Adamová: Mateřská pro ženy má být spravedlivější

15. 12. 2016

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová kritikou nešetří. Riziko vidí na Hradě, především v osobě Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. „To jsou lidé, kteří zásadněji ovlivňují chování pana prezidenta. Za ty roky, co je Miloš Zeman na Hradě, se mu daří otáčet kurz české zahraniční politiky,“ říká. Nepřehlíží ale například ani konání ministryně sociálních věcí Marksové. V čele ministerstva by klidně viděla muže, hlavně kdyby měl za sebou výsledky, jak dodává v rozhovoru pro INFO.CZ s odkazem na výměnu „unavených“ ministrů. 

Představila jste návrh, podle kterého by mělo putovat méně peněz na prezidentské cesty. Místo toho by šly do školství. To bylo ještě před kauzou s Jindřichem Forejtem. Je podle vás riziko, když jsou v prezidentově blízkosti lidé jako pan Forejt, který nyní čelí kauze s kompromitujícím videem?

Myslím si, že nebezpečnější je pan Mynář (hradní kancléř Vratislav Mynář – pozn. red.) a Nejedlý (prezidentův poradce Martin Nejedlý – pozn. red.). To jsou lidé, kteří zásadněji ovlivňují chování pana prezidenta. Za ty roky, co je Miloš Zeman na Hradě, se mu daří otáčet kurz české zahraniční politiky. Hledí se k východním, autoritářským zemím typu Rusko nebo Čína. K veřejnosti se dostává pocit, že je normální, když tyto země považujeme za strategické partnery. Už jen to, že je někdo schopen nazvat Čínu strategickým partnerem, když z ekonomického hlediska to tak vůbec není. Když vidíme, že z hlediska investic jsou to dost často jen prázdná slova, která nejsou naplněna skutky, tak na to bychom měli být velmi citliví. Já jako poslankyně mám poměrně málo možností, jak s tím hnout. Mám ale pravomoc ovlivňovat rozpočet, který kancelář prezidenta používá. Můj návrh jsem proto směřovala tak, aby prezident v zahraniční neměl tolik prostoru pro poškozování jména České republiky.

Jindřicha Forejta nahradí ve funkci Miroslav Sklenář, který tu „čínskou“ zkušenost má. Je to podle vás riziko?

To je určitě riziko. Stačí se podívat do výroční zprávy BIS, která jednoznačně identifikuje bezpečnostní rizika z Číny a Ruska. Komu jinému než bezpečnostním službám bychom měli naslouchat. A pokud upozorní, že řada politiků tomu riziku napomáhá, tak byť to není explicitně pojmenováno, míří tím do nejvyšších míst. Měli bychom být v tomto směru obezřetní.

S Forejtovým kompromitujícím videem se pojí otázky, kdo měl na jeho zveřejnění zájem. A jednou z úvah je i to, že za tím byly politické tlaky, které měly za cíl se pana Forejta zbavit. Je to reálné?

Vidím to jako reálnou možnost. Bohužel i takovéto praktiky teď pronikají do nejvyšších pater české politiky. Doufám, že vyšetřování, které se teď povede, nám dá odpověď.

Sama jste zmínila pány Mynáře a Nejedlého. Míříte svoji odpovědí na ně?

Nevím k tomuto případu žádné detaily. Podle různých signálů z médií by i tato varianta byla jedna z možných. Je ale opravdu předčasné to teď komentovat, když nemáme pádné důkazy.

Podle některých průzkumů nyní TOP 09 osciluje kolem pětiprocentní volební podpory. S čím chcete jít do podzimních sněmovních voleb, abyste své šance zvýšili?

Průzkumům bych tak vysokou důležitost nepřikládala. Voličská podpora se pohybuje různě, neosciluje jen kolem pěti procent. Některé průzkumy naopak říkají mnohem více. Měli bychom být hlavně optimisté. Pesimisty přece nikdo nevolí. Já sama se snažím, abychom přinášeli konkrétní pozitivní témata a řešení. Zaměřuji se na rodiny s dětmi, ale kolegové se věnují i dalším tématům. Myslím, že bychom se dnes měli soustředit zejména na školství, protože jeho kvalita je v Česku na sestupné tendenci. A naše řešení nabízet voličům co nejsrozumitelněji. Máme u sebe co napravovat. Já jsem ale optimistka a věřím, že máme potenciál oslovit třeba 15 procent odpovědných voličů.

Od některých mladých tváří TOP 09, například Dominika Feriho, se po krajských volbách ozývala kritika, že strana není dostatečně otevřená novým lidem. Nestavíte stále jen na tvářích Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga?

Vždy bude nejviditelnější předseda strany. V TOP 09 zvlášť, když máme takto dominantní osobnost, která navíc na politické scéně působí poměrně dlouhou dobu. To je normální a je to také v pořádku. Na druhou stranu je tady celá řada členů, kteří jsou velmi zajímaví a pracovití. A oslovují voliče nejen na celostátní, ale i komunální úrovni. Každý nemusí být večer co večer v televizi, a přitom ho místní lidé dobře znají. Já se snažím věnovat nejen rodinné politice, ale i mladým lidem, které z hlediska svého věku přirozeně reprezentuji. To je jedna z věcí, které chci, abychom příští rok ve sněmovních volbách akcentovali. Zaměřit se na to, co trápí prvovoliče.

Zároveň jste nejhlasitější kritici hnutí ANO. Neděláte tím ale z Andreje Babiše mučedníka? Slyší na to ještě voliči?

Opozice je tu od toho, aby byla hlídacím psem společně s médii. Část médií dnes tuto roli kvůli osobě majitele neplní, jak by měla. Proto se možná zdáme nejviditelnějšími kritiky my. Ale opozice je tu od toho, aby upozorňovala na problémy a jiná řešení. Ať už to jsou kauzy jako Čapí hnízdo nebo zákony, které nám omezují svobodu a vrhají nás léta zpátky. Neustoupíme v tom, že jsme konstruktivní opozice.

Průzkumy dnes ukazují, že hnutí ANO se posouvá doleva. Co to znamená pro vás?

Pravicový volič už určitě chápe, že hnutí ANO o něj ve skutečnosti nikdy nestálo. Pohybuje se podle toho, kde zrovna cítí příležitost k získání hlasů. My jsme se nikdy nesnažili zaujmout voliče, kteří jsou nalevo.

Na druhou stranu ale také vznikají nové strany jako Realisté, které chtějí cílit na pravicové voliče. A zároveň se ukazuje, že téma národovectví, které například oni akcentují, sílí. Vidíte je jako hrozbu pro vás?

Nevnímala bych Realisty jako hrozbu pro TOP 09. Alespoň tak, jak zatím naznačují, se budou v některých postojích hodně shodovat s ODS. Myslím si, že ODS musí cítit určité obavy z toho, že část voličů jim odejde k Realistům. My jsme vždy deklarovali, že jsme strana proevropská, která vidí budoucnost Česka mezi zeměmi EU a NATO. My si uvědomujeme, jaká rizika by znamenalo, kdybychom už v této rodině nebyli.

Vaší oblastí jsou sociální témata. Ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou za mnoho jejích návrhu otevřeně kritizujete. Řekla jste o ní, že měla hodně nápadů, ale jen část se podařilo dotáhnout do konce. Když premiér Bohuslav Sobotka nedávno vyměňoval „unavené“ ministry, spekulovalo se i o ní. Myslíte, že v čele resortu zůstala z toho důvodu, že je žena?

Slyšela jsem i jiné důvody související s tím, že ČSSD má před jarním sněmem. Jsou to jejich vnitrostranické záležitosti, které bych komentovat nechtěla. Jestli rozhoduje – pro ČSSD asi určitě – faktor pohlaví, tak to je jejich pojetí. Mně je cizí, protože si myslím, že je to o schopnostech, a ne o tom, jestli jsem muž nebo žena. V tomto směru bych opravdu raději viděla výsledky, i kdyby na té pozici seděl muž. To je pro mě mnohem směrodatnější měřítko.

Pokud se podíváme na konkrétní návrhy, se kterými jste přišla vy, jedná se například o navýšení příspěvku v mateřské.

Chtěla jsem hlavně udělat mateřskou pro ženy spravedlivější. V dnešní době se totiž výrazně redukuje podle toho, jak jsou nastavené hranice. Ženy, které vydělávají průměrně či mírně nadprůměrně, dnešní systém výrazně poškozuje. Pro někoho, kdo vydělává mediánovou a nižší mzdu je skok v příjmech po příchodu na mateřskou poměrně malý. Ale ženy, které mají vyšší příjem, dnešní mateřskou trestáme. Přitom bychom i tyto pracovně úspěšné matky měli podporovat. Často pak stojí před otázkou, jestli si pořídí další děti.

O jakou konkrétní částku by se jednalo?

Navrhuji zrušit redukční hranice. Žena vydělávající před mateřstvím kolem třiceti tisíc by tak dostala o zhruba tisíc korun měsíčně navíc.

Kde na to najdete finance?

Tento příspěvek je placen z nemocenského pojištění. Na tomto účtu jsme dlouhodobě v přebytku zhruba tři miliardy.

Jakou má váš návrh podporu?

Já věřím, že tak dobře argumentačně obhajitelný návrh musí podpořit i kolegové z dalších středových a pravicových stran.

Výše mateřské je podle vás hlavní důvod, proč si Češi nepořizují děti?

Není jediný. Jen vyšší mateřskou nedocílíme vyšší porodnosti. Jde o celkové nastavení společnosti a možnost skloubení práce a rodiny. Hodně se o tom mluví, ale zatím se udělalo málo praktického. Jedním z opatření jsou třeba částečné úvazky. To je forma, která by ženám na rodičovské dovolené hodně vyhovovala. Zachovaly by si kontakt se zaměstnavatelem a nezačínaly by třeba po dvou dětech znovu od nuly. To je například cesta, kterou bych zvolila. Náš návrh, který tyto úvazky podporuje, jsme představili před několika dny a teď čeká na projednání ve sněmovně. Pak jsou to věci, které se týkají služeb. Nápad na dětské skupiny vymyslela TOP 09, když vedla ministerstvo práce. Lehce přepracovaný zákon, který jsme vypracovali, schválila až tato vláda. Postupem času se jich zakládá víc, ministerstvo teď podporuje finančně i dětské skupiny v rámci firem. Další z mých návrhů, který by měl pomoci rodinám, je ten, že chci umožnit čerpání rodičovské i prarodičům.

Zmínila jste částečné úvazky. V Česku je jejich nabídka velmi omezená, i když o ně lidé zájem mají. Proč?

Je tam celá řada důvodů. Jako politici můžeme řešit jen tu část, která se týká odvodů. Poslanci TOP 09 navrhli, aby se odvody na zdravotní pojištění stanovily konkrétně na částku, kterou si člověk vydělá. A ne na sumu z vyměřovacího základu, který odpovídá minimální mzdě. Do zaměstnavatelských rovin my zasahovat nemůžeme. Řada těch, kteří pracují na částečný úvazek, si stěžuje, že pracují ne na poloviční, ale na 80procentní nasazení. Přesčasy jim ale nikdo neuhradí. Někteří zaměstnavatelé mohou tuto formu i zneužívat. Já věřím ve slušné podnikatelské prostředí. Kdybych byla ministryně, tak udělám jednu věc, která se týká exekutivy. Snažila bych se, aby byly maximálně přívětivé v postoji k částečným úvazkům přímo úřady. Aby na všech ministerstvech bylo běžné, že tam pracují lidé i na částečné úvazky, aby to byla forma, kterou budou úřady cíleně nabízet.

Jak moc to dnes na úřadech funguje?

Částečné úvazky už určitě v řadě ministerstvech fungují, ale vidím tam ještě prostor pro zlepšení. I dětské skupiny vznikají a fungují na některých úřadech.

Kritizovala jste ministryni Marksovou za pravidla týkající se práce z domova. Nevidíte tam problémy, které flexibilní úvazky mohou přinášet?

Nemyslím si, že změny, které ministryně představila v zákoníku práce, vedou ke zlepšení a pomáhají. Rozhodla se jít cestou naprostého sešněrování pravidel a každou možnost flexibility zatěžuje natolik, že od ní rozumného zaměstnavatele odradí. Je postavené na hlavu, aby zaměstnavatel zaručoval lidem pracujícím z domova sociální kontakt nebo řešil, jestli mají k práci dost světla. Navrhla jsem už úplné zamítnutí zákona a ještě navrhnu tyto novinky ze zákoníku práce úplně vypustit.

Markéta Žižková, redaktorka info.cz

zdroj: info.cz, 15. 12. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme