Adamová: Místo tří sazeb DPH by mohly být jen dvě

Koalice Spolu chce snížit deficit státního rozpočtu hlavně pomocí úspor. Plánuje propustit až 13 procent státních zaměstnanců a navrhne zrušit slevy na jízdném. Ve hře je i škrtnutí jedné sazby DPH. „Už také nemáme v programu zmínku o přijetí eura v konkrétním termínu,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

23. 4. 2021

Jak bude vypadat program koalice Spolu? Daří se vám najít kompromis ve věcech, které vás rozdělují? Ať už je to přístup k euru, k daním, nebo přístup ke školnému.

Na programu koalice pracovalo deset týmů, dohromady 300 expertů ze všech tří stran. Přistoupili jsme k tomu, jako kdybychom sestavovali programové prohlášení vlády. Ta je v České republice vždy složena z vícero stran, které musejí najít společnou řeč. My jsme toho schopni už před volbami. Všechny nesoulady mezi stranami – pluralita názorů je mimochodem přirozená a zdravá věc – jsme vydiskutovali. Všichni tři jsme na programu našli shodu, jednou ustoupil ten, podruhé zase ten.

V čem jste ustoupili vy?

Nemáme tam explicitní zmínku o přijetí eura v konkrétním termínu. To je věc, kterou osobně považuji za téma, které v příštím volebním období nebude ještě realizovatelné vzhledem k neplnění maastrichtských kritérií. Ale podmínku jejich splnění chceme deklarovat. Nyní musíme dát do pořádku veřejné finance.

Státnímu rozpočtu uškodilo prosincové zrušení superhrubé mzdy a s tím dočasné snížení daně z příjmu. Současná vláda deklarovala, že snížení má být jen na dva roky. Počítáte s tím, že zvýšíte daně opět na předešlou úroveň?

My se zavazujeme, že daně budeme měnit jen jednou za volební období. To je předpoklad toho, aby byl daňový systém pro lidi stabilní a předvídatelný. Rozhodně neplánujeme přímé zvyšování těchto daní.

Ale ve státním rozpočtu teď chybí 90 miliard korun, o které jsme přišli snížením daně z příjmu. Jak chcete tuto díru zalepit?

Chceme tu díru v rozpočtu řešit jiným způsobem, a to na výdajové stránce. Ať už to jsou dotace různým agrobaronům, nebo zbytné výdaje jako slevy na jízdném.

Škrtnutím slev na jízdném ale získáte jen šest miliard.

Ano, ale to je miliarda k miliardě. Takových položek je víc, uděláme revizi výdajů a samozřejmě bude nutné zeštíhlit státní správu. Stát se musí digitalizovat, zrušit některé agendy.

Kolik lidí chcete propouštět?

V programu počítáme s třinácti procenty. Rozhodně jsme schopni metodou „miliarda k miliardě“ minimálně pokrýt výpadek způsobený snížením daně z příjmu. Kromě toho budeme každou korunu obracet dvakrát. Nemůžeme si dovolit investovat do nesmyslných věcí, ale jen do takových, které přinesou přidanou hodnotu. Je nutné dobře využít peníze z fondu obnovy a nastartovat ekonomiku. Krize je příležitostí pro transformaci ekonomiky.

Na druhou stranu koalice Spolu počítá ve svých ideových východiscích se zvyšováním platů učitelů, navýšením výdajů na obranu na dvě procenta HDP, je zde navíc hluboký deficit státního rozpočtu. To asi nepokryjete jen ze škrtů.

Nazvala bych to spíše úsporami a přirovnala k rodině. Když vám zatéká do domu a plesnivějí zdi, tak nepojedete na luxusní dovolenou a nebudete rozhazovat, ale opravíte střechu, aby základy domu zůstaly pevné. Když jste na tom špatně a potřebujete si půjčit, tak má smysl investovat peníze do něčeho, co vám v budoucnu přinese užitek. Totéž u státu.

Investice musejí jít do oblastí s přidanou hodnotou, pojďme pomoci lidem z umírajících oborů se startem jiné podnikatelské činnosti, která je konkurenceschopná. Jsou to technologie, zelené inovace, cirkulární ekonomika, vzdělávání, věda a výzkum.

Když se vrátíme k té rodině se zatékající střechou, není přirozené si hledat nové příjmy, novou práci? Z hlediska státního rozpočtu tedy hledat nové daňové příjmy spíš než si půjčovat? I ekonomové říkají, že se konsolidace financí bez zvýšení daní neobejde.

Ta „nová práce“ je povzbuzení ekonomiky, to není zvýšení daní. Musíme umožnit více lidem odvádět do systému peníze, protože budou soběstační. Dnes je obrovská část sektoru služeb na kapačkách a oni by hrozně rádi normálně vydělávali. Musíme opravdu restartovat ekonomiku.

V tom se zásadně odlišujete od Pirátů a Starostů, kteří zvýšení daní připouštějí. Ti jsou přitom vašimi potenciálními vládními partnery.

My se odlišujeme v mnoha věcech. Například v tom, jestli NATO vnímáme jako záruku naší bezpečnosti a jestli máme dávat dvě procenta HDP na obranu. Jejich europoslanci hlasovali s SPD a s komunisty proti tomu, abychom plnili tento závazek. Ale budeme hledat průnik našich programů. Za nás je v daňové oblasti důležitý fakt, že už teď máme vysokou složenou daňovou kvótu a nechceme ji zvyšovat.

Řekla jste, že se budou daně měnit jednou za volební období. Co bude tedy ta změna?

Chápu, že pro občana je vždy nejsrozumitelnější číslo, výše sazby daně. Ale nejde jen o sazby, ale i o strukturu a zjednodušení systému. Chceme to udělat jednou za volební období z toho důvodu, aby změna byla kvalitní a udržitelná. Ideální by bylo třeba mít jen dvě sazby DPH. Jde tedy hlavně o zjednodušování.

Když budou místo třech sazeb DPH jen dvě, tak tam může dojít k nějakému zvýšení, ne?

Dobře, ale teď se bavíme o celé složené daňové kvótě, která zůstane stejná. Počkejme si na to, jak to bude probíhat.

V čem vám v programu naopak ustoupili ostatní? Co jste v rámci koalice Spolu prosadili vy jako TOP 09?

Podařilo se nám přesvědčit kolegy, že je velmi důležité se věnovat celkově problematice životního prostředí a ochrany přírody. Řešíme klimatickou krizi, sucho, nedostatek vody. Tato kapitola je velmi vyvážená, nikdo nemůže tvrdit, že jsme v této oblasti upozadili naše dlouholeté téma.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: E15.cz, Jan Novotný, Nguyen Thuong Ly, 23.4.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme