Adamová: Jsme pro euro, ochranu přírody a právního státu

Předsedkyní TOP 09 se v neděli stala Markéta Pekarová Adamová. Podle ní je strana nyní sjednocená a silnější, v průzkumech se ale dlouhodobě pohybuje kolem 5% hranice a vstup do příští sněmovny vůbec nemá jistý. Co voličům na straně vadí?

25. 11. 2019

„TOP 09 v poslední době ztratila svou čitelnost. Chci, aby si s námi voliči spojovali, že jsme pro euro, ochranu přírody a kvalitní a moderní vzdělání. Že jsme tu pro živnostníky a že bráníme právní stát. To je základ, který nás jasně definuje,“ deklaruje Pekarová Adamová.

Nová předsedkyně chce navázat na práci svého předchůdce Jiřího Pospíšila, kterému se podařilo stranu konsolidovat a obnovit spolupráci s hnutím STAN.

Propojovat ale chce i další demokratické politické síly – KDU-ČSL, ODS a v případě prezidentských voleb také Piráty.

„Upínám se zejména ke sněmovním volbám, abychom byli schopni spolupracovat a kandidovat v koalici,“ uvádí s tím, že je zatím předčasné mluvit o tom, jestli půjde o širokou opoziční platformu, nebo jen o spolupráci s jedním subjektem.

Neobává se ani tzv. aditivního kvora, které zvyšuje procentní hranici pro vstup do sněmovny v případě koalic: „Vůbec mě to neděsí. Musíme si přeci věřit, že jsme schopní nabídnout tak dobrý program a skvělé kandidáty, že nebude pochyb o zisku 10 %.“

Pekarová Adamová chce přijít s programem zaměřeným na budoucnost – kritizuje premiéra Andreje Babiše (ANO), že dělá pouze krátkodobá opatření. „Za 6 let, co tady tato vláda je, nepřipravila jedinou z potřebných reforem,“ podotýká.

Pokud jde o konkrétní témata, jedním z nich je například ochrana přírody. Co ale říká na to, že totéž mají v programu i další strany?

„Ostatní to mají v programu z povinnosti, ale když přijde na konkrétní činy, tak kvůli malicherným zájmům hlasují proti ní – například když se v minulém období řešil Národní park Šumava.“

Připouští, že v oblasti změn klimatu mezi stranami – v tomto případě s ODS – existují rozdíly. Demokratické politické strany prý ale mají společný cíl v ochraně právního státu a polistopadového vývoje, například pokud jde o útoky na veřejnoprávní média ze strany nedemokraticky smýšlejících politiků.

Slovákům euro pomohlo

TOP 09 prosazuje přijetí společné evropské měny. „Jsme dlouhodobě připraveni začít s rozhovory o přijetí eura. Máme co dohánět i pokud jde o diskuzi s občany, která byla zanedbávaná,“ míní Pekarová Adamová.

Prostor podle ní už před lety opanoval bývalý prezident Václav Klaus, kterého označuje za odpůrce nejen eura, ale i celé Evropské unie.

„Pro nás není žádná jiná alternativa. Unie představuje bezpečný prostor pro život a jde o ekonomicky nejsilnější subjekt na světě,“ zdůrazňuje poslankyně.

Proti euru jsou ale zhruba dvě třetiny občanů. Proč by měli změnit názor? „Slyšet jsou jen odpůrci. Zastánci přijetí nemají dostatečně silný hlas, ale postupně se to mění. Na příkladu Slovenska vidíme, že společná měna jim neuškodila, naopak pomohla. Měli bychom to mít na zřeteli,“ vyzývá.

Zdroj: Český rozhlas Plus, Interview Plus, 25.11.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme