Skalický: Správná česká cesta? Ne, vláda spoří na špatném místě

Poslanec TOP 09 Jiří Skalický o státním rozpočtu pro rok 2015

10. 12. 2014

Schválený rozpočet je možná úsporný, ale ne v těch správných místech. Spořit na investicích, včetně investic do výzkumu, vývoje a inovací a na úkor vyšších platů a nákupů státu by vláda neměla prezentovat jako správnou „Českou cestu“. 

Vláda tvrdí: nás rozpočet na rok 2015 je prorůstový a přitom úsporný. Reálná čísla ale vypovídají o pravém opaku:

Celkové investice jsou ve skutečnosti o 25 procent nižší než v roce 2013. V tom roce byla tehdejší naše vláda kritizována za „škrcení“ investic. Naopak dnešní vláda v příštím roce investice nijak nerozvíjí a dokonce ani do dalších let rozvíjet nechce. Svědčí o tom vývoj výdajů na výzkum, vývoj a inovace.

Premiér Sobotka oznámil po jednání s ministrem Babišem „úspěšné“ zvýšení těchto výdajů o 0,8 miliardy korun oproti roku 2014. Nepřipomněl však, že ve srovnání s rokem 2013 je to o 5 miliard korun méně (39,8 mld. Kč v roce 2013 a 34,9 mld. Kč pro rok 2015, snížení o bezmála 13 procent). Vláda tedy nejenže nehodlá okamžitě oživovat investicemi ekonomiku, ale nehodlá dokonce ani budovat znalostní ekonomiku založenou na investicích do výzkumu, vývoje a inovací. To se, bohužel, projeví negativně v letech budoucích.

Nelze se však divit. Její tzv. „úsporný rozpočet“ totiž počítá s tím, že se nákupy státu zvýší o více jak 5 miliard a platy o více jak 6,5 miliard korun. Porostou také neinvestiční dotace podnikatelským subjektům o více jak 5 miliard. Při tak výrazném nárůstu státních výdajů je snaha šetřit peníze pro české vědce úkolem přesahujícím síly jakékoli vlády.

Jiří Skalický, poslanec TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme