Adamová: Babišovi došli odborníci, které sliboval

Komunisté nesouhlasí s tím, aby ministr Karel Havlíček (za ANO) řídil od pátku až do příštích voleb dvě ministerstva. KSČM, která toleruje vládu slouženou z hnutí ANO a sociální demokracie, proto bude s premiérem o této nové situaci jednat, řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Jeden ministr pro dva resorty se nelíbí ani koaličním sociálním demokratům a opozici. V pořadu Události, komentáře o tom mluvili předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

23. 1. 2020

„Skutečně se nám to nelíbí, myslíme si, že to může být krátkodobé řešení. Že půjde o řešení trvalé, to sice může premiér říkat, ale kdyby toho chtěl dosáhnout, musel by předložit sněmovně návrh změny kompetenčního zákona, který stanovuje, které ústřední orgány  má státní správa České republiky, jaký je výčet ministerstev,“ komentoval Grospič premiérova slova.

Andrej Babiš (ANO) ve středu zopakoval, že až v pátek prezident jmenuje Havlíčka ministrem dopravy, půjde o trvalé řešení až do příštích voleb. Výtky premiér odmítl. Komunisté o tom ale chtějí s premiérem jednat.

„Vládu tolerujeme na základě sedmi podmínek, tohle mezi nimi není, je to nová situace. Budeme o tom jednat a využijeme k tomu hodnocení koaliční dohody o toleranci této vlády,“ vzkázal Grospič.

Téma chtějí při setkání s premiérem Babišem otevřít také sociální demokraté. „Obě ministerstva mají široké gesce, Karel Havlíček je také vicepremiér a má pod sebou i gesci vědy a výzkumu. Navíc ministerstvo dopravy má řadu problémů, nikdo tam dlouho nevydržel, to je příliš velké sousto,“ shrnul výtky ČSSD Jan Chvojka.

Upozornil, že pokud by z vlády „zmizel“ jeden ministr, mohlo by se podle něj jednat i o porušení koaliční smlouvy, kde je podle Chvojky stanoveno, kolik ministrů která strana má. S úpravou koaliční dohody by ale měl podle Chvojky přijít sám premiér.

Ani šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nesouhlasí s tím, aby Havlíček vedl dvě ministerstva trvale. „Rozhodně souhlasíme s tím, že skončil ministr Vladimír Kremlík. Ale tohle je řešení vyloženě z nouze. Premiér Babiš evidentně už nemá odborníky, které sliboval,“ dodala.

Za e-shop na dálniční známky je odpovědná celá vláda, tvrdí Grospič

Babiš ve středu také oznámil, že kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky podá trestní oznámení. „Je to ostuda bývalého ministra,“ řekl k tomu Chvojka. Grospič ale vidí pochybení u celého kabinetu: „Nelze to ztotožnit jen s ministrem dopravy, ale je to odpovědnost celé vlády.“

Pekarová Adamová připomněla, že podobný problém řeší i ministryně Klára Dostálová (za ANO), která patří k hlavním podezřelým v kauze agentury CzechTourism: v době, kdy byla ještě náměstkyní na ministerstvu, jež nyní vede, měla podle vyšetřovatelů rozhodovat o vynakládání peněz ve prospěch vyvolených osob, a to mimo standardní úřední postup. „Je to dvojí metr premiéra, u Dostálové rozhodl o jejím setrvání v úřadu,“ dodala šéfka TOP 09.

Hosté Událostí, komentářů se věnovali také vládní novele zákoníku práce. Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 22.1.2020

Štítky
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme