Adamová: Novou vládu nemůže TOP 09 podpořit

27. 6. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Moderátorka

Jaký je prvotní komentář TOP 09 ke jmenování Vlády České republiky?

Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředsedkyně TOP 09

Vláda, která byla dnes jmenována, je pro nás naprosto nepřijatelná, protože je hned několik důvodů k tomu, abychom se obávali třeba o právní stát v České republice. Je vedená trestně stíhanou osobou a je tak v obrovském střetu zájmů. Andrej Babiš je ve střetu zájmů nejenom z důvodu svých byznysových aktivit, ale navíc teď už i z důvodu svého stíhání, takže to je opravdu zásadní výtka vůči této vládě. Další z  výtek je, že ve střetu zájmů není jenom Andrej Babiš, ale ve vládě jsou i další členové, ať už se hovoří o paní ministryni Malé nebo panu ministru zemědělství, který je jakožto předseda Potravinářské komory taktéž v enormním konfliktu zájmů. Takže je tam celé řada věcí, které jsou naprosto nepřijatelné. Dále bych mohla jmenovat, že je to vláda levicová, což je samozřejmě pro TOP 09 zásadní, abychom tuto vládu nepodpořili, protože jsme pravicovou stranou a programové prohlášení této vlády opomíjí některé důležité věci a naopak se k našim státním financím chová naprosto nezodpovědně. Takže výtek se najde tolik, že opravdu nelze takovouto vládu podpořit. Nejzásadnější samozřejmě je, že téměř třicet let po revoluci dochází poprvé k tomu, že je u nás vláda podporovaná komunisty. Je to taková opoziční smlouva číslo dvě.

Moderátorka

Vy jste říkala, že to je vláda levicová. Andrej Babiš to odmítl s tím, že je to vláda pro všechny.  O co opíráte své tvrzení, že je to levicová vláda?

Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředsedkyně TOP 09

V tomto hodnocení se neshodnou evidentně ani pan Hamáček s panem Babišem, protože pan Hamáček řekl, že to je vláda levicová. Když se podíváme do programového prohlášení, tak je tam opravdu celá řada velmi levicových věcí, namátkou třeba v sociální oblasti, jako je zavádění nových sociálních dávek a zvyšování stávajících. Je tam celá řada věcí, kdy je evidentní, že to je levicová vláda, která se bude soustředit zejména na rozpočtově nepříliš odpovědnou politiku. Nám zejména vadí podpora komunistické strany, asi nikdo nepochybuje o tom, že je to dokonce extrémně levicová strana.  Takže pan Babiš sice něco říká, ale to je u něj docela běžné, že skutky a činy neodpovídají jeho slovům.

Moderátorka

Pokud jde o nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, který byl na seznamu nominovaných kandidátů, který premiér Andrej Babiš poslal na Pražský hrad a prezident ho nejmenoval. Andrej Babiš to komentuje tím, že jde o to, že byla jmenovaná vláda, že se bude 11. července hlasovat o důvěře této vládě a začne stabilita v české politice. Je důležité, že vzniká patrně stabilní vláda?

Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředsedkyně TOP 09

Určitě je důležité, že devět měsíců po volbách konečně víme, na čem jsme a kdo nám skutečně vládne. Už v předchozích devíti měsících se menšinová vláda velmi často opírala o KSČM, ale často i o SPD, což se obávám, že bude pokračovat, protože ČSSD si nijak nepojistila, že by tato hlasování pokračovat neměla a postupně ustoupila ze všech možných pojistek, které původně požadovala. Nicméně si v tuto chvíli myslím, že jsme opravdu svědky toho, že ta vláda má několik přívlastků. Kromě toho, že je levicová a s podporou komunistů, tak je to také výrazně prezidentova vláda. To znamená, že v tomto případě byl Miloš Zeman opravdu velkým spolutvůrcem a pan premiér mu v mnohém ustupoval. Ustoupil navzdory tomu, že sociální demokraté trvali na své nominaci. Ty také nakonec ustupují. Nemyslím si, že je vhodné, abychom měli ministerstvo zahraničí, velmi důležité ministerstvo i v souvislosti se situací v Evropě, neobsazené konkrétním ministrem a aby se jednomu ministerstvu věnoval vicepremiér a zároveň se ještě věnoval svému ministerstvu vnitra. Takže to jsou věci, které nejsou šťastné a jejich viníkem je kromě pana Zemana samozřejmě pan premiér, který si to nechal líbit.   

Moderátorka

Jak se TOP 09 zachová při hlasování o důvěře vládě?

Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředsedkyně TOP 09

Rozhodně budeme hlasovat proti, protože z důvodů, které jsem už uvedla, vládu, která je v tak obrovském střetu zájmů a která je podporovaná komunisty, nemůžeme podpořit. Pro nás jsou naprosto nepřijatelné nejenom programové neshody, ale také hodnotové a principiální otázky. Nepodpoříme vládu ani tím, že bychom snad odešli při hlasování ze sálu. Vyjádříme jednoznačný nesouhlas.  

Zdroj: ČT24, 27. 6. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme