Adámek: Lidem přeji hlavně zdraví

Rozhovor s primátorem Zlína Miroslavem Adámkem

27. 12. 2010

* Dva měsíce jste primátorem Zlína. Už začínáte alespoň ke konci roku bilancovat, co se vám za tu krátkou dobu podařilo na radnici prosadit?

Některé konkrétní výsledky jsou vidět. Podařilo se nám například vyjít vstříc lidem v Bartošově čtvrti, kteří byli proti výstavbě dvou bytových domů. Od nástupu do funkce tvrdíme, že budeme brát vážně názory obyvatel města, a tohle byl jeden z důkazů, že tak činíme. Tato čtvrť tak nyní nepřijde o sportovní hřiště.

* Za sebou už máte první zastupitelstva. Většina nových radních dosud neměla s komunální politikou žádné zkušenosti. Daří se vám řídit zasedání bez potíží, nebo občas s opozičními zastupiteli dochází k rozbrojům?

Na jednotlivá zasedání zastupitelstva se nyní může každý obyvatel nově podívat na internetu, a to i v přímém přenosu, takže může sám posoudit, jaká tam panuje atmosféra. Což je také jedna z věcí, kterou se nám v rámci otevření radnice veřejnosti podařilo prosadit. Pokud ale, když se vrátím k otázce, někdy dochází k určité výměně názorů, je to většinou ku prospěchu věci a hledání konstruktivních řešení.

* Máte už od lidí odezvu na vaše působení na radnici?

Dosud jsem byl v úřadu od rána do večera, abych se co nejdříve seznámil s chodem radnice. Až teď o svátcích mám více času jít mezi lidi, tedy až na 26. prosince, kdy za kolegy výjimečně sloužím na chirurgii. Lidé zatím naši práci ještě příliš nehodnotí, na to je, myslím, ještě brzo. To přijde až v první polovině příštího roku. Například se změnou podoby městského časopisu, který chodí občanům do schránek. Chceme jej změnit do té míry, že v něm přibude diskusí. Dosud byl vidět na jeho stránkách jen magistrát, ale ne výsledky jeho práce.

* Blíží se konec roku, co byste popřál obyvatelům Zlína a také sobě?

Nejen obyvatelům Zlína bych chtěl popřát, aby byli zdraví a měli zaměstnání. A to bych byl rád, aby se vyplnilo i mně. Hlavně toho zdraví aby bylo, abych mohl dělat pořádně svou práci a občas vyrazil do hor relaxovat. Těch zdravotních potíží už jsem kolem sebe viděl ve špitále, ale i u svých známých, za poslední dobu hodně.

* V minulých letech bývalo ve Zlíně zvykem, že si primátor o Silvestru připil šampaňským se Zlíňany. Hodláte na tuto tradici, která ala byla v posledních letech přerušena, navázat?

O tom jsme se s kolegy už bavili. Bohužel letos to ještě nepůjde, protože jsem měl dlouho dopředu objednanou dovolenou. Ale v dalších letech už to otevřeme a přípitek si zapíšu do kalendáře.

Aleš Fuksa

Právo, 27. 12. 2010, Rubrika: Olomoucký kraj, Strana: 8

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme