Adamová: Krize s Ruskem ukázala, že Fiala by byl lepší premiér než Bartoš

Dění kolem Vrbětic a Ruska podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové ukazuje, že pro Česko by byl nejlepším premiérem lídr jejich koalice Spolu a zároveň šéf ODS Petr Fiala. "My máme jediní za lídra skutečného státníka. Například Ivan Bartoš je ve srovnání s ním nezkušený," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

27. 4. 2021

Do parlamentních voleb zbývá necelý půl rok a podle průzkumů to vypadá, že vaše koalice Spolu bude mít co dělat, aby splnila svůj oznámený cíl - tedy vyhrát.

My jsme stále přesvědčeni, že volby skutečně vyhrajeme.

Průzkumy veřejného mínění ale ukazují, že vaše koalice je s odstupem za ANO a ještě s větším odstupem za koalicí Pirátů se Starosty a nezávislými.

Průzkumy jsou jedna věc, volby druhá. K průzkumům je potřeba přece přistupovat s určitou rezervou v tom smyslu, že měří atmosféru na nějakém vzorku stovek lidí. Navíc do voleb ještě zbývá několik měsíců.

Nevěříte tedy průzkumům? Necítíte rezervy v tom, jak oslovujete jako koalice Spolu veřejnost?

Osobně moc na průzkumy nedám, dělám to, co cítím, že je správné. Nepovažuji za správné, aby politik říkal výhradně to, co chce třeba slyšet většina lidí. Do voleb se toho ještě může mnoho udát, zejména když je dnešní doba tak dynamická. 

Myslíte dramatické dění kolem Vrbětic a česko-ruských vztahů? Může to podle vás výrazně ovlivnit mínění veřejnosti o politických stranách? 

Myslím, že nám události ohledně Vrbětic ukázaly, že nyní bojujeme o orientaci našeho státu. Bezpečnost je základ, od ní se odvíjí všechno, pokud nebudeme žít v bezpečné zemi, tak nebudeme žít v prosperující zemi. Pro naši koalici je to velmi důležité téma. Bohužel ruské vedení podrývá tento náš životní styl. 

Jaký životní styl?

Většina lidí v naší zemi se jednoznačně shodne, že si chceme zachovat náš styl života, na který jsme zvyklí a který předpokládá fungující právní stát, fungující ekonomiku, školství, služby a další věci. Když se podíváme na Rusko, tak jeho občanům se tam nežije úplně nejlépe, pokud to nejsou nějací oligarchové. Rusko nemá občanům moc co nabídnout. Neznám nikoho, kdo by toužil po ruském autu, mobilním telefonu ruské výroby, pokud tam vůbec nějaký vyrábějí, málokdo posílá studovat své děti na tamní vysoké školy, pokud vyloženě nestudují ruštinu.

Jste přesvědčena, že téma obav z Ruska osloví u nás hodně voličů?

Myslím, že voliče osloví naše koalice Spolu kombinací více věcí. Jedna linie je bezpečnost, druhá náš propracovaný program, kterým postavíme Česko na nohy. Musíme ukázat, že jednoznačně patříme k Západu.

Takže na toto téma budete v předvolební kampani hodně sázet? Všiml jsem si, že na billboardech vaší koalice je napsáno: Patříme na Západ.

Upřímně řečeno, já cítím, že téma směřování země je zásadní, a považuji za správné to zdůraznit. Je to jeden z důvodů, proč jsem v politice. Proč chci tady nadále žít, proč se nechci za naši zemi stydět. 

Ale nejde o to samé i některým dalším stranám? Například koalici Pirátů a STAN, která také voličům slibuje prozápadní směřování?

Po zásadním oznámení premiéra minulou sobotu o akci ruských agentů a vyhoštění 18 ruských agentů bych očekávala od někoho, kdo chce být premiér, že se k tomuto razantně vyjádří. 

Ivan Bartoš, na kterého patrně narážíte, napsal po zmiňované sobotě hned druhý den na Facebook stanovisko k situaci.

Když je v naší zemi odhalen státní terorismus ze strany Ruska, tak bych očekávala, že zaujme jasné stanovisko. Někdo, kdo chce být premiérem, by měl mít tento základní politický instinkt. Vezměte si, že my jsme minulou neděli dopoledne svolali tiskovou konferenci a všichni, včetně pana Fialy, jsme  prezentovali jednoznačná stanoviska a upozorňovali na to, že je nutné nekompromisně jednat.

Nemyslíte si, že předseda Pirátů vnímá závažnost ruského chování stejně či podobně jako váš lídr?

Nemyslím si to. Dění kolem Ruska přesně ukazuje rozdíl mezi naší koalicí a koalicí Pirátů a STAN. My jediní máme za lídra skutečného státníka, osobnost, kandidáta na premiéra. Člověka, který ví, jak se v této situaci zachovat. Už v neděli jasně formuloval, jaká je naše pozice a co požadujeme po vládě. Budoucí český premiér musí mít jasno, kam patříme.

Ale nekritizoval Bartoš také ostře chování Ruska? 

Myslím, že Ivan Bartoš je v tomto směru oproti Petru Fialovi méně zkušený. Člověk, který je určitě dobrý ve sportu, přeji mu, aby udělal ještě víc kliků a výmyků, ale nynější krize ukázala, že Petr Fiala by byl lepší premiér. Pro naši zemi nejlepší.

Což jsou od vás očekávatelná slova.

Chceme-li patřit na Západ, být důstojným členem EU i NATO, pak musíme mít lídra, který v těchto chvílích okamžitě upřednostní zájmy republiky před volnočasovou aktivitou v parku. Petr Fiala jasně obstál a ukázal všem, jak jedná a reaguje skutečný státník. Znovu upozorňuji, že jsme hned na nedělní ráno po tiskové konferenci premiéra a ministra zahraničí okamžitě svolali tiskovou konferenci, na které Petr Fiala jednoznačně řekl, jak má Česká republika postupovat, a vyzval k razantním krokům. Ideální premiér je pro mne člověk vzdělaný, inteligentní, zkušený, ale také schopný mluvit s rozvahou. No a Petr Fiala všechny tyto požadavky splňuje.

Prohlášení pirátského poslance Jana Lipavského jsou hodně rázná a obsahově obdobná jako slova koalice Spolu. Nebo ne?

Prohlášení a slova jsou jedna věc, mě ale zajímají činy. Nezapomínejte na to, že to byli právě Piráti, společně třeba s komunisty a SPD, kteří v Evropském parlamentu hlasovali proti zajištění dvou procent HDP na obranu. To bylo v rozporu nejenom s našimi dlouhodobými závazky vůči NATO, ale především s bezpečností naší země a jejích občanů. Teroristický akt ve Vrběticích je zřetelnou připomínkou toho, jak důležité je tyto závazky dodržovat. Můžu vám slíbit, že v tom koalice Spolu neuhne ani o milimetr.

Přečtěte si celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: Aktuálně.cz, Radek Bartoníček, 26.4.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme