1. krokem vlády nemůže být vyšší deficit

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

27. 7. 2010

* Ministr školství a místopředseda Věcí veřejných Josef Dobeš pohrozil vetem při hlasování o snížení rozpočtového schodku, pokud by se snížení výdajů resortů o více než 10 miliard dotklo platů učitelů. Vy jste jako ministr financí určil, kde mají ministři konkrétně šetřit?

Ale vůbec ne. O tom, kde ušetřit, rozhodují podle svého zvážení ministři na základě priorit svého oboru. Jediná oblast, kde by se nemělo a nemůže škrtat, jsou sociální výdaje ze zákona. Osobně si myslím, že každý ministr by měl být schopen bez větších problémů ony miliardy ušetřit. Když totiž převedeme miliardová čísla na procenta, musí se zkrátit výdaje jen o 2,5 procenta. Vezměme si pro příklad běžnou rodinu – ji také zkrácení výdajů o 2,5 procenta nezničí a nerozvrátí její hospodaření.

* Opticky ale ministerstvo školství musí ušetřit nejvíce – tři miliardy korun!

Každý resort musí ušetřit 2,5 procenta, s výjimkou dvou. Jedním z nich je obrana, která část svých peněz dá právě resortu školství, a pak resort zemědělství.

* Ministerstva obdržela váš návrh, ale vláda o zkrácení výdajů ještě nerozhodla. Kdy se tak stane?

Návrh ministerstva financí by měla vláda projednat tuto nebo nejpozději příští středu.

* Je ale skutečně nezbytné dál krátit výdaje resortů, které po vázání šesti miliard předchozím ministrem financí Eduardem Janotou teď přebytkem určitě netrpí?

To je pravda, jenže příjmy letošního rozpočtu budou proti očekávání nižší zhruba o 28 miliard korun. Propad 14 miliard bude u nepřímých daní a dalších 14 miliard bude propad u vybraného sociálního pojistného. Protože jsem nehlasoval spolu s dalšími poslanci TOP 09 pro rozpočet letošního roku, jak jej schválila Sněmovna, mohl bych teď alibisticky říkat, že je mi to vlastně jedno, a netrvat na úsporách, nenutit kolegy k větší šetrnosti. Neumím si představit, že by tato vláda přistoupila k rozpočtu letošního roku tak, že by kývla na zvýšení deficitu, který stanovil Fischerův kabinet.

* Vaše návrhy úsporných opatření ale nemusí vláda jako celek schválit.

Pokud by můj návrh neprošel, a znovu opakuji, že se jedná o úsporu 2,5 procenta výdajů jednotlivých resortů, nevím, proč bych měl chtít být ministrem financí. Vláda si ale dala do vínku rozpočtovou odpovědnost a nelze si představit, že by jejím prvním krokem bylo zvýšení rozpočtového schodku.

* Jaký by měl být maximální schodek rozpočtu na příští rok?

Předpokládám, že to bude kolem 135 miliard korun.

Jiří Vavroň

Právo, 27. 7. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme