Adamová: Nechceme rozšiřování pravomocí ombudsmana

13. 9. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Marétou Adamovou)

Moderátor

Bude mít ombudsman větší pravomoci než dosud? O tom budou dnes znovu rozhodovat poslanci. Vládní návrh počítá s tím, že by mohl veřejný ochránce práv podávat žaloby kvůli diskriminaci nebo podněty k Ústavnímu soudu. Při posledním projednávání v červnu ale poslanci zákon vrátili zpátky do druhého čtení a koalice se nemůže shodnout na jeho konečném znění. Můžete prosím připomenout jako zpravodajka tohoto zákona, proč v červnu ten zákon neprošel?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Zákon byl tehdy projednáván ve třetím čtení, což znamená, že se už hlasovalo o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Nakonec však jeden z poslanců navrhnul, že bychom zákon projednali znovu ve druhém čtení. Většina sněmovny tomu návrhu vyhověla, takže se dnes budeme bavit o pozměňovacích návrzích a budeme zákon opět projednávat ve druhém čtení.

Moderátor

Tam se vedou spory hlavně o to, jestli ombudsman může v budoucnu podávat podněty k Ústavnímu soudu. Jak se na to vy jako TOP 09 díváte?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

TOP 09 považuje celou tuto novelu za zbytečnou. S tímto opatřením, ani s další navrhovanou pravomocí, která se týká podávání antidiskriminačních žalob, nesouhlasíme. Já jsem podala dva pozměňovací návrhy. Každý z nich se týká vyjmutí jedné z těchto nových pravomocí, včetně té, že by mohl ombudsman podávat žaloby k Ústavnímu soudu.

Moderátor

Objevily se i návrhy, které počítají s omezenými pravomocemi v tom směru, že by tu antidiskriminační žalobu mohli podávat jenom tehdy, pokud by to byla opravdu poslední možnost. Není možnost se dohodnout na nějakém kompromisu?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Myslím si, že ani sám předkladatel s tímto kompromisem úplně nesouzní. Domnívám se, že v tomto případě bychom se měli začít nejdříve bavit úplně o jiné věci. A sice o tom, jestli má být ombudsman, tedy Veřejný ochránce práv, součástí Ústavy. Pan Dienstbier nemá odvahu a nechce tuto diskuzi začít. Začal proto tím, že diskuzi přeskočil a rovnou přistoupil k rozšiřování pravomocí. Domnívám se, že pokud by měl být tento orgán významně posílen pravomocemi, měli bychom mít nejdříve shodu na tom, že by měl být úřad ombudsmana součástí Ústavy. Tak je tomu například u Nejvyššího kontrolního úřadu. Pokud schválíme, že by součástí Ústavy byl, tak se bavme o rozšiřování pravomocí. Nepřeskakujme tyto kroky. Je to značně nesystémové.

Moderátor

Třiatřicet neziskových organizací apeluje na schválení zákona v  původním znění. To znamená i s  možností podávat antidiskriminační žaloby. Podle průzkumů se totiž s diskriminací setkává 11 % populace a tohle by jim určitě pomohlo. Není třeba to důvod, proč se nad tím ještě zamyslet?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Je otázka, jestli by to těm osobám skutečně tak výrazně pomohlo, jak někteří tvrdí. Pokud dnes dochází k diskriminaci, je nutné, aby osobě, která je diskriminována, byla prokázána diskriminace jinou osobou nebo institucí, která se má diskriminace dopouštět. V navrhovaném zákoně bychom ale učinili určitou paušalizaci a nebylo by pak nutné konkrétní věci tak důsledně prokazovat. V tomto směru je pomoc a ochrana obětí diskriminace v České republice dostatečná. Je možné se obracet na soudy: Z Veřejného ochránce práv bychom neměli činit orgán, který bude v tomto směru takto výrazně disponovat novými pravomocemi.  

Moderátor

Jeden z  pozměňovacích návrhů, který na na poslední schůzi také zazněl, se týkal možnosti odvolání ombudsmana Poslaneckou sněmovnou. V jakých případech by to mělo být?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Byl by to důvod nemoci nebo nějakého závažnějšího zdravotního stavu ombudsmana, tak aby byla možnost jej odvolat. To je potom na tom samém orgánu, který volí ombudsmana, aby jej mohl následně odvolat.

Moderátor

Zákon v tuto chvíli nepamatuje na možnost odvolání ombudsmana?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

Nepamatuje. Tato část tam opravdu není neošetřena.

Moderátor

Jaké další pozměňovací návrhy se tam objevily, a o kterých jsme ještě nemluvili?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

V tom návrhu je, že by se úřad ombudsmana mohl obracet i na soukromé společnosti, které by musely kooperovat. Jenže tak ten úřad nikdy nebyl koncipován. Když připomenu, čemu se má ombudsman věnovat, tak je to ochrana osob před nedodržování pravidel ze strany úřadů a ze strany ústavních zařízení nebo pobytových zařízení, kde jsou lidé donuceni pobývat, například vězení. To je dnes gró jeho činnosti. V té novele se ale navrhuje, že by mohly být oslovovány společnosti. V tomto směru je ten pozměňovací návrh, o kterém hovořím, který chce tuto novou pravomoc z toho návrhu vyjmout.

Moderátor

Prosím na závěr, Pavel Blažek říká, že ten zákon je zcela zbytečný, že by se vůbec neměl projednávat. Vy, jako součást opozice, souhlasíte s tím? Taky je podle vás ten zákon zbytečný nebo jsou některé návrhy dobré?

Markéta Adamová, poslankyně, místopředsedkyně TOP 09

S tím souhlasím, už v prvním čtení jsem navrhovala zamítnutí zákona. To znamená, že by se ani dále neprojednával.

zdroj: Studio 6, ČT24, 13. 9. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme