Adamová: Chceme větší podporu pro pracující rodiče

10. 2. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou o zavedení daňových úlev na děti )

Moderátor

To, co ministryně Marksová nazývá kompromisem na vládní úrovni, je to přijatelný kompromis i pro TOP 09?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Souhlasím jenom s jednou částí kompromisu. Ta se týká slev na děti. Myslím, že si rodiče dětí zaslouží větší podporu a TOP 09 dlouhodobě podporuje rodiny s dětmi. Jde nám ale o podporu pracujících a tedy těch, kteří jsou aktivní, kteří své děti k takové aktivitě do budoucna vychovávají. Tam si myslím, že by sleva mohla být ještě vyšší. Podpořili bychom zejména to, aby si lidé více vydělali, aby jim z jejich výdělku více zůstalo na jejich potřebu a potřebu jejich rodin. Nikoli tedy abychom přidávali na sociálních dávkách, ač už je teď zvýšení přídavků v menší míře, než původně ČSSD navrhovala. Nicméně systém, že nejdřív peníze od lidí vybereme a následně jim je vlastně přerozdělíme, není účinný i z hlediska toho, že část peněz se samozřejmě utrácí za úředníky, za jejich platy a za administraci těch dávek, což je zbytečný náklad.

Moderátor

Když ministryně práce mluvila o bývalých pravicových vládách, tak tím myslela i působení vašeho ministra práce a sociálních věcí pana Drábka. Říkala, že právě tehdy se z přídavku na děti stala chudinská dávka. Jak vlastně vypadá pohled TOP 09 aktuálně na změny adresnosti sociálních dávek, které se odehrály za vlády Petra Nečase, tedy i působení pana Drábka?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Stojím si za tím, že sociální dávky mají jít jen za nejpotřebnějšími, tedy řekněme za chudými. Nenazývala bych to přímo chudinskou dávkou. Je to opravdu podpora pro rodiny, které se ocitnou v ne úplně dobré situaci. Není to ale o tom, že bychom chtěli, aby dávky přerozděloval stát úplně pro všechny. To myslím, že je špatná cesta. Proto kroky, které zavedl pan ministr Drábek, jsou dobré. Dávky mají být jen pro ty, kteří je potřebují a ne všem. To je první aspekt. Další věc, jak už jsem říkala, lepší je, když lidé mají ze svého výdělku více ve svých peněženkách. Takže chceme podporovat pracující tím, že budou mít nižší zdanění práce, čehož docílíme nižšími odvody. Je to podpora opravdu všech. Není to cíleno jen na ty, kteří vydělávají méně peněz. Na druhou stranu ti mají už dnes, a budou mít i do budoucna, daňový bonus. Není to věc, kterou bychom chtěli rušit. To znamená, že oni daně prakticky neodvádějí. Od státu dostávají ještě vratku daně. Je to ročně až 60 tisíc korun. Myslím, že to není úplně zanedbatelná částka.

Zdroj: ČT24, 9. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme