300 osobností žádá: Nechte nás v Evropě!

14. 2. 2012

Vládní spor o to, zda se má Česko připojit k nové evropské smlouvě o rozpočtovém paktu, se přesouvá do roviny celospolečenské diskuse.

Přes tři stovky osobností veřejného života vyslalo premiérovi Petru Nečasovi (ODS) důrazný apel, aby přestal „zbytečně vyřazovat Česko z hlavního proudu evropské integrace“. „Ne smlouvě naší zemi nepřináší nic pozitivního. Češi ve své historii na takovou politickou malost už několikrát zásadně doplatili,“ varují signatáři petice Nevylučujme se z Evropy! Nečasův kabinet.

Podepsali ji kardinál Miloslav Vlk, bývalá šéfka Akademie věd Helena Illnerová, kněz Tomáš Halík, scenárista a herec Zdeněk Svěrák či bývalý ředitel Centra pro teoretická studia Karlovy univerzity Ivan M. Havel.

Přímo premiéra Nečase vyzývají, aby „našel odvahu nadřadit skutečné zájmy svého státu úzkým stranickým a osobním vazbám“.

„Premiérovo lavírování okolo smlouvy je zřejmě daleko více ovlivněno situací uvnitř jeho strany než politicky zodpovědným rozhodováním,“ stojí v textu výzvy.

„Nejsou v tom žádné emoce. Jsem zkrátka přesvědčený, že jsme součástí Evropy. Máme proto dělat vše, co je v našich silách, abychom její součástí byli důstojně,“ řekl LN Ivan M. Havel, bratr nedávno zesnulého prvního českého prezidenta Václava Havla.

Kardinál Miloslav Vlk zase dodává, že argumentem proti vstupu jsou jen „žabomyší rozmíšky“. „Politic je přenášejí na pole důležitých mezinárodních rozhodnutí. Nejde tu o ekonomické dopady,“ soudí Vlk.

Autoři výzvy tvrdí, že jde jen o první krok v přesvědčování vlády. „Od lidí padají silná slova o tom, že jde o odmítnutí Marshallova plánu. Předpokládám proto, že dojde i na schůzku s premiérem,“ popisuje jedna z vůdčích postav petice Monika MacDonagh-Pajerová.

Premiér Nečas se k apelu do uzávěrky nevyjádřil. Jeho mluvčí Jan Osúch uvedl, že premiér sdělí komentář na dnešní tiskové konferenci. Postoj akademiků, známých postav české kultury a dalších občanů naopak obratem ocenil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Je chvályhodné, když se občané zajímají o osud naší země. Velmi mě to těší,“ řekl LN šéf diplomacie během pracovní návštěvy Itálie.

Že o otázce možné hlubší evropské integrace chtějí rozhodovat sami občané, dává veřejnost najevo stále silněji. Průzkum pro LN z konce ledna odhalil, že pro speciální referendum je každý druhý Čech. Konkrétně 53 % dotázaných. Sonda však ukázala také to, že převládající názor mezi běžnými občany je zůstat mimo smlouvu o rozpočtové odpovědnosti (48 %). Ve stejnou dobu však zároveň vyzvalo premiéra, aby se Česko připojilo k paktu, čtyřiadvacet členů Učené společnosti ČR. Připomněli mu slova amerického prezidenta Bushe: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“

Mezi největší zastánce vstupu Česka k rozpočtovému paktu patří Schwarzenbergova TOP 09. Dosud však naráží na nesouhlasné reakce koaličních partnerů.

ODS i Věci veřejné totiž chtějí nechat verdikt až na přání občanů v referendu. Premiér Nečas by všelidové hlasování dokonce nejraději spojil s rozhodováním o tom, zda má země vstoupit i do eurozóny.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by však v tomto případě měla vzít odpovědnost na sebe vláda. Tím spíše, že případné ano nás podle něj „nezavazuje k ničemu jinému, než že se budeme chovat fiskálně zodpovědně“. „Nevím, proč by to někomu mělo vadit, když si prakticky totožnou věc sami chceme prosadit do ústavy,“ tvrdí opakovaně Kalousek.

Aby se vláda neschovávala za občany, vyzval Nečasův kabinet rovněž prezident Václav Klaus. Na rozdíl od Kalouska by však hlava státu zůstala mimo hlavní evropský proud. „Podepisovat jménem České republiky evropskou smlouvu o rozpočtové unii je evidentně nerozumné a jsem rád, že si to většina členů vlády uvědomuje. Myslím, že každý ví, že jsem poslední, kdo by byl proti přísné rozpočtové disciplíně, pouze považuji za zbytečné, aby to nám či komukoli jinému někdo přikazoval zvenku,“ řekl už dříve Klaus.

Signatáři výzvy naopak tvrdí, že je pobuřuje, když se historická rozhodnutí Česka na mezinárodní scéně „opakovaně stávají rukojmími domácích politických pletich a sporů“.

To je i případ současné hádky o Unii, která hrozila přerůst dokonce ve vládní krizi. To když si premiér Nečas a ministr zahraničí Schwarzenberg vyměnili předminulý týden sérii ostrých vyjádření. Schwarzenberg Nečase nařkl, že „kvůli ohledům na národněsocialistické křídlo v ODS poškodil státní zájmy“, premiér mu úder vrátil tím, že „podobně hloupě se vyjádří občas každý“ a že by měl Schwarzenberg více vážit slova. Na smírčí schůzce z minulého týdne se však oba aktéři shodli, že do vyřešení sporu budou mírnit svá prohlášení.

Eva Hofrichterová, Vladimír Křivka

Lidové noviny, 14. 2. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme