Adamová: Rodinám můžeme pomoci i bez zálohového výživného

4. 4. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Moderátorka

Až 2 500 Kč ročně - zálohové výživné pro rodiny s příjmem pod 2,7 násobkem životního minima. Návrh míří do vlády. Pokud bude mířit i do Poslanecké sněmovny podpoříte ho? Připadá Vám smysluplný?

Markéta ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku a místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nepodpoříme, protože si myslíme, že zálohované výživné by vůbec nemělo být uvedeno v našem sociálním systému. Domnívám se, že v rámci více než 20 sociálních dávek, které stát již v dnešní době poskytuje občanům, se určitě dají nalézt pro rodiny, které jsou v této situaci, v tíživé situaci, kterou rozhodně, nechci zlehčovat, i jiné instrumenty. To znamená, že už jiné sociální dávky mohou kompenzovat těmto lidem chybějící příjem. Zavádět novou sociální dávku nepovažuji i s tím nákladem, který byl zmíněn, a není to vůbec malá částka, za přínosný. Jde také o signál vůči společnosti. Dlužník, který si neplní své základní povinnosti, je zde ve své podstatě omluven ze své povinnosti a celá společnost z peněz nás všech daňových poplatníků by pak měla převzít jeho povinnost. Jsem velmi skeptická.

Moderátorka

Ale ten dlužník podle toho návrhu nebyl omluven. Částku, kterou má platit na tom výživném, by po něm vymáhaly úřady práce.

Markéta ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku a místopředsedkyně strany /TOP 09/

Sice by ji vymáhaly, ale nevidím důvod, proč by měly být úspěšnější, než jsou dnes u soudů ti rodiče,  kteří jsou ve sporu v roli poškozených. Ve většině případů by to zůstalo na vrub státu. Ukazují to i zkušenosti například ze Slovenska, kde už nějakou dobu tento model funguje. Dlužníci tam nejsou nakonec skutečnými plátci alimentů, ale je to stát. Tedy daňový poplatník. Myslím si, že je to signál právě vůči rodinám, které jsou neúplné, vůči těm, kteří si neplní své povinnosti. Že se tady najde prostě někdo, kdo za ně tu povinnosti udělá nebo kdo uhradí jejich povinnost vůči jejich vlastním dětem. A měl by tady být i signál vůči nim naopak, že jsme zodpovědní za své činy včetně svých potomků, svých dětí. Za co jiného bychom měli být zodpovědní, než za své nejbližší. A neměli bychom se této povinnosti vůbec mít šanci zříci. Aby se situace vyřešila, navrhovala bych, aby lépe fungovalo vymáhání dluhů od těchto dlužníků, vymáhání alimentů. Aby se na to zaměřilo Ministerstvo spravedlnosti a nikoliv Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Moderátorka

Jak by to mělo být? Jaké návrhy nebo jakou cestu by měla vláda zvolit proto, aby nezůstávaly rodiny s takto nízkými životními příjmy, neúplné rodiny, samoživitelé, samoživitelky zůstali bez prostředků ve chvíli, kdy otec nebo matka toho dítěte neplatí?

Markéta ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku a místopředsedkyně strany /TOP 09/

V té oblasti vymáhání je určitě potřeba se zaměřit na rychlejší a efektivnější fungování soudních sporů s touto tématikou, problematikou. Další věcí, která myslím, že je k úvaze, zda je opravdu nutné, aby dlužník neplatil tři měsíce po sobě, tak jak je to dnes, ale třeba jeden měsíc nezaplacené alimenty, mohly znamenat soudní stíhání takového člověka. Myslím si, že jsou tam určité úpravy možné ve stávajícím systému, které by mohly zafungovat poměrně rychle a mohly by situaci těchto rodin řešit. Jakkoliv to nechci zlehčovat, protože si uvědomuji, že z toho individuálního pohledu ženy nebo muže, který je na všechno sám, v takovém momentě potřebuje tu pomoc co nejrychleji a měli bychom být schopni jako společnost vymáhat ta jeho práva efektivněji. A to je právě možné u soudu. Tak i to uvidí i ti, kteří se dnes o ty alimenty nesoudí, těch je taky významné procento, aby měli naději a šanci, že se opravdu těch prostředků domohou a nenechávali tu situaci bez soudního sporu, vymáhání tak dlouho, protože celá řada těch, kteří by měli nárok se soudit, tak se ani o to nesnaží.

Moderátorka

Když bychom připustili vůbec to, že byste vzali na milost, řekněme, tu ideu zálohového výživného. To nastavení, které představila ministryně práce, to znamená, bylo by pouze pro rodiny s příjmem pod 2,7 násobkem životního minima a bylo by to do výše 2 500 Kč měsíčně. Alespoň u toho jste ochotná třeba připustit, že to nastavení je správné?

Markéta ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku a místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já odmítám celkovou tu filozofii, ale pokud se budeme bavit o nějakém nastavení, tak určitě Ministerstvo práce a sociálních věcí je schopné se svými znalostmi a svým aparátem dobře vymyslet to, aby s těmi prostředky obsluhovalo opravdu ty nejpotřebnější. A když už by měla připustit, že tento instrumentál by měl existovat, tak si myslím, že je opravdu dobré se zdržet jenom u těch, kteří jsou opravdu v té nejtíživější situaci. Nicméně, jak jsem již říkala úplně na začátku, je tady celá řada sociálních dávek, ať už je to na bydlení nebo na další potřeby, o které si můžou ty lidé zažádat již dnes.

zdroj: ČT24, 4. 4. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme