Ženíšek: Proč se Evropa chová, jako by neznala svoji minulost?

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

Politika appeasementu se Evropě z dlouhodobého hlediska nikdy nevyplatila. Zejména pak ve střední části světadílu se dříve nebo později silně vymstí.

12. 3. 2014

V Evropské Unii by, vzhledem k aktuálnímu dění na Krymu, měly znít především hlasy zemí střední Evropy a Pobaltí, které mají zásluhou svých trpkých historických zkušeností k tomuto tématu jistě co nabídnout. Na vlastní kůži pocítily, kam vede pacifistická politika a její ustupování agresivním stranám. Vyjma Polska však stále marně čekám a přesto pořád doufám, že se tak nakonec stane. V duchu citátu amerického filozofa George Santayana si zároveň pokládám otázku, proč se Evropa chová, jako by neznala svoji minulost? Může tím být odsouzena k tomu ji znovu opakovat?

Důvodem demonstrací na Majdanu nebyla jen snaha Ukrajinců o přiblížení se k EU, ale také velké obavy, aby se nestali součástí nové obdoby Sovětského svazu. Euroasijský svaz budovaný Vladimirem Putinem v nich vzbuzuje oprávněný strach. Ještě stále mají v živé paměti ukrutný hladomor rozpoutaný Stalinem v roce 1932, který zahubil 10 milionů jejich krajanů. Ze sovětské strany zažili i tvrdé gulagy, nemilosrdné deportace a téměř ztratili národní identitu včetně svého jazyka.

Je bezesporu velkou chybou, že se programové prohlášení vlády ČR stroze zmiňuje například o NATO pouze v jedné jediné větě a o vztahu k USA, respektive k transatlantickému spojenectví se tam téměř vůbec nic nedočteme. Věřím, že, že si to někteří alespoň připomenou dnes, kdy uplynulo 15 let od vstupu České republiky do NATO.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

12. 3. 2014