Adamová: Programové prohlášení vlády můžeme překřtít na marketingové

Komentář poslankyně TOP 09 Markéty Adamové

Jak to jenom chtějí udělat? Otázka, která mě napadá při pročítání programového prohlášení nové vlády. Je logické, že takový dokument nemůže obsahovat popis veškerých kroků a jednotlivé body se snaží poskytnout stručnou informaci o tom, co je pro tuto vládu prioritou.

20. 2. 2014

Nicméně myslet si, že finance, které by byly nutné na splnění všech slibů, se podaří získat lepším výběrem daní či vyšším zdaněním hazardu, může pouze malé dítě. A pak možná ještě pánové Sobotka s Babišem. I kdyby se v tomto vládě nadprůměrně dařilo, výsledek se dostaví až po delší době. Ovšem peníze na zdravotnictví, které budou chybět po zrušení zdravotnických poplatků nebo na valorizaci důchodů budou potřeba hned.

Zajímavé také je, že některé z bodů dokonce už dnes koalice svými kroky popírá. Například v programovém prohlášení koaliční vláda slibuje, že v novele zákona o odpadech se bude snažit „zvýšit úroveň recyklace odpadů, včetně odpadů biologických.“ A co se stalo na poslední schůzi sněmovny? Poslanci koalice udělali pravý opak.

Zdá se, že bychom mohli programové prohlášení překřtít na marketingové prohlášení vlády. Zvyšování minimální mzdy, bezplatné zdravotnictví a školství jsou líbivá hesla lahodící oku, ale už mnohem méně státní kase. Navíc koaliční politici akcentují mediálně zajímavá témata a některá důležitá zůstala naprosto stranou. Jak jinak rozumět tomu, že vláda sice bude usilovat o snižování počtu lidí závislých na hracích přístrojích, ale už nemá zájem řešit závislé na drogách či alkoholu, kterých je však v české populaci mnohem více? Dnes ale média dávají mnohem větší prostor hazardu než drogám či alkoholismu. To je zřejmě i odpověď. Bude se to více líbit, proto se tomu budeme věnovat.

A podobných líbivých věcí bychom nalezli ještě více. Opravdu českého zákazníka tak pálí „zvýšení soběstačnosti České republiky v základních zemědělských komoditách“? A nejsou náhodou slibovaná „přísná pravidla pro obchodní řetězce“ jen reakcí na mediálně vděčné téma? Mohla bych pokračovat, ale dejme Sobotkově vládě nějaký čas. Ať ukáže, že opravdu ví, jaké problémy je nutné řešit a kam má naše země směřovat. Hlubších a dlouhodobých vizí program opravdu mnoho nenabízí. 

Markéta Adamová, poslankyně TOP 09

20. 2. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme