Adamová: Koalice bude rovnocenná z hlediska jednotlivých partnerů

Vláda v pátek pořádně neuvedla, co chce v rámci nouzového stavu ještě dělat, proto jej poslanecká sněmovna schválila jen do 20. listopadu, vysvětlila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V pořadu K věci mluvila i o novém ministru zdravotnictví Janu Blatném, který je podle ní zklamáním a zmínila i schodek státního rozpočtu. Nová koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která v úterý 27. října podepsala memorandum o spolupráci, má podle Pekarové Adamové za cíl získat příští rok ve sněmovních volbách třicet procent hlasů.

2. 11. 2020

„Jako poslanecká sněmovna máme možnost kontrolovat vládu. Ta by nám měla jasněji říci, co chce v rámci nouzového stavu ještě dělat, jaké konkrétní kroky plánuje. Moc jsme toho v pátek neslyšeli, bylo to opět zklamání. A to i nový pan ministr Blatný, který ve sněmovně příliš nepobyl, na otázky neodpověděl a odešel velice záhy po svém projevu. Nedal nám příležitost si vyjasnit, co od něj můžeme očekávat,“ uvedla předsedkyně TOP 09 s tím, že by jako opozice měli znát budoucí kroky vlády.

„Proto jsme nechtěli podpořit prodloužení nouzového stavu o měsíc. Zvolili jsme kratší dobu, aby byla příležitost se vlády znovu ptát a znovu dávat podněty,“ vysvětlila.

Epidemie se v Česku vymkla kontrole

I tak se obává, že 20. listopadu nebude možné vrátit se k normálnímu životu. „Epidemie se v České republice naprosto vymkla kontrole, jsme v číslech nejhorší na světě. Neočekávám zlepšení za tak krátkou dobu. Na druhou stranu vláda musí zlepšovat spoustu věcí, například komunikaci, ať už směrem k poslancům, ale zejména směrem k veřejnosti. Měla by být schopná dávat řadu konkrétních odpovědí na řadu otázek,“ zdůraznila Markéta Pekarová Adamová.

Dodala, že po vládě chtějí strategii, jak plánuje, že se lidé naučí s virem žít. „Jak budeme jako společnost fungovat i s koronavirem, který tady bude a nezmizí.“

Schodek vládního rozpočtu 320 miliard korun v žádném případě nepodpoří. „Tato vláda dělá, jako kdyby budoucnost vůbec neexistovala, jako kdybychom tu měli nějakou tiskárnu na peníze a nemusíme platit dluhy. Tak to není a my si nemůžeme dovolit dál zadlužovat naši generaci, a hlavně budoucí generaci,“ upozornila.

Dvacet procent je minimum, třicet cíl

V úterý 27. října Pekarová Adamová podepsala společně s předsedy ODS a KDU-ČSL memorandum o tom, že tyto tři politické strany vytvoří společně jeden subjekt, se kterým budou kandidovat v příštích sněmovních volbách do poslanecké sněmovny v roce 2021. Tento subjekt má být koalice, v jejímž čele bude šéf ODS Petr Fiala. „Budeme rovnocenní z hlediska jednotlivých partnerů,“ uvedla poslankyně.

Jako koalice budou potřebovat získat 15 % hlasů k tomu, aby se dostali do poslanecké sněmovny. Kdyby strany ale nevěřily, že získají více než 15 %, tak do toho podle Pekarové Adamové ani nemělo cenu společně jít. „Dvacet procent je podle mě úplné minimum, které by tato koalice mohla získat, třicet procent je cíl,“ upřesnila.

Zásadní pro koalici je, že spolu jsme silnější

Předsedkyně TOP 09 také připomněla, že Česko prochází několika krizemi současně. „My chceme naši zemi z těchto krizí vyvést. Jdeme dopředu, nedíváme se na minulost. Hledíme na to, abychom byli schopni si projít všemi problémy, které v současné době Česká republika řeší, a že jich je opravdu hodně,“ upozornila.

V pořadu K věci Pekarová Adamová také prozradila, že platí, že TOP 09 bude mít post lídra ve dvou krajích. A zásadní body v programech všech tří stran je prý nerozdělí. „Koalice bude proevropská,“ dodala s tím, že zásadní pro ně je fakt, že spolu jsou silnější.

Podívejte se na celý díly pořadu K věci s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: CNN Prima NEWS, Dáša Šamanová, 30.10.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme