Adamová: Kam povede oživení projektu výstavby „Národní knihovny“?

Interpelace poslankyně TOP 09 Markéty Adamové na plénu sněmovny

19. 6. 2014

Vážený pane ministře,

interpelovala jsem Vás ve věci oživení projektu výstavby „Národní knihovny“ podle projektu architekta Jana Kaplického již písemně. Za Vaši odpověď Vám děkuji, přesto se tomuto tématu chci ještě dále věnovat a to především proto, že téma žije svým životem v médiích a hojně o něm diskutují i občané Prahy 8 Karlína a Libně, kde taktéž žiji a jsem členkou vedení této městské části. Celý projekt samozřejmě zajímá i odbornou a laickou veřejnost.

Ačkoliv nejsem odbornicí na urbanismus či architekturu, tak mě opravdu velmi znepokojuje, jak se zde zachází s dílem, které bylo určeno zcela jinému účelu a pro zcela jiné umístění. Architektonický návrh Národní knihovny počítal s umístěním na Letné, tedy na vyvýšeném místě. Umístění na Rohanském ostrově, v záplavové oblasti, na ploše nikoliv vyvýšené je zcela proti původnímu plánu.

Avizovaná je taktéž změna účelu budovy a ačkoliv nezpochybňuji, že Praha si zaslouží moderní kulturní centrum, zpochybňuji, že celá snaha oživit tento projekt je vedena motivem poskytnout Praze, Pražanům a návštěvníkům hlavního města další takový kulturní stánek a moderní architekturu. Snaha, která z celého projektu čiší je vedena motivací developera, mimochodem sponzora Vaší strany, Luďka Sekyry, upozornit na megalomanský projekt Rohan city v období nesnadné situace na trhu s nemovitostmi. Zajistit si takovou publicitu, to je něco, oč se každému developerovi může jen zdát. A vy mu ji tímto poskytujete.

Tvrdíte, že se o všech náležitostech tohoto záměru bude teprve jednat. Avšak publicita, kterou tímto projekt získává v mediálním prostoru je již dostatečná, takže i kdyby z celého záměru nakonec sešlo, účel pro developera a sponzora KDU-ČSL byl splněn.

V písemné odpovědi na mé dotazy týkající se jak umístění, účelu, autorských práv ale i financování projektu jste uvedl, že celá záležitost se nachází v „prenatální“ fázi a hovoříte o vytvoření pracovní skupiny, která by se měla tímto projektem zabývat. Zajímalo by mě, koho plánujete do takové pracovní skupiny přizvat? Pokud by se měl projekt opravdu stavět v rámci rozsáhlého projektu developera Luďka Sekyry na Rohanském ostrově, tak bych rozhodně požádala o přizvání městské části Praha 8, kde se oblast nachází.

Ujišťoval jste mě také, že Vaše podpora daného projektu a sponzorství Vaší strany od investora projektu je zcela transparentní a není na ní nic závadného. Vážím si Vaší otevřenosti v této věci, o to úsměvnější mi však přijde, když se v médiích dočítám, že Vaše strana v rámci komunálních voleb v Praze zdůrazňuje jako svoji programovou prioritu územní plán, který, cituji: „má regulovat využití území města ve prospěch občanů a ne developerů.“

Pane ministře, řekněte mi prosím zcela upřímně: opravdu si myslíte, že v tomto případě nejde pouze o šikovně zvládnuté PR projektu developera? A opravdu si myslíte, že tohle je nejideálnější způsob jak investovat státní peníze ač by jejich zdrojem byly fondy EU?

Markéta Adamová, poslankyně TOP 09

19. 6. 2014

Štítky
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme