Adamová: I v této těžké době chceme zůstat sociálně citliví

6. 1. 2022

Bezmála dva měsíce je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová také předsedkyní Poslanecké sněmovny. Zpívat v ní na stole jako její předchůdce Radek Vondráček (ANO) nemá ale v plánu. Na novoroční oběd s prezidentem Milošem Zemanem asi definitivně nedojde, což přikládá především jeho zdravotnímu stavu. V Epicentru Blesk Zpráv řekla, že pětikoalici považuje za stabilní a slibuje sociální citlivost.

„Všichni ze svých rodinných rozpočtů víme, že si nemůžeme žít nad to, co nevyděláme a nemůžeme si za peníze, které dlužíme jet třeba na dovolenou. Takže i my, když budeme utrácet na dluh, tak jen za věci nezbytné.  I v této těžké době chceme zůstat sociálně citliví. Chceme sice pomoct těm, kteří to nezvládnou sami, ale zároveň nechceme zavádět taková ta populistická plošná opatření,“ vysvětluje šéfka dolní komory, co od pětikoalice čekat a přidává čerstvý příklad.

„Vláda se snaží velmi rychle řešit vysoké ceny energii a nyní přijala novelou zákona o cílené podpoře těm, kteří to potřebují. Nikoli plošné odpouštění daní, tak jak to chtěla Babišova vláda a udělala by tak jen další díru do rozpočtu a někomu by pomohla málo a jiným zase zbytečně,“ říká. 

co se týká vedení dolní komory, je připravená být nestranná, stejně jako její předchůdce Radek Vondráček. Se smíchem ale dodává, že pořádat na půdě Sněmovny večírky po jeho vzoru by ji nenapadlo ani v podroušeném stavu. Opakovat nechce ani podezřelé cesty poslanců do zahraničí:  „Cestám, jako byla ta kontrolního výboru do Peru z roku 2019, chci udělat konec. Máme na to připravený vnitřní předpis - pravidla doporučující poslancům, jak k zahraničním cestám přistupovat.“

V pořadu Epicentrum kromě jiného zmínila i plán, jak do péče o dítě efektivně zapojit prarodiče:  Řekněme, že je některý z nich třeba v předdůchodovém věku. Těžko se mu hledá práce, nebo ji nemá, ale rád by pomohl svým dětem ve výchově vnuků. Ráda bych, aby i tito lidé mohli pobírat rodičovský příspěvek na dítě. Maminka se tak třeba vrátí do práce, babička se postará těch pár hodin o dítě, mezigeneračně si vypomohou, ale prarodič nezůstane bez financí. Věřím, že by to celá řada rodin využila.“

Podívejte se na celý díl pořadu Epicentrum s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: Blesk.cz, 6.1.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme