Adamová: Mezi stranami chybí vůle ke spojování. Kalousek není problém

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poskytla deníku FORUM 24 velmi otevřený rozhovor. Nic nelakuje narůžovo. Připouští, že se spojování demokratických opozičních stran do parlamentních voleb prozatím moc nedaří, a vysvětluje i hlavní důvody. Mezitím odstartovala strana náborovou akci Jsem v TOPu! a vyjednává o spolupráci s bývalým europoslancem Pavlem Teličkou.

18. 2. 2020

Paní předsedkyně, o spojování demokratických opozičních stran se mluví minimálně od Letné. Proč se to stále nedaří?

Ráda bych se na to podívala pozitivně… V rámci nadcházejících krajských voleb vnímám jako velký úspěch, že bude společných kandidátek opravdu hodně. Ve většině krajů se to podaří. A to je první dobrý signál pro voliče.

Pojďme se zde zastavit. Mluvilo se o centrální spolupráci se STAN, která nakonec nevyšla. Posléze vám byla nabídnuta místa na jejich kandidátkách. Tohle není prohra?

Co se týče STANU, tak ano, naposledy se třeba v Ústeckém kraji rozhodli, že půjdou raději samostatně. V tomhle případě jsme skutečně dělali hodně pro to, aby to dobře dopadlo. Že jsou tedy nakonec v naprosté většině krajů sami, je jejich rozhodnutí. Ale zároveň si myslím, že bychom měli nyní řešit sněmovní volby, ke kterým ty výzvy zejména směřují. S různými mimoparlamentními subjekty už tu spolupráci domlouváme. A stejně tak se snažím, aby k tomu byli i ostatní předsedové parlamentních stran vstřícnější. Ale z jejich vyjádření, která poskytují i v rámci rozhovorů, plyne, že to není tak úplně snadné.

Jste zklamaná?

Myslím si, že to musí být zejména zklamání pro voliče, kteří očekávali, že budeme velmi rychle schopni spolupráce v rámci krajů právě se STAN. A mrzí mě, že Starostové k tomu přistoupili jinak, než jak bychom byli všichni spokojenější, a sice, aby se koalice tvořily. Ale znovu opakuji, že se jedná o jejich rozhodnutí a my se z toho nehroutíme. V těchto volbách se snažíme o netříštění sil a spolupráci s jinými subjekty. A to se daří.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš v lednu řekl, že má jeho strana nejblíže právě ke STAN. Skončily ty časy primárního spojenectví mezi TOP 09 a STAN? Nad jakými variantami uvažujete?

Určitě jsou ve hře různé varianty. Není to tak, že bychom se omezovali pouze na jednání se STAN. Z hlediska přípravy nejenom na krajské, ale i senátní volby vnímám, že nám velmi dobře funguje spolupráce s ODS i KDU-ČSL. Takže možností je více. Vždycky je ale zásadní otázka i vůle té druhé strany. Zkrátka tu vůli nemůže mít pouze jeden ze subjektů.

Jak se ukázalo na Letné, představuje zásadní problém přepočet hlasů na mandáty. Co se týče řešení, mluvil i Mikuláš Minář v rozhovoru pro FORUM 24 o prozatímním zklamání. Rozumíte mu?

Určitě to zklamání vnímám a vůbec se tomu nedivím. Na druhou stranu je potřeba říci, že ta očekávání, že se dohodneme během pár týdnů, evidentně reálná nejsou. Zde vnímám ze strany některých nedostatek odvahy jít třeba i do riskantnějšího spojenectví, kdy musíte jako koalice získat dohromady alespoň 10 %. Myslím si, že bychom měli mít přitom jasno v tom, že je to naprosté minimum. A je zcela jasné, že ho dosáhneme, pokud se dohodneme jít v koalici, ať s jednou či jinou stranou.

Ale stejně tak vnímám, že je pro mnohé pohodlnější být tím jazýčkem na vahách, který bude jednou rozhodovat, jestli nějaká vládní koalice vznikne, a tak si nechávají otevřená vrátka ke spolupráci s hnutím ANO. Někteří z nich se přitom ani netají tím, že pro ně není problém ANO, ale pouze Andrej Babiš. Za TOP 09 říkám, že pro nás je rovnítko mezi Andrejem Babišem a hnutím ANO. Že je tu strana vůdcovského typu, kde se šéf strany chová spíše jako její majitel a není tam žádná vnitřní demokracie. I kdyby nebyl kandidátem na premiéra, tak to pro nás neznamená odblokování možnosti spolupráce.

Jak si tento argument vysvětlujete?

Tak někteří vnímají jako pohodlnější jít s hnutím ANO, než se snažit je porazit. A upřímně řečeno, lidovci s hnutím ANO čtyři roky spoluvládli… Takže v tomhle případě cítím, že je míra odtažitosti jiná než u nás.

Ve Sněmovně leží i lidovecký návrh na změnu volebního systému, jehož schválení odmítá ODS. Snažila jste se je přesvědčit?

Tak pan Fiala se jako politolog drží toho, že se tyto zákony v situaci, kdy je to výhodné pro tu či onu stranu, nemají měnit. Je zkrátka více konzervativní v rovině zachovávání statu quo. Bavili jsme se o tom jen velmi letmo. Nechci tedy mluvit za něj, argumenty si musí vznést sám. Já jsem přesvědčená o tom, že bychom se měli o té změně zákona bavit, protože je ten systém vůči voličům nespravedlivý. Nicméně mám pocit, že u kvora není postoj ODS tak odmítavý jako u D’Hondtovy metody.

Často se mluví o tom, že vyjednávání blokuje přítomnost pana Kalouska. Váš názor?

Dneska to vůbec není o Kalouskovi. Kdokoliv si chce najít nějakou výmluvu, tak si ji najde. Ten argument se tady objevoval opakovaně a stejně tak pan Kalousek opakovaně řekl, že pokud by měl být překážkou pro spojování, tak odejde.

Věříte tomu, že by to skutečně udělal?

Zopakoval to vícekrát a věřím, že to neříkal nadarmo.

Zřejmě se shodneme na tom, že pan Kalousek je zkušený politik. Moje otázka mířila na to, jestli si dovedete představit, že by nakonec opravdu odešel.

Já jsem přesvědčená o tom, že mu jde velmi o to, aby byl po příštích volbách otočen kurz české politiky tak, aby to bylo ve prospěch občanů, nikoli jednoho premiéra. Takže v tomto směru věřím, že svá slova myslel zcela vážně.

A máte pocit, že by tedy mohla nastat situace, kdy by se předsedové opozičních stran shodli na tom, že onou překážkou skutečně je?

Já se domnívám, že je zde opravdu vytvářen zástupný problém. Skutečně si nemyslím, že je ten zásadní problém osoba jednoho či několika politiků.

A co to podle vás je?

Vůle. Kde je vůle, tam je cesta. Pokud chcete, tak sice existuje vícero variant, jak je možné do toho spojenectví jít… Tady ale chybí ta vůle jednotlivých stran. Možná pokaždé nejde o celou stranu, ale určitě minimálně u jednotlivých reprezentantů chybí vůle se do těch spojenectví pustit. Následně jde už o otázku detailů, ale prozatím tu nebyl z opozičních představitelů nikdo schopen říct: „Pojďme si sednout, bavit se a reálně to řešme.“

Ale zmiňovaný šéf ODS Petr Fiala už k tomu jednou vyzval.

Ano, jsme přesně u toho, že tu chybí ta vůle. Byly tu sice mnohé výzvy, ale pak to skončilo pouze u té rétorické výzvy, která nebyla dotáhnuta ani k nějakým reálným jednáním. Respektive se vedou, ale vždycky k aktuálním volbám, což jsou nyní ty krajské. A mnozí říkají, abychom se bavili až po nich, co dál. Ale proč čekat? Já se o to se svými kolegy snažím, ale vidím, že ať je ta druhá strana jakákoliv, tak není schopna slova přetavovat v činy.

Zmiňovala jste, že se nyní bavíte s mimoparlamentními subjekty. Novinář Radek Bartoníček z Aktuálně přišel s informací, že jednáte i s bývalými europoslanci Pavlem Teličkou a brzy i Jaromírem Štětinou. Jak probíhají?

Já chci dementovat, že bychom jednali s panem Štětinou. Ve zmiňovaném článku je sice citován pan Štětina, ale ve skutečnosti žádná taková jednání přímo s ním nevedeme. Ale je pravda, že je vedeme s hnutím HLAS pana Teličky. Zde vnímám jejich větší ambici zapojit se do české politiky s tím, že nešlo pouze o jednorázový subjekt pro evropské volby. Byla by tedy škoda, abychom si tu zbytečně konkurovali a tříštili ty síly, byť samozřejmě chápu, co je k tomu vedlo.

O jakou formu by mělo jít?

Bavíme se o spolupráci, která by vedla k tomu, že bychom spolu kandidovali, a to i směrem k blížícím se volbám ve Středočeském kraji, protože odtud pan Telička pochází. A dále i o programových průnicích, v čem se můžeme například doplňovat.

Myslíte, že by voličům TOP 09 nevadilo jeho předešlé angažmá v hnutí ANO?

Myslím, že si to za tu dobu, co se od hnutí ANO distancoval, sám dostatečně odpracovává. A řekněme, že si i obhájil, jaká je jeho pozice. Je to schopný politik a má ve svém hnutí i další zajímavé osobnosti . Takže to není jenom o panu Teličkovi, ale i o dalších osobnostech z HLASu, které za sebou mají často velice zajímavou kariéru či náměty.

Takže se nebojíte, že by vám to mohlo případně ublížit?

Samozřejmě hnutí HLAS není jediné, s kým se bavíme. Oslovujeme celou řadu stran. Nyní bylo zvoleno nové předsednictvo Strany zelených, takže uvidíme, kam ta strana bude směřovat. Ale pro nás jsou ekologie a životní prostředí také velmi důležité. Takže i s nimi se plánuji v brzké době potkat a bavit se o případné spolupráci, protože v eurovolbách to fungovalo dobře. A stejně tak mezi naše stále partnery počítám Liberálně ekologickou stranu pana Bursíka. Navíc s námi bude nadále spolupracovat celá řada menších subjektů, a to i regionálního charakteru. Takže pokud se to spojování prozatím moc nedaří na úrovni parlamentních stran, tak alespoň na této úrovni se nám to daří velmi dobře.

Zdroj: Forum24, Dominika Jeřábková, 18.2.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme