, že odejde ze sálu. Podobně se ale můžou zachovat i další opoziční poslanci.

Pokud by v hlasování o nedůvěře uspěla, chce koalice SPOLU podle Pekarové Adamové rozpustit sněmovnu a vyvolat předčasné volby. Je to prý ten správný postup, tedy nejdřív nedůvěra, pak rozpuštění sněmovny. Na tento krok jí chybí ještě víc poslanců, zároveň předčasné volby nemusí vyjít kvůli nutným lhůtám a postoji prezidenta. Šance podle Pekarové Adamové je na předčasné volby na začátku července.

Pekarová Adamová teď prosazuje co nejrychlejší otevření dalších škol bez rotační výuky. Zároveň říká, že by mohla klidně hned skončit povinnost nosit respirátory venku, je podle ní nesmyslná, podobně jako některá další opatření. Lidé by prý měli dostat možnost si vydělat v obchodech a službách, ale za daných hygienických podmínek a zřejmě i s použitím negativních testů. Koalice SPOLU podle ní navrhla postup rozvolnění, kterým se inspirovalo ministerstvo zdravotnictví.

Jak se Markéta Pekarová Adamová staví k možné úřednické vládě prezidenta Zemana? Proč ji prezident příjemně překvapil a čeho se u něj naopak obává? Je třeba držet co nejtvrdší postoj vůči Moskvě za každou cenu? A jaký smysl teď má vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě?

Poslechněte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: Prostor X, Čestmír Strakatý, 23.4.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme