Adamová: Po volbách musíme nejdříve vyčistit úřady od chapadel Andreje Babiše

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je přesvědčena, že nová vláda si musí zvolit jen základní cíle a ty vyřešit. Mezi nimi je zpřetrhání vazeb premiéra Andreje Babiše na stát, důchodová reforma, zastavení zdražování i modernizace školství.

23. 9. 2021

Každý den jsme v ulicích a slýcháme jedinou prosbu: zbavte nás už konečně Babiše, říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Právě odstavení současného premiéra od moci a očištění od jeho lidí jmenuje politička jako jednu z prvních věcí, kterou by se měla nová vláda zabývat. Témata jako sňatky gayů a leseb by Pekarová Adamová, jejíž strana jde do voleb s ODS a KDU-ČSL v rámci koalice Spolu, nepřeceňovala. Přitom právě předseda lidovců Marian Jurečka minulý týden uvedl pro Deník N, že pokud budou sňatky stejnopohlavních párů schváleny, může to ohrozit vládu. Za což si vysloužil kritiku od veřejnosti i ostatních stran.

Před volbami vám rostou preference. Přesto se zdá, že berete voliče jen koalici Pirátů a starostů. Máte potenciál brát i jinde?

Určitě oslovuj eme i nerozhodnuté voliče, kteří by k volbám ani nešli. Jsme každý den v ulicích a slýcháme jedinou prosbu: zbavte nás už konečně Babiše. Lidé mají plné zuby toho, jakým způsobem vláda přistoupila k pandemii, jakým způsobem řeší problémy. Jejich hlavním přáním je změna. Jsou to i lidé, kteří říkají, že k volbám ani nechodili, ale nyní vnímají důležitost voleb. Ty se snažíme oslovit primárně, nechceme brát voliče starostům a Pirátům, musíme také s někým po volbách koalici sestavit.

Neustálá kritika premiéra vám ale bývá často vyčítána. Je to pro vás hlavní téma, nebo spíše reagujete na poptávku od voličů?

Obojí. Ale je důležité za tím vidět i pozitivní nabídku na změnu, kterou přinášíme. Dám j eden konkrétní příklad. Případ řeky Bečvy, nyní máme rok od její otravy a já j ako členka vyšetřovací komise mám příležitost se tím zabývat velmi do hloubky. Jeto ukázkový příklad toho, jakým způsobem byl tento stát ukraden jeho občanům, jaknení možnost domoci se objektivního vyšetření takové katastrofy. Přestože je zde celá řada orgánů, které se tím zabývají, projevily takové množství nekompetence, že je těžké věřit, že to byla náhoda. Nemám důkaz a nemohu říci, že to bylo na zadání někoho. Ale ti lidé se takto nekompetentně chovali proto, že u nich funguje jakási autocenzura, protože se obávají, že premiér na ně může zakleknout. Tyto orgány podléhají bývalému zaměstnanci Agrofertu - ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi. Proto nemá být Babiš vůbec v politice. Stejně tak nám hrozí, že nezískáme z fondu obnovy peníze. Že stovky miliard korun, které knám mají přijít, nedostaneme, protože Evropská unie říká, že musíme nejdříve odstranit obrovský střet zájmů, který máme. Když nebudeme mít příležitost investovat peníze, přijdeme o pracovní místa, o šanci na modernizaci, přizpůsobení se klimatickým změnám. To nejvíce dopadne na ty, kteří jsou na státu závislí a nemají kapitál, aby odešli jinam - tedy na ty nejslabší z nás.

Dnes děláte kampaň ode dveří ke dveřím. Dostanete někdy vynadáno?

Stává se minimálně, že nás lidé odmítnou. Pokud ano, tak vždy slušnou formou. Většina lidí reaguje vstřícně a má radost, že politikům stojí za to lidově řečeno zvednout zadek a jít tak blízko k nim. Materiály si od nás vezme 98 procent lidí, když má někdo náladu, stihneme si vyměnit pár vět, odpovědět na nějaké otázky. Je to velmi náročný způsob kampaně, ale účinný, používáme ho dlouho a funguje v mnoha zemích na světě.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Makétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: Hospodářské noviny, Michaela Ryšavá, 23.9.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme