Adamová: Babiš neříká pravdu, vláda dál ničí firmy, chceme zákon o jejich odškodnění a vyšetřovací komisi

Chceme prosadit zákon, podle kterého by byly firmám nahrazeny škody, říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Její strana může podpořit prodloužení nouzového stavu, ale bude záležet na argumentaci vlády. Ta podle Pekarové selhává v podpoře firem, neříká pravdu a rozhoduje chaoticky.

28. 4. 2020

Chceme vyšetřovací komisi nákupů zdravotních pomůcek, prozrazuje Pekarová. Mohla za nimi totiž být korupce, zejména na straně resortu zdravotnictví. Část peněz totiž šla do „schránkových“ firem nebo údajně i sponzorovi hnutí ANO. Na místě by mohlo být i trestní oznámení. S vytvořením komise přitom není možné dlouho čekat.

Vláda podle Pekarové šlape po menších firmách a živnostnících dlouhodobě a pokračuje v tom i teď. Pomoc je nedostatečná a problém je i v tom, že se kvůli postupu kabinetu nedostanou lidé k odškodnění. TOP 09 chce navrhnout zákon, který by firmy odškodnil. Nejde o ušlý zisk, ale třeba o proplacení prošlých potravin v restauracích.

Pekarová apeluje na větší pomoc i v resortu kultury. Navrhuje třeba zavedení poukázek, kterými by stát přispěl do kultury dvěma miliardami. Lidé by dostali 200 korun, které by mohli utratit podle svého uvážení, třeba v knihkupectví.

Jak dál by chtěla TOP 09 pomoct kultuře? V čem vláda chybuje v boji s pandemií? Je její současný přístup k firmám záměrný? Měla by se kultura otevírat rychleji? A v čem by pomohla vyšetřovací komise?

Podívejte se na rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: Reflex.cz, Čestmír Strakatý, 28.4.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme