Adamová: Musíme se dívat i do budoucna

Přísnější a přísnější opatření, nedostatek ochranných pomůcek. Případů onemocnění COVID-19 v Česku dál přibývá. Jak to vidí opozice a co navrhuje udělat jinak? Téma pondělního Epicentra, hostem byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

23. 3. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Markéta VOLFOVÁ, moderátorka

Jak byste zhodnotila to, jak se Češi s pandemií koronaviru momentálně vyrovnávají?

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Já bych řekla, že Češi ukazují, že umí fungovat i navzdory státu velice soudržně, solidárně a že se s tou celou situací umí dobře popasovat. S velkým obdivem smekám klobouk, jak k tomu český národ přistoupil, jaká vlna solidarity se zvedla, jak se lidé snaží pomoci druhým. Množství dobrovolníků, šití roušek a všeho dalšího jsme svědky dennodenně a stále přibývají další, kteří se takto zapojují. Chci jim za to takto poděkovat. Samozřejmě nejen jim, ale i lékařům, zdravotníkům, všem složkám záchranného systému. Všem prodavačům a prodavačkám, pokladním. Prostě úplně všem. I učitelům, kteří v těchto podmínkách vyučují na dálku. Protože to od každého vyžaduje velké nasazení a navzdory tomu, jak stát v některých věcech pro ně selhal, tak to zvládají na jedničku.

Markéta VOLFOVÁ, moderátorka

Včera přišla zároveň smutná zpráva, která ale asi i byla otázkou času. Včera v Česku zemřel první pacient s nemocí COVID - 19. Je to po třech týdnech od první informace o prvních nakažených u nás. Jak hodnotíte tuto dobu a celkově čísla u nás s onemocněním spojená?

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Je to velmi smutná zpráva a přeji upřímnou soustrast všem pozůstalým. Na druhou stranu je zase úspěchem, je potřeba na to hledět i takto optimisticky, že na rozdíl od okolních států, celé řady jiných států, těch obětí u nás zatím není více. To si myslím, že je vizitka právě zejména našeho zdravotnictví a našich zdravotníků. Je důležité zmínit, že by bylo potřeba více testovat. Stále ještě ta čísla nejsou optimální, byť se postupně zvyšovala, tak v posledních dnech se zase počet testovaných snižuje. V tomhle směru si myslím, že bychom měli zabrat. To jako TOP 09 od samého začátku také chceme, apelujeme na vládu, aby těch testů bylo více. Aby nebránila soukromým laboratořím, jak se dělo na začátku. Což už se snad, doufám, ani neděje. Ale mělo to všechno probíhat už od samého začátku jinak a v téhle rovině je potřeba se na ta čísla také dívat právě s touto informací. To znamená, že je mezi námi určitě více lidí, kteří mají tuto nemoc a prokázaných případů, u kterých se to číslo každý den samozřejmě mění, přibývá.

Markéta VOLFOVÁ, moderátorka

Vláda nyní prodloužila restriktivní opatření do 1. dubna. Nicméně otevřeně mluví o tom, že by jejich rozvolnění mohlo přijít až po Velikonocích. Jak si tohle mají občané vykládat zároveň ve chvíli, kdy šéf krizového štábu Roman Prymula mluví o hranicích uzavřených klidně více než rok. Jak to dát dohromady? Co si z toho vzít?

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Tohle je jedna z těch klíčových věcí. To znamená, jakým způsobem se všechny tyto věci komunikují a informují se lidé. Řekla bych, že tohle je potřeba výrazně zlepšit. Od samého začátku měl být aktivován ústřední krizový štáb. Víme, že byl až po 14 dnech skutečně aktivován a tam jsou jasné postupy právě pro informování veřejnosti. To znamená, měli bychom vědět, proč k těm jednotlivým krokům dochází a měli bychom také mít souběžně s tím informaci, co musí všechno nastat, abychom mohli jednotlivá opatření začít opouštět. Abychom mohli zase zpátky do obchodů, aby byly zase otevřené hranice, aby už nebyla celoplošná karanténa atd. Tuhle informaci pořád postrádáme. Dozvídáme se kusy z různých rozhovorů, musíme to chytat po všech tiskových konferencích a médiích. Těch informací je na jeden úhel pohledu možná až příliš, ale ty podstatné tam stále chybějí. A proto ten dojem přehlcení informacemi je jen zdánlivý. My chceme po vládě, a zejména tedy po ústředním krizovém štábu už od samého začátku vědět, s jakými scénáři vývoje pracují. Musí mít informace o tom, jak se má situace vyvíjet dál a proč přistupuje k jednotlivým krokům. Tyto informace úplné a pravdivé nepodává, a proto si myslím, že se to musí zlepšit. Apelovala jsem na pana Prymulu, aby nám jako opozici a jako všem stranám ve Sněmovně, nejen opozičním, posílali zápisy, abychom měli informace, na základě kterých rozhodují, aby opravdu o nich byla veřejnost informovaná. Tohle vše je alfa a omega.

Markéta VOLFOVÁ, moderátorka

Opozice v posledních dnech několikrát připomněla, že zde byla snaha jednat o koronaviru ve Sněmovně na konci ledna. To neprošlo přes vládní strany a KSČM, nicméně novinky.cz si vzpomněly, že jste nevyužili možnost pokládat své dotazy na začátku února na výboru pro zdravotnictví. To teď připomínám právě proto, že tady mluvíme o jakési komunikaci napříč vládou a opozicí. Proč tam nebyl zájem o tohle?

MARKÉTA PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Já se přiznám, nejsem členkou tohoto výboru, takže těžko říct, jestli někdo z kolegů bod navrhnul a byl zamítnut. Myslím, že zásadnější, než jestli se tomu věnoval výbor, je skutečně Sněmovna na konci ledna, protože tam tehdy zazněly od pana ministra Vojtěcha informace, kdy pár tisíců roušek vydával za připravenost na budoucí vývoj. A je vidět i dle výroků tehdejší hygieničky paní Gottvaldové, která už dneska hygieničkou není, že tu situaci skutečně dost zlehčovali. Říkali, my jsme na to připraveni, je to všechno v pohodě, nemusíme se ničeho bát. A ve skutečnosti se ukazuje pár týdnů poté, že připravenost byla úplně minimální, takže v tomhle opravdu ta předvídavost byla špatná. Těžko dnes říkat, kdo za to má nést hlavní zodpovědnost. Budeme si to muset vyhodnotit až posléze. Až dojde k tomu, že to nejhorší budeme mít za sebou. A já se chci teď dívat zejména do budoucnosti. Dívat se na to, že teď tady máme ochranu zdraví, určitě i ekonomické zájmy, které musíme řešit. Bude to mít nemalé dopady do celé společnosti. A my to musíme použít také jako určitou svoji příležitost. Z každé krize musíme vzejít poučeni a posíleni. A já jsem přesvědčená, že to zvládneme, a že tohle přesně pro nás bude ta příležitost.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: Blesk.cz, Markéta Volfová, 23.3.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme