Adamová: Evropská unie nemá alternativu

Do TOP 09 vstoupila Markéta Pekarová Adamová dávno předtím, než zaznamenala první úspěch ve volbách. Po deseti letech se postavila do jejího čela, kde se nebojí ani nepřízně voličů. Energická poslankyně zve do strany mladé lidi a sama se chystá na předvolební spolupráci. „Vůbec nepřipouštím to, že by mohla TOP 09 zmizet ze scény,“ říká v rozhovoru pro Revue FORUM, kde netradičně ukazuje i svoji osobnější stránku. 

20. 12. 2019

Čestný předseda Karel Schwarzenberg na vás na konci sněmu apeloval, abyste „tvrdé kroky udělala hned“. Jak jste to vnímala? Hledá TOP 09 například svého Marka Prchala? 

Myslím si, že bychom si pana Prchala nemohli dovolit zaplatit (smích). Vnímala jsem to spíše obecněji a vnitrostranicky, ale určitě mám v plánu i jisté zatraktivnění našeho marketingu, komunikace témat. 

Vy sama jste lákala do strany mladé. Myslíte, že vaše přání vyslyší? 

Chystáme kampaň, která bude přímo zaměřena na nábor mladých lidí. Už finišujeme s její přípravou. A ta se týká takového vzedmutí větší vlny zájmu o politiku, protože si vážíme toho, že tady mnoho nejenom mladých lidí na demonstraci projevovalo své názory. I spolek Milion chvilek pro demokracii je vyzval k tomu, aby se sami aktivně účastnili. A myslím si, že to je přesně potřeba, aby lidé vzali iniciativu do svých rukou.  

Na druhou stranu se často mluví i o tom, že by do politiky měli vstupovat také úspěšní lidé. Mnoho takových si kandidaturu u vás nakonec rozmyslelo, ať šlo o Martina Jaroše (marketingový a reklamní expert, pozn. red.) či další. Víte, proč tomu tak bylo?  

Celá řada známějších tváří za nás kandidovala. Například dnešní senátor Jiří Růžička, ředitel jednoho z nejlepších gymnázií v republice, který je dnes prvním místopředsedou Senátu. Takže jsme schopni přilákat na svoji stranu i skvělé osobnosti. A věřím tomu, že budeme teď s novým vedením oslovovat konkrétní lidi napřímo. Ale je to opět věc oboustranná. Skutečně je to i na jejich zájmu, aby měli chuť se zapojit. Upřímně jsem v poslední době vnímala, že tak velký není, že se lidé spíše bojí do politiky vstupovat a spojovat s ní své jméno.  

A co se týče jednotlivých jmen, tak pan Jaroš to udělal dost podivně, když vyhlásil na svém facebooku anketu, kam vlastně má vstoupit, takže sám ani moc nevěděl. Takhle si nepředstavuji člověka přesvědčeného o tom, že skutečně chce podpořit nějakou ideovou základnu, hodnoty. Celkově je to vždycky hodně individuální, ale já sama se nechci upínat na lidi, kteří jsou již známí, ale spíše se otevřít úplně všem, kteří zájem mají. I od té doby, co proběhl náš sněm, jsem zaznamenala desítky přihlášek lidí, kteří chuť do TOPky vstoupit mají. 

Vraťme se ještě chvíli ke sněmu. Jako jednu z hlavních priorit jste zmiňovala nutnost přijetí eura. Ale koho by tohle mohlo kromě exportních firem přilákat? 

Podle nejnovějších průzkumů je u nás euro populární u třiceti procent obyvatel. A i ta část, která mu dnes třeba podporu nevyjadřuje, není v odmítavém postoji tak pevná. Důležité je přesvědčovat ji argumenty, proč je pro nás společná měna výhodná. Včetně vyvracení mýtů, které jsou s tím spojené. Typickým příkladem mýtu je, že se všechno zdraží… Ale když porovnáme ceny v českém a německém supermarketu, tak při přepočtu zjistíte, že jsou ty ceny spíše stejné, než aby byly vyšší. Přitom jsou výdělky v Německu mnohem vyšší. Takže chápu tu obavu, ale je potřeba argumentaci zvednout i ve prospěch eura. Na Slovensku měli prodejci půl roku před zavedením eura povinnost zveřejňovat ceny jak v korunách, tak v eurech, aby si kupující mohli ověřit, že ke zdražení nedochází. Je možné se inspirovat a informace bychom měli dostat více mezi lidi. 

Na druhou stranu jste již avizovala, že pondělky věnujete regionům. Myslíte, že ani po debatách s lidmi z nízkopříjmových oblastí by nemohla TOP 09 od nápadu odstoupit? 

Určitě musíme s lidmi mluvit právě tam, kde žijí. Nestačí spoléhat na komunikaci přes média a sociální sítě. Jsem ráda s lidmi v přímém kontaktu, ale samozřejmě si uvědomuji, že to není vždycky snadná debata. 

Jak budete vysvětlovat voličům hnutí ANO v regionech, proč jste v Poslanecké sněmovně kritičtí k Andreji Babišovi? A především to, proč je váš program ten lepší? 

Protože současná vláda na jejich budoucnost kašle. Ta myslí pouze na momentální zisky preferencí pro svoji stranu, ale o budoucnost lidí jí nejde. Vládní kroky vedou k bobtnání státu, který je čím dál dražší. Ale když přijdou ekonomicky horší časy, tak si to stát už nebude moci dovolit. Koneckonců už teď žije na dluh. Je tu stále řada podfinancovaných oblastí, třeba investice do infrastruktury a vzdělávání, a mezitím se tu rozhazuje na věci, které jsou zbytné a jejichž dlouhodobá udržitelnost je nulová. Kupříkladu slevy na jízdné, které jsou často skloňované, ale není to jenom o nich. Stejně tak jde o počet státních zaměstnanců, kterých radikálně přibylo, ale že by se to ale projevilo na efektivitě státu, jsme si nevšimli. Chtěli bychom tedy, aby se v těchto oblastech více spořilo, a namísto toho by se více investovalo do zdravotnictví nebo vzdělávání. 

S kým byste na tomhle mohli vlastně spolupracovat? Na sněmu jste si stanovila cíl přivést TOP 09 do další vlády s tím, že jste avizovala schůzku s představiteli ODS, STAN či lidovců. Ale co třeba Piráti? 

Co se týče předvolební spolupráce, tak ta s Piráty nepřipadá příliš v úvahu. Mezi našimi názory jsou značné rozdíly, například v pojetí fungování demokracie – jsou nakloněni formám přímé demokracie, které považuji za nebezpečné. Ale na druhou stranu po volbách budeme určitě vyjednávat i s nimi a věřím tomu, že budeme schopni věci, kde shodu příliš nenacházíme, dát stranou. 

Takže si dovedete představit společnou vládu? 

Ano, ale je nutné dělat kompromisy. Když se neshodneme například na tom, že by Piráti rádi zavedli celostátní referendum, tak si myslím, že by to téma po dobu vládnutí mělo být u ledu. Jsou zkrátka priority, které budou důležitější, a musíme je mít na paměti. Jako například změny ve vzdělávání, abychom vzdělávali pro 21. století, nebo debyrokratizace státu, ukotvení v EU a NATO. Tohle je pro nás klíčové a věřím, že na tom se shodneme i s Piráty. Zásadní je nespolupracovat s extremisty a hnutím ANO, po nichž bude potřeba dát mnohé do pořádku. 

Celý rozhovor si můžete přečíst zde nebo v časopise Revue FORUM.

Zdroj: Forum24, Dominika Jeřábková, 20.12.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme