Adamová: Mzdy zvýšíme o 1000 korun snížením odvodů

2. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co říkáte na všeobecný tlak v privátní a veřejné sféře na růst mezd? Je oprávněný?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě je na místě, aby rostly platy a mzdy, protože se daří ekonomice. Je konjuktura, takže není nejmenšího důvodu, aby na tom nebyli lépe i zaměstnanci ale i živnostníci. Aby to lidé nepocítili ve svých peněženkách. Samozřejmě jde o to, jakým způsobem chceme zvýšení platů a mezd docílit. Co se týče zvýšení platů učitelů, o tom není diskuze, že jsou velmi nízce ohodnoceni. Na to, že jsou vysokoškolsky vzdělaní, jsou jedni z nejhůře placených vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců. Tam určitě podporujeme to, aby platy rostly a rostly ještě rychleji. Už v minulém roce jsme jako TOP 09 navrhovali, aby byly co nejdříve dorovnány platy učitelů s platy policistů. Ti v průměru berou mnohem více. Myslíme si, že i učitelé si zaslouží takové ohodnocení.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Kde si myslíte, že by ten tlak neměl být tak silný? Nebo by to mělo platit u všech profesí?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ místopředsedkyně strany /TOP 09/

Co se týče dalšího receptu, který je typicky socialistický a týká se zvyšování minimální mzdy, tak tam bychom byli opatrnější. Namísto toho navrhujeme, abychom se podívali na stránku odvodů, protože na naše zdanění práce, respektive cenu práce, jsou kladeny mnohem vyšší požadavky, než je to jinde ve světě. Jsme jednou ze zemí, která má toto zdanění nejvyšší. My bychom navrhli, aby bylo s touto stránkou věci pracováno mnohem víc. To vláda neudělala.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Už máte nějaký recept na to, jak s odvody pracovat v konkrétní podobě, aby vám to číselně vycházelo?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě. Chceme, abychom měli odvody celkem o 8 procent nižší. To znamená 4 procenta na straně zaměstnavatele, 4 procent na straně zaměstnance. Tím by se u průměrné mzdy, která je dneska těsně pod 30 000 korun, zvýšila čistá mzda pracovníka o 1 000 korun měsíčně. To už každý pocítí, že si vydělá o 12 000 korun ročně víc.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Na druhou stranu, když vidíte nabídky práce, tak jsou podnikatelé, kteří využívají hranice minimální mzdy. Není to potom také o chování zaměstnavatele k novým zaměstnancům? Když tady vidíme nabídky práce 12 000 nebo 13 000 korun. Všechny oscilují kolem minimální mzdy, což může být také cíl některého podnikatele.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nelze očekávat, že všechny pozice budou dobře placené. To je přirozené. Na druhou stranu toto je úkolem odborů. Ty v tomto určitě musí být aktivní. Jak jsem ale říkala o snížení odvodů, to by mělo být i na straně zaměstnavatelů. Ti by pak měli prostor buďto zvyšovat mzdy, nebo investovat do lepšího vybavení svých podniků a firem, více rozvíjet a snažit se tlačit i na svoji konkurenceschopnost. Více ji uplatnit. Pak být třeba díky získané konkurenceschopnosti i lepším zaměstnavatelem, protože by si mohli dovolit zvýšit následně své mzdy. Všechno souvisí se vším. Je tudíž opravdu nutné podívat se nejen na strukturu našeho průmyslu a obecně zaměstnavatelů a snažit se, abychom šli od montoven více k ekonomice nápadů a k inovacím, ale abychom dali také podnikatelům prostor investovat a rozvíjet se. To je možné jedině tím, že jim snížíme jejich daňovou povinnost. To jsou v souvislosti s platy a mzdami odvody.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Navyšování minimální mzdy za TOP 09 tedy v žádném případě? Nebo si to ještě dovedete představit?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ místopředsedkyně strany /TOP 09/

Za tohoto volebního období byla zvýšena hned několikrát. V době konjuktury by se určitě minimální mzda zvyšovat měla, ale nikoli tak rychlým tempem. Nově navrhované zvýšení o dalších 1 200 korun považujeme za příliš ambiciózní a mělo by se opravdu držet nižších hranic, dejme tomu v řádu stokorun. Mělo by to být mnohem déle diskutováno i se samotnými zaměstnavateli, kteří to následně musí platit. Místo toho, abychom neustále po zaměstnavatelích chtěli jenom více a více jejich povinností, tak bychom se také měli snažit zjednodušit jim podnikání. To tato vláda rozhodně nedělá. Naopak na to rezignuje a přidává další a další povinnosti. V tomhle směru je nutné mít přístup vyvážený.

Zdroj: ČT24, 2. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme