Adamová: Inspirovat se můžeme prezidentkou Slovenska

10. 12. 2019

Moderátor

Markéta Pekarová Adamová je dnes u nás jako jediná předsedkyně sněmovní politické strany. Proč si myslíte, že jste jediná?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Dlouhou dobu se žádná jiná žena neodhodlala kandidovat na post předsedkyně politické strany. Myslím si, že je to dané také tím, že je to prostředí hodně tvrdé, mužské, a ne každá žena se cítí na to v něm obstát. Na druhou stranu doufám, že budu třeba vzorem pro další ženy.

Moderátor

Vidíte to tak, že těm ženám, které jsou v politice se nechce drát skrze ty chlapy nebo že chlapi jsou lepší? Jaký je ten důvod?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Já si nemyslím, že jsou chlapi lepší a že by ženy v této funkci nemohly obstát, ale myslím si, že se samy nehrnou do tak časově náročné funkce například proto, že chtějí i pečovat o děti, mají rodinu, chtějí to vše skloubit, a to se dělá v tomto postavení velmi těžce. Nicméně nechci mluvit za ostatní ženy, já jsem se nakonec odhodlala do toho jít a doufám, že nebudu jediná.

Moderátor

Dnes shodou okolností přišla zpráva z Finska, že tam mají vůbec nejmladší premiérku na světě – čtyřiatřicetiletou předsedkyni vlády. To Vás asi potěšilo, zaznamenala jste to?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Ano, zaznamenala jsem i další ministryně této nové finské vlády, které jsou v podobném věku, jsou tedy i v mém věku, jsem jen o rok starší a myslím si, že je to dobrý příklad i pro nás. Obecně jsou však v tomto ohledu skandinávské země o parník před Českou republikou a my bychom se možná mohli inspirovat u sousedů na Slovensku ohledně prezidentky. To je také jedna z funkcí, kterou u nás žena ještě nezastávala.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zdroj: Impuls, 9.12.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme