× Pojďte do toho s námi.

Adamová: Havlíček by si mohl přibrat ministerstvo propagandy

18. 1. 2021

Ministr Karel Havlíček (za ANO) by si podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové mohl přibrat další resort, tím je ministerstvo propagandy. V číslech o kompenzacích pro podnikatele totiž podle ní Havlíček lže. Uvedla to v nedělní Partii Terezie Tománkové.

„Do ekonomiky jsme pustili za rok 2020 řádově 190 miliard pro podnikatele a dalších 40 je na cestě. Je to 250 miliard přímé i nepřímé podpory. Určitě jsou lidé, kteří vždy propadnou a budou nespokojení,“ uvedl k podpoře pro podnikatele Havlíček.

Vaše čísla mi nevychází

Podle Pekarové to ale není pravda a Havlíček si čísla vymýšlí, jde prý pouze o sliby „Hospodářská komora vypočetla, že za minulý rok byla podpora podnikatelům 110 miliard a zaměstnancům 27,6 miliard. To nevychází k vašim číslům.“

„U úvěrů jste slibovali 951,5 miliardy, ale realita je 64,2,“ oponovala mu Pekarová s daty právě od Hospodářské komory. A kritiku vyostřila ještě více. Karlu Havlíčkovi, který je už nyní vicepremiérem vlády, ministrem průmyslu a obchodu a ministrem dopravy, řekla, že by si klidně mohl přibrat ještě resort propagandy.

„Mohl byste si přibrat ministerstvo propagandy, lžete. Ať sčítám, jak sčítám, tak mi vaše čísla nevychází,“ pustila se do Havlíčka.

Podpůrné programy

Resort Havlíčka i financí jeho kolegyně Aleny Schillerové od jara připravil různé formy podpory pro podnikatele jako COVID nájemné, ošetřovné pro OSVČ, kompenzační bonus pro živnostníky, program COVID gastro, COVID bus, COVID kultura nebo COVID podpora cestovního ruchu.

Každý z nich je určen pro odlišnou cílovou skupinu. Řada podnikatelů ale i tak tvrdí, že jim chybí ta nejdůležitější forma podpory, a to je kompenzace ušlých zisků. Tedy, že by nejlepší bylo vzít zisky z roku před koronavirem a obrat a na základě toho podporu počítat. Nepožadují plnou částku, ale zároveň kritizují pouhých 500 korun na den.

Podívejte se na celý díl pořadu Partie s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Osobnosti:
Markéta Pekarová Adamová