Adamová: Prezident nevykonává úřad v souladu s ústavou

26. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Věra ŠTĚCHROVÁ, moderátorka

Paní Pekarová Adamová, TOP 09 avizovala, že žalobu na prezidenta podpoří. Proč jste se tak rozhodli?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně /TOP 09/

My jsme se tak rozhodli především proto, že pro všechny, a především pana prezidenta, bude nejlepší, pokud žalobu posoudí přímo Ústavní soud. Ten jediný může vydat verdikt a pak tedy ukončit i debatu nad tím, jestli skutečně je porušována, nebo není porušována ústava a nejistotu v této věci může ukončit. Pak bude jasné, jestli v konkrétních věcech docházelo nebo dochází k porušování ústavy a nebudeme o tom vést politické debaty. Bude rozhodnuto těmi nejpovolanějšími a jedinými, kteří o tom rozhodnout mohou. Myslím si, že by to bylo ku prospěchu úplně všech, protože by v té věci bylo jasno.

Věra ŠTĚCHROVÁ, moderátorka

A není ta žaloba samotná, tak jak říká paní poslankyně Ožanová, politické prohlášení? Není ta žaloba samotná určité politikům?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně /TOP 09/

Samozřejmě jsou v ní otázky, které můžeme považovat za čistě politické, ale v tomto případě i pan prezident vykonává politickou funkci. Takže v tomto směru si myslím, že je jasné, že drtivá většina expertů na ústavní právo se vyjádřila kladně ke znění této ústavní žaloby. Vyjádřila se tak, že jednotlivé přečiny, které tam jsou vyjmenovány, jsou proti ústavě, jsou důvodné, a Ústavní soud by je měl posoudit a rozhodnout. To je naše důležitá úloha. My nerozhodujeme o tom, jestli v tom či onom konkrétním bodě pan prezident Ústavu České republiky porušil. Dáme příležitost k tomu, aby ten, kdo je k tomu povolán a kdo je k tomu určen, vůbec rozhodnout mohl.

Věra ŠTĚCHROVÁ, moderátorka

Paní Pekarová Adamová, není ta ústavní žaloba příliš silný kalibr na to, aby se vyjasnila Ústava? Protože ta ústavní žaloba může vést k odvolání prezidenta, není to příliš silné?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně /TOP 09/

Já se domnívám, že je na místě ji podat, a že je na místě, abychom dali příležitost rozhodnutí Ústavnímu soudu už jen z toho důvodu, že obsahuje osm bodů, nikoliv jen jeden. Nachází se v ní osm skutků, u kterých se senátoři domnívali, že během dvou volebních období pana prezidenta došlo k porušení ústavy. Já opakuji, že my  nerozhodujeme o tom, jestli k porušení došlo, nebo ne. V tomto případě, kdyby to nebylo závažné, věřím tomu, že nikdo z nás k tomu takto nepřistupuje. Nikdo nechce, abychom takovou věc museli řešit. V době naší historie, od revoluce, k tomu dochází zcela poprvé, kdy by mohla býti podána žaloba na prezidenta republiky pro porušení ústavy. Myslím si, že je to zcela unikátní situace, která nemá příliš obdob ani v rámci ústav Evropy. I když teď v Americe vidíme, že možná k podobnému kroku přistoupí vůči prezidentu Trumpovi.

Věra ŠTĚCHROVÁ, moderátorka

Proto se ptám, jestli právě žaloba není příliš silný krok. Protože to je, přesně jak říkáte, něco, co nemá obdoby. Jestli jsou ty skutky tak závažné, že by kvůli nim měla být ústavní žaloba.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně /TOP 09/

Podle většiny senátorů tak závažné jsou. A dle TOP 09 a mého názoru taktéž. Věřím tomu, že by každý poslanec k tomu měl přistupovat s veškerou vážností i v tom duchu, v jakém jsem zmiňovala. Je to věc, kterou neprojednáváme každý den ani rok, ani dokonce za desetiletí. Je to opravdu velmi vzácná situace a bohužel nás netěší, že k tomu dochází. Domníváme se, že pan prezident Zeman nevykonává svůj úřad v souladu se zákony České republiky, zejména s její ústavou.

Věra ŠTĚCHROVÁ, moderátorka

Vy chcete navrhnout, aby se hlasovalo jednotlivě po jménech. Proč?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně /TOP 09/

Protože je to natolik závažná záležitost, že se domníváme, že je to mimořádný institut a že je to i vůči veřejnosti fér, aby to bylo velmi přehledné. Aby každý poslanec musel stát a v souladu se svým slibem, který jako poslanec skládal, musel říci, že je s jeho svědomím, vyjádřit souhlas nebo nesouhlas.

Zdroj: Česk rozhlas Plus, 26.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme