Ženíšek: Hazard s bezpečností České republiky

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

5. 6. 2014

Zahraniční politika ČR se nachází ve fázi obrovské diskontinuity názorů a navíc historických paradigmat. Jako důsledek Krymské krize (tedy teritoriální expanze Ruské federace), prezident Barack Obama při návštěvě Polska deklaroval, že Spojené státy chtějí, právě kvůli těmto aktivitám na Ukrajině, posílit svoji vojenskou přítomnost v Evropě.

Bohužel, současný předseda vlády Bohuslav Sobotka na tuto myšlenku reagoval značně negativně, tedy že Česká republika nepatří a nebude patřit mezi ty země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti NATO v Evropě. To považuji za naprostou nehoráznost. Nicméně tak pokračuje v linii nastavené ministrem obrany Martinem Stropnickým, který přirovnal vojáky NATO k okupačním vojskům z roku 1968.

To jde všechno proti našim zájmům, česká vláda bohužel vědomě páchá škody na vztazích jak mezi NATO, tak i mezi našimi bližšími spojenci, jako jsou Polsko, či Baltské země. Ty naštěstí ještě nezapomněly na léta v područí Sovětského svazu a chtějí na Putinovu politiku vědomě reagovat. Navíc, český premiér by měl nejvíc vědět, že nejsme sami schopni na teritoriální ruskou expanzi výrazně reagovat.

Tento výrok je nepřijatelný a jasně jdoucím proti bezpečnostním strategickým zájmům ČR. Proto jestli byl tento výrok vznesen pouze proto, aby pan premiér zabránil štěpení ve vlastní straně a udržel si post ve vládě, poukazuje to na jeho nekompetentnost.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

5. 6. 2014