Ženíšek: Zavřené dveře a pandí diplomacie

4. 3. 2016

Je to vskutku zajímavý trend. V České republice probíhají důležitá jednání s čínskými představiteli většinou za zavřenými dveřmi Hradu, a také za podpory české vlády. Bohužel, prezident takto přispívá k prorůstání čínské moci do české politiky a ekonomiky.

Jeden by se divil. To by ale nesmělo být veřejným tajemstvím, že si Miloš Zeman z návštěvy Číny přivezl kromě příslibu pandy pro pražskou zoo i poradce pro čínské otázky. Ten byl mimochodem v minulosti předsedou organizace China Association for International Friendly Contacts (CAIFC), podle všeho napojené na vojenskou rozvědku Čínské lidové armády. A premiér tomu jen přihlíží, ba dokonce pomáhá. Nedivíme se, jeho poradcem pro čínské vztahy je Jaroslav Tvrdík.

Výroční zpráva BIS z roku 2014 varuje před zvyšujícím se vlivem a infiltraci do českých politických a státních struktur, a také o sběru politických informací, co se týče čínských zpravodajských služeb. A to vše s aktivní pomocí některých českých občanů, politiků a státních úředníků. Pokud tato fakta premiér přehlíží, upřednostňuje čínské peníze před bezpečností obyvatel ČR. Tím ještě nahrává českým oligarchům, a hlavně spolu s prezidentem pomáhá k prorůstání čínské moci do českého státu. Tohle je na hony vzdálené od nějaké pandí diplomacie.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

zdroj: echo24.cz, 4. 3. 2016