Záznam online chatu s Danielem Kortem

Odpovědi Daniela Korteho na otázky uživatelů portálu MY.TOP09.cz

5. 5. 2011 | 10:00

Jaroslav Poláček

Díky, mnoho sil, myslím, že po projevech některých by se dalo pěti kontinuálně. Mimochodem, co dělá s filologem klasickým, když poslanec, který chce být moudrým, použije slova jako kontinuélní, procentuélní?

Daniel Korte

Klasický filolog úpí...

Marek Sofr

Dobrý den, KSČ měla být zrušena v r. 1990, teď nezbývá, než je porazit ve volbách, snad časem spadnou pod volitelnou mez. Očekávám předčasné volby na jaře 2012, jak to vidíte Vy? 
PS. Stačí psát, zpěv není nutný

Daniel Korte

Dobrý den, pane Sofre,
máte pravdu, měla se zrušit, nebo přinejmenším ostrakizovat: komunisti měli mít zákonem zakázáno účastnit se veřejného života, analogicky jako lustrační zákon vylučoval estébáky spol.
Myslím, že máme před sebou příliš mnoho práce, než abychom si mohli dovolit luxus předčasných voleb.
Srdečně zdravím

Irini Matakidisová

Dobrý den, pane poslanče, jakožto představitele vzdělaného člověka z „akademické půdy“ a zastánce „vzdělané společnosti“ mne zajímá vaše stanovisko. V posledních deseti, patnácti letech všichni studenti baží po vysokoškolském titulu, zatímco zájem o odborná učiliště je mizivý. Jistě, společnost má být vzdělaná, ale ubývá nám kvalifikovaných dělníků. Jaký máte vy osobně na to názor? A druhá otázka, uslyšíme vás ještě ve sněmovně zpívat? Přeji příjemný den.

Daniel Korte

Dobrý den, paní Martakidisová,
máte pravdu. Tendence, aby každý druhý měl vysokoškolské vzdělání je nesmyslná a škodlivá: je přece dokázáno, že vystudovat kvalitní vysokou školu má IQ max. 15% populace, expanze vysokých škol a universit vede logicky k snížení kvality. Mimochodem: máme 76 vysokoškolských ústavů, zatímco velká Británie s cca 60 miliony obyvatel 82. Stejným nesmyslem je státní maturita pro všechny - propánajána, proč by kominík nebo kadeřnice museli mít maturitu?
Co se zpěvu týče, mělo by ho býti jak šafránu, aby si ho ctění kolegové a kolegyně považovali.
Srdečně zdravím.

Michal Štěpař

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaký je Váš názor na nové písmo, které se od září zkouší na některých školách?
Děkuji za odpověď.

Daniel Korte

Dobrý den, pane Štěpaři,
nemám názor na nové písmo Comenius. Sám jsem měl ve škole z psaní vždycky trojku, takže ulehčí-li to dětem život, je dobře.
Srdečně zdravím.

Michael Kubík

Dobrý den pane Korte, vím, že jste jedním z "komunistobijců" v řadách TOP 09 :-) Zajímal by mě Váš názor na kauzu bratří Mašínů (na toto téma se koneckonců rozběhla zajímavá diskuze i zde na MY.TOPu) ? Mně osobně se například líbil statečný postoj pana senátora Štětiny, v době zamítnutí návrhu zákona o třetím odboji v Senátu.
Díky a přeji hodně zdaru !

Daniel Korte

Dobrý den, pane Kubíku,
Mašínů si hluboce vážím. Je ostudou tohoto státu, že nedokáže své hrdiny ocenit vycházeje vstříc negativnímu postoji (doufám, že jen části) veřejnosti, což svědčí o našem vztahu k hrdinům, jak již bylo řečeno.
Srdečně zdravím.

Jiří Vaněk

Dobrý den pane Korte. Těsně po roce ´89 se říkalo, že komunisti u nás do deseti dvaceti let "vymřou", ale dnes k této ideologii inklinuje i řada mladých lidí. Co si myslíte, jaká je jejich motivace?

Daniel Korte

Dobrý den, pane Vaňku,
spletli jsme se. Komunisti jsou pro mnohé atraktivní možná proto, že nemají žádnou odpovědnost, nemohli tedy nic zkazit a nemají žádné skandály. A ti mladí nevědí, jaké to bylo, žít v socialistickém ráji, a neumějí si to ani představit!
Srdečně zdravím.

Rostislav Kadlec

Dobrý den,
jsem z Ústeckého kraje a rád bych se Vás zeptal na Váš postoj k těžebním limitům hnědého uhlí. Jaký je Váš postoj a proč? Děkuji.

Daniel Korte

Dobrý den, pane Kadleci,
nesouhlasím se snahami o prolomení těžebních limitů. Vyděračům se nemá ustupovat - těmi vyděrači míním těžaře - a krajina má být pro lidi. Jsem rád, že se zdevastovaná krajina pomalu zase vrací k životu. Zásoby za limity by se měly jednou pro vždy odepsat.
Srdečně zdravím.

Irena Šnajdrová

Dobrý den pane poslanče, 
jak se díváte jako bývalý předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na fungování mediálních rad v současnosti?
Děkuji za odpověď a moc zdravím.

Daniel Korte

Dobrý den, paní Šnajdrová,
nemyslím si, že mediální rady plní svoji funkci uspokojivě: Rada ČRo, resp. ČT je - měla by být - jakousi dozorčí radou a pracovat v zájmu akcionářů, tj. posluchačů a diváků. Namísto toho zaujímá jakýsi ochranný val okolo managementu a brání ho před zlým dorážejícím světem. Problémem je i jejich složení - staly se z nich prostě pašalíky pro odložené politiky. Asi by to chtělo zásadní změnu - nejen personální, ale hlavně systémovou.
Srdečně zdravím.

Jan Záleský

Přes 30 let komunisté drancovali tuto zemi, industriální úroveň, kterou nám ještě mezi světovými válkami záviděla celá Evropa, dokázali během tohoto období kompletně zruinovat a posunout tak tehdejší Československo na chvost pomyslného žebříčku vyspělosti evropských zemí. Jak je možné, že se i v současnosti najdou tací, kteří by si komunisty opět přáli u moci? V čem to je, že si někteří nejsou ani po 30 letech schopni uvědomit, co pro naši zemi znamenal rok 1989? Nedokážeme si snad vážit svobody? Děkuji

Daniel Korte

Dobrý den, pane Záleský,
nejspíše to bude tím, že hybným momentem českých dějin je závist, jejím výsledkem je pak naše silné rovnostářství. Oněch cca 13-15% voličů KSČ(M) se prostě nedokáže vyrovnat s tím, že někdo má více, že se má lépe - a to, že se třeba víc snaží, při tom nehraje roli. A pak: rohlíky tehdy stály 30 halířů...
Srdečně zdravím.

Petr Ducháček

Vážený pane Korte, často dumám o tématu "KSČM". Docela by mě zajímalo, jak by jejich vláda vypadala, kdyby se skutečně nedej bože někdy dostali k moci. Vždyť oni by museli popřít úplně vše, co teď hlásají, nemyslíte? Možná by tak paradoxně rok vlády KSČM způsobil, že by tato strana definitivně ztratila přízeň všech voličů. Ale abych přeci jen položil nějakou konkrétní otázku: Měla by se KSČM zrušit? Osobně myslím, že ano, přestože se nic podstatného nestane. Myslím, že je velká ostuda našeho státu, že i po tom všem, co se stalo v nejvyšších patrech politiky figuruje slovo "komunistická". A to hlavně z úcty ke všem politickým vězňům a dalším obětem bývalého režimu. Když nic jiného, tak z úcty k nim bych byl pro zrušení. Souhlasíte?

Daniel Korte

Dobrý den, pane Ducháčku,
máte pravdu: komunisti vždycky lhali, lžou a lhát budou, to už je jejich habitus. Vymazat je namočením do vládní odpovědnosti bych však pokládal za poněkud riskantní - pravda, ve Francii to udělal socialista Mitterand a zcela je tím zlikvidoval, ale to je přece jen těžko srovnatelné.
Pokud jde o druhý odstavec: naprosto s Vámi souhlasím. Včetně toho, "že se nic nestane": obávám se totiž, že se přejmenují a pojedou dál, podobně jako náckovská Dělnická strana.
Srdečně zdravím.

Radek Letko

Dobrý den pane Korte,
mohl by jste prosím uspokojivě vysvětlit příčiny Vašeho nestandardního projevu na půdě PS?
Děkuji, 

Daniel Korte

Dobrý den, pane Letko,
odpověď, prosím, hledejte výše.
Srdečně zdravím.

Jan Záleský

Dobrý den, můžete mi jako příslušníkovi mladší generace vysvětlit, jaký je tedy rozdíl mezi protikomunistickým odbojem a odporem? Jaké konkrétní zákony a opatření připravujete a pracuje se v současnosti na přípravě podkladů pro zrušení KSČM? Děkuji za odpověď

Daniel Korte

Dobrý den, pane Záleský,
to přece intuitivně víme: pojem "odboj" se většinou spojuje s bojem se zbraní v ruce, či srovnatelně (např. agenti-chodci), zatímco "odpor" má spíše občanský charakter. Hranice mezi oběma formami však může být velmi úzká, proto se snažím obě kategorie v připravovaném zákoně spojit.
O podkladech na zrušení KSČ(M) aktuálně nepracuji, pokud vím, věnuje se tomu skupina senátorů okolo p. Štětiny.
Srdečně zdravím.

Ivo Mareček

Dobrý den pane poslanče, jak velkou je v současnosti KSČM hrozbou pro demokracii v ČR? Co se týče zrušení této strany, je celá záležitost spíše o nevhodném slově "komunistická" v jejím názvu nebo je podstata opravdu skryta v nebezpečných ideologických postojích této strany? Děkuji

Daniel Korte

Dobrý den, pane Marečku,
samozřejmě, že komunistická strana dnes již není hrozbou přímo fyzickou, nemá již totiž oporu v sovětských ani jiných tancích. je však ostudných vředem (viz výše) a negativně přispívá k nestabilitě politické scény: blokuje nezanedbatelnou část politického spektra majíc nulový koaliční potenciál. Což se může ovšem brzy změnit - viz prohlášení současného předsedy ČSSD.
K druhé části: měl byste slyšet projev s. Semelové při prvním čtení nvrhu zákona o účastnících protikomunistického odboje a odporu, kterak velebila čacké pohraničníky střílející na hranicích po těch, kteří v onom socialistickém ráji nechtěli žít!
Srdečně zdravím.

Tomáš Znojil

Dobrý den pane Korte. Myslíte si, že veřejnost podporuje uznání (i finanční) jak protikomunistického odboje, tak odporu nebo "je jí to jedno". 
Díky za odpověď a přeji hodně zdaru.

Daniel Korte

Dobrý den, pane Znojile,
upřímně řečeno - nevím. Obávám se, že platí to druhé. Souvisí to s naším vyrovnáváním se s minulostí, což je disciplina, která nám příliš nejde. Není ani příliš divu: je to totiž disciplina obtížná. Hrdinové to tak neměli v českých zemích nikdy jednoduché, nastavovali totiž svým hrdinstvím nepříjemné zrcadlo většině nehrdinů.
Srdečně zdravím.

Jaroslav Poláček

Abych nebyl za vyvrhela, tak jednu vážnou. Má dnes smysl ještě rušit KSČM? A proč vlastně tato aktivita většinou vycházela ze Senátu a méně často z dolní komory?

Daniel Korte

Existence KSČ(M) je ostudným vředem na naší politické scéně. Dovedl by si někdo představit, že pokračovatelka NSDAP (Nazional-sozialistische deutsche Arbeitspartei) bude dále působit v demokratickém Německu třeba pod názvem NSAPD (Nazional-sozialistische Arbeitspartei Deutschlands)? Je to bohužel dědictví nedůslednosti listopadového převratu: většina jeho protagonistů se rekrutovala z prostředí disidentů, jež bylo směsicí antikomunistů a bývalých komunistů, namočených v komunistickém režimu různou měrou. Hodně jsem jich znal a hodně jsem se s nimi hádal. Nikdo z nich nedokázal přiznat svůj omyl či pochybení - znamenalo by to popřít svůj život. Proto také byly tehdy hlasy volající po zrušení KSČ hlasy volajícího na poušti.
K Vaší druhé otázce odpověď pouze spekulativní: je to možná tím, že jich v Senátu moc není. Ve Sněmovně se normálně potkáváme a oni se chovají slušně: zdraví, jedí příborem a jsou čistě oblečení. Nějak jsme si zvykli.
Srdečně zdravím.

Jaroslav Poláček

Mě by zajímalo, zda-li zpěv byl otázkou přítomnosti či připravovanou a opečovávanou myšlenkou. A taky, zda jste už dostal nabídku do nějakého souboru. :-)

Daniel Korte

Dobrý den, pane Poláčku,
ona myšlenka se ve mně probudila a postupně narůstala během nekonečného, zbytečného mlácení prázdné slámy, jehož jsme byli svědky před hlasováním o nedůvěře vládě. Nic proti tomuto instrumentu - snaha opozice svrhnout vládu a zaujmout její místo je snahou legitimní. Jenže v tomto případě tomu tak nebylo. Předseda ČSSD totiž předem veřejně deklaroval, že v případě úspěšného hlasování jeho strana vládní odpovědnost nepřevezme. O co tedy šlo? Inu, o nic. Bylo to pouhé divadlo, zcela zbavené svého obsahu a naprosto vyprázdněné, pouhé producírování před televizními kamerami. Takže jsem si řekl: chtěli jste divadlo, máte ho mít!
Srdečně zdravím.

Jaroslav Kronus

Servus pěvče norimberský ,
nehodláte s další pěvkyní v dresu knížecí družiny Vlastičkou Parkan alias arizonskou pěnicí vyrazit coby Eva a Vašek z TOP 09 na pěvecké turné po ČR ?
Vokály v podobě chrup-brumenda by mohl vystřihnout samotný pan kníže a pan Berousek souhlasí se zapůjčením šapito, manéže i klecí !!!!
Jaroslav Kronus - Kolín, -Švejk, kverulant a obecní klaun !

Daniel Korte

Milý pane Krone, Švejku, kverulante a obecní klaune!
Je to skvělý podnět k mé další práci. Prozatím mi přicházejí pouze přihlášky do smíšeného pěveckého sboru. Vypilujeme program - a máme ve volbách 57 %!
Ale do té doby tady je ještě spousta prozaické práce.
Srdečně zdravím.

Vážení podporovatelé,

děkuji Vám všem za zajímavé otázky a příspěvky. Pokud se na všechny nedostalo, obracejte se, prosím, přímo na mne e-mailem.
Srdečně Vás všechny zdravím a přeji pěkný den!
Daniel Korte

Štítky
Osobnosti: Daniel Korte
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme