Adamová: Komunista Filip slouží ruské propagandě. Nemá ve vedení Sněmovny co dělat

Výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa na adresu pražských politiků jsou za hranou a slouží ruské propagandě. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která nyní sbírá podpisy, aby Sněmovna jednala o odvolání Filipa z postu 1. místopředsedy dolní komory.

5. 5. 2020

Chcete, aby Vojtěch Filip skončil ve vedení Sněmovny. Proč?

Výroky, které pronesl na adresu komunálních politiků z Prahy, kteří jsou dnes pod policejní ochranou kvůli výhrůžkám na jejich adresu, jsou naprosto nepřijatelné pro funkci místopředsedy Sněmovny. On je reprezentantem celé Poslanecké sněmovny. (Policejní ochranu má primátor Prahy Zdeněk Hřib z Pirátů, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 a starosta Řeporyjí Pavel Novotný z ODS – pozn. red.)

Jaké výroky vám konkrétně vadí?

Slova o tom, že tito komunální politici podporují fašismus, jsou nejen lživá a demagogická, ale jsou naprosto nebezpečná. Slouží tím ruské propagandě. Pan Filip by si toho měl být vědom. To je dostatek důvodů pro to, abychom hlasovali o setrvání Vojtěcha Filipa ve funkci prvního místopředsedy Sněmovny.

Někdo by na to mohl namítnout, že žijeme v demokracii a pan Filip má právo na svůj názor.

Každý máme právo na své názory. Ale nemůžeme sloužit zájmům cizí země. My hájíme zájmy občanů České republiky. I proto jsme do těchto funkcí byli zvoleni. Nemyslím si, že bychom se měli schovávat za možnost vyslovit nějaký názor. Musíme za to nést odpovědnost. Jestliže někdo zpochybňuje české politiky, kteří se chovají podle českých zákonů a rozhodují zcela legitimně, a vydává to za příklon k fašismu, tak by se od svých slov měl distancovat. Pokud si za nimi stojí, tak si ale musí být vědom důsledku. A ten důsledek je, že ruská propaganda takováto slova využívá. Nemůžeme to jen tak přejít.

Aby Sněmovna o odvolání Vojtěcha Filipa z vedení dolní komory vůbec jednala, potřebujete sehnat podpisy dvou pětin poslanců. Myslíte, že se vám to podaří?

Věřím, že většině poslanců vadí, aby se takto náš reprezentant vyjadřoval. Vojtěch Filip zaujímá jednu z nejvyšších ústavní funkcí. Nemyslím si, že bychom se 30 let po revoluci měli tvářit, že jsme ruskou gubernií, jak on ve svých slovech předjímá. Vyhovuje to tomu ruskému pohledu na věc. Je to alarmující. Musíme ukázat, na čí straně stojíme. Tady budou mít šanci to ukázat i poslanci vládních stran. Věřím, že i u nich je řada lidí, kteří vnímají vměšování Ruska do našich vnitřních záležitostí jako bezpečnostní riziko.

Kdy by to Sněmovna mohla řešit?

V tomto týdnu budeme sbírat podpisy a doufám, že to bude co nejdřív.

Zdroj: CNN Prima, Barbora Zpěváčková, 5.5.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme