Adamová: Babiš hraje ve volbách úplně o všechno – o moc i vlastní svobodu. Jeho vládě šéfuje Zeman, nedůvěru si zaslouží

2. 6. 2021

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro deník FORUM 24 promluvila o čtvrtečním hlasování o nedůvěře Babišově vládě, o tom, jak chce koalice SPOLU zeštíhlovat stát a jakým způsobem bude fungovat povolební pětikoalice s Piráty a STAN.

Jakožto opozice jste svolali mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. Jak velká je šance, že vláda důvěru skutečně nezíská?

Jazýčkem na vahách samozřejmě budou i nadále komunisté. Komunisté, kteří dostali za vlády Andreje Babiše znovu nebývalou moc, byť jejich volební zisky byly nejhorší v historii. Jsem v tomto opatrná odhadovat, jak se zachovají, nicméně za naši koalici SPOLU nám tato vláda dává den za dnem nové důvody pro nedůvěru. Kdybych je tady měla vyjmenovat, tak by to zabralo celý rozhovor.

Vládnoucímu hnutí ANO klesají v průzkumech preference. Myslíte si, že je důvodem i vládní krize, o které opozice hovoří?

Vláda dělala jednu chybu za druhou. Mnohé z nich by v počátcích epidemie možná udělal každý, ale po roce, roce a čtvrt s epidemií se jednalo skutečně o fatální pochybení, na jejímž konci jsou desítky tisíc obětí. Co do počtu mrtvých jsme mezi nejhoršími v covidu na celém světě a můžeme být velmi vděční naším zdravotníkům, že ty výsledky nejsou ještě horší.

Bylo by až s podivem, kdyby toto nebylo ohodnoceno právě i v důvěře ve vládu, a připomeňme, že tato vláda má nejnižší důvěru ze všech v rámci EU – věří jí jen 19 procent lidí. I to je docela překvapivý výsledek, po tom všem, co napáchala.

O živobytí přišli mnozí slušní podnikatelé, kteří celé roky běžně prosperovali, ale covid a zejména přístup vlády je dorazil. Děti přišly o rok setkávání se se spolužáky, o své kroužky, sportovní aktivity, což napáchá obrovské škody. A přitom měla vláda a její představitelé plná ústa toho, že jsou pro ně prioritou. Škody jsou obrovské a mě jen mrzí, že jsme k tomu nezískali podporu kolegů z opozice o něco dříve, abychom stihli i předčasné volby a aby byly reálnou variantou kroku B po vyslovení nedůvěry. Aby rychleji přišla změna, kterou tolik potřebujeme.

Avizovali jste, že se tímto vyhlášením nedůvěry neobáváte posílení moci prezidenta Zemana, protože vliv nad Babišovou vládou dávno má. Podle čeho takto soudíte?

Stačí se podívat na výroky ministrů v posledních týdnech. Například na paní Benešovou s jejími několika verzemi vyšetřování Vrbětic, což přesně hraje do karet Zemanovi, který mluví o dvou verzích – a ona dokonce ještě přidává nějaké další. Není sice schopna je vysvětlit, ale stačí, že takovouto informaci hodí do éteru.

Stejně tak to, že se panu prezidentovi nelíbili někteří ministři, a následně z vlády odešli. Připomeňme pana Petříčka i Blatného, který měl zásadový postoj k neschváleným vakcínám, ke Sputniku, který Hrad dlouhodobě tlačil. Důkazů, že Andrej Babiš zobe z ruky Zemanovi, je za celé měsíce i roky nespočet. Kdo chce, ten to vidí, kdo nechce, ten před tím zavírá oči. Tato vláda je fakticky Zemanovou vládou a spojenectví Zeman-Babiš je pevné a efektivní zejména pro Babiše, který potřebuje prezidenta mnohem víc, než je to naopak.

Jaké kroky mají voliči od demokratické opozice čekat následně, pokud se vyslovení nedůvěry povede? Předseda sněmovny a člen hnutí ANO Radek Vondráček řekl, že se nic zásadního nezmění.

Pokud pan prezident dostojí svým slovům, která řekl, tedy že nechá nadále vládnout Babiše a jeho vládu, tak to bude vláda v demisi, vláda, která nemá oporu v poslanecké sněmovně a nemá tedy většinu.

Náš ústavní systém předpokládá, že vláda a její moc vychází z většiny poslanecké sněmovny. Proto by takováto vláda měla být jenom takovou udržovací vládou, která přivede zemi k volbám, ale už nebude dělat žádná klíčová rozhodnutí. Tedy zejména personální – jako příklad se nabízí změna šéfa BIS, obsazení pozice vrchního státního zástupce a podobně. To jsou věci, které by vláda bez důvěry neměla činit. Budeme to bedlivě sledovat a tlačit na ni.

Často se hovoří o tom, že nás čeká nejtvrdší předvolební kampaň. O co podle vás hraje Andrej Babiš v nadcházejících volbách? 

Úplně o všechno. Hraje nejen o politickou moc, ale i o svodobu. Jeho firmy jsou příjemcem dotací v rámci celé Evropské unie, takže jemu jde jak o byznys, tak o ještě cennější věc – jeho vlastní svobodu. Myslím si, že je pochopitelné, že v takovém okamžiku bude on, jako člověk s velmi pružnou páteří, ochoten sáhnout k velmi nevybíravým prostředkům v rámci kampaně. Jsme na to připraveni.

Předminulý týden jste za koalici SPOLU v Brně doslova odzvonili populismu. Proč myslíte, že právě do populismu se vláda tak hluboce zavrtala? Co je potřeba dělat jinak, aby se to nestalo vám?

TOP 09 má ve své DNA nepopulistickou politiku. Za léta své existence jsme to jasně prokázali, nezdráháme se lidem říkat i nepříjemnou pravdu. Tuto zemi bude opravdu potřeba postavit na nohy, a to s populismem nelze, protože ten se snaží jen odvrátit pozornost od palčivých témat a od jejich poctivého řešení.

Poctivá řešení vždycky někoho negativně ovlivní. Pro vládu je návykové rozhazovat na všechny strany, ale na to ve finále dojedeme úplně všichni, celá společnost, a to i ti, kteří tomu dosud fandili.

Jaký je pro vás a vaši stranu nejdůležitější bod v programu? 

Nedá se vzít jeden bod, je to velmi dobře provázaný celek, ale pro mě je velmi důležité postavit na nohy ekonomiku a zejména živnostníky a podnikatele. Poslední rok a půl dlouhé období omezování činnosti jim způsobilo nemalé potíže a častokrát je o ty léta budované živnosti a podniky připravilo. Nebudeme těmto lidem házet další klacky pod nohy, jedině tak se nám může podařit postavit zemi ekonomicky zpátky na nohy. Abychom si mohli dovolit kvalitní vzdělávání, kvalitní zdravotnictví, sociální služby.

Jedním z dalších aspektů jsou také úspory.

To, čemu se vláda vyhýbá jako čert kříži. Tváří se, že stačí, když škrtne tabulková místa, že tím něco uspoří. My se nezdráháme říci, že stát nabobtnal do úplně abnormálních rozměrů. Je to takový Otesánek, kterého chceme zásadně zeštíhlit. O 13 procent se státní správa musí jasně zeštíhlit. Musíme nejenom digitalizovat, ale zrušit některé agendy a přehodnotit, jestli všechno, co stát dělá, dělat musí.

Takže takový restart státní správy?

Pandemie totiž odhalila její neuvěřitelnou nepřipravenost. Nastavení zrcadla státní správě můžeme využít i jako příležitost k tomu, napravit chyby, které v ní jsou – dát příležitost schopným, aktivním lidem, kteří si to do práce nepřijdou jenom odesedět a neudělat nic navíc. Chceme do státní správy přilákat lidi schopné.

Důležitým tématem jsou veřejné rozpočty. Vy nechcete jít cestou navyšování daní, ale nebude to i přes to avizované „zeštíhlení státu“ nakonec přeci jen nutné? Opravdu dosáhneme vyřešení problému pouze úsporami ve státní správě? 

Já to otočím. Ta debata je za nás o tom, abychom začali zmiňovaným zeštíhlováním. Pokud ani tím nezačneme a rovnou se bavíme o zvýšení daní, tak je to naprosto nemorální. Je nutné, abychom lidem nesahali do kapes a ušetřili na výdajích, které můžeme jednoznačně osekat. Každý rok navrhujeme do rozpočtu celou řadu konkrétních úspor, ať už v oblasti dotací, zbytných výdajů, jako jsou slevy na jízdné a podobně, a i tímto zeštíhlením státní správy ušetříme dohromady přes sto miliard.

Je ale nutné dobře nastartovat ekonomiku, aby se lidé byli schopni odpojit od „kapaček“, na kterých nyní ze strany státu jsou a naopak se vytvářením hodnot, oni jako daňoví poplatníci, podíleli na tom, aby státní kasa měla přirozený příjem. Naše debata nebude začínat u zvýšení daní, naopak se zavazujeme, že je zvyšovat nechceme. Daňový systém budeme měnit jen jednou za volební období.

Za jak dlouho se tak rozsáhlý problém dá vyřešit? Je to jedno volební období?

Pokud budeme odvážní v úsporách, tak by se to dalo vyřešit i za jedno volební období, ale záleží na tom, zda jsme schopni podpořit rostoucí sektory ekonomiky. Vezměme si, že teď je rekordní výše úspor mezi lidmi. To znamená, že budou moci peníze pouštět zase zpátky ve chvíli, kdy se jim příležitosti – obchody, restaurace, služby – znovu otevřou.

Pokud bychom se měli přesunout k podobě příští vlády. Jak se vy sama stavíte k možné spolupráci s Piráty a hnutím STAN? 

Teď je ta volba docela zjednodušená. Nebudeme mít příležitost vybrat si někoho jiného. Máme dvě koalice, jedna je ta naše, koalice SPOLU  – středopravá, jasně vyhraněná, koalice Pirátů se STANem je spíše středolevá, takže volič má jasnou možnost si vybrat a pak je tady samozřejmě možnost sáhnout po některé z extremistických stran nebo právě k hnutí ANO.

Ale pokud jste volič, který nechce dále dopouštět tento marasmus, kterým procházíme, tak má jednoznačně volbu ze dvou koalic a tyto koalice pak budou spolu sedět ve vládě.

Bude taková pětikoalice fungovat?

Bude to složité, ale je to na nás, jak to zvládneme. Já se takových výzev nebojím, měli bychom mít vidinu vyššího cíle a ten vyšší cíl je finálně zbavit tuto zemi oligarchy, který hraje jen pro svůj vlastní prospěch. Naše hlavní gró by mělo být udělat všechno proto, abychom zemi vyvedli ze všech krizí, kterými prochází, a byli konkurenceschopnou zemí.

A co se týče příštího premiéra? Koalice SPOLU stojí tvrdě za svým lídrem, Petrem Fialou. Proč by byl podle vás Ivan Bartoš horším premiérem?

Já považuji Petra Fialu za zkušeného člověka, což prokázal tím, že jako rektor velmi úspěšně vedl Masarykovu univerzitu. Pod jeho vedením se opravdu posouvala kupředu a tyto své zkušenosti pak zužitkoval i v politice.

Byl ministrem školství, a taktéž bez nějakých skandálů. Takže v situaci, kdy je země na kolenou, potřebujeme někoho, kdo nebude teprve sbírat zkušenosti a dlouze se rozkoukávat, ale rovnou se bude moci pustit do té tolik potřebné práce.

Zdroj: Forum24.cz, Tony Havlík, 2.6.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme