Pecková: Ruská suverenita? Spíš arogance

28. 1. 2015

Už podle stroje, kterým dorazila ruská delegace a který vedle našeho JAKa vypadal bombasticky, bylo vidět, že do Rady Evropy nepřijeli hrát druhé housle. Od chvíle, kdy monitorovací výbor převahou 3 hlasů schválil navrácení hlasovacích práv ruské delegaci, se její členové chovají naprosto arogantně a zaplavují sociální sítě příspěvky, jak mají Radu Evropy na lopatě a jak nám všem vytřeli zrak!

Jak moc je jejich suverenita oprávněná, se uvidí už dnes odpoledne, kdy budeme hlasovat na plénu o ruském pověření a případných sankcích. Ještě včera jsem s kolegou Romem Kostřicou (TOP 09) a Kristýnou Zielenkovou (ANO) podepsali pozměňující návrhy, které požadují co nejtvrdší sankce. Minimálně zachování statusu quo, tedy odebrání hlasovacích práv.

Co nakonec projde a v jaké podobě teprve uvidíme, ale Rada Evropy bude celému světu pro smích, když sleví ze svých dubnových rozhodnutí v situaci, kdy žádná z podmínek změkčení nebyla splněna, konflikt na Ukrajině stále eskaluje a lidská práva, která má hájit především jsou den za dne stále více ohrožována.

Mariupol, Luhans, Doněck, 5 000 mrtvých, 14 000 zraněných. To nejsou názvy a čísla, to jsou osudy lidí! Naše hlasování přesto nebude emotivní, už dlouhé hodiny debatujeme na frakci EPP/CD nejen s ukrajinskými kolegy ale napříč všemi členskými státy RE o optimálním postupu vůči ruské delegaci. Každý ať si ale  uvědomí, že tu má hájit lidská práva i dodržování mezinárodního práva, které Rusko tak bezprecedentně anexí Krymu porušilo.

Dnes řešíme ještě jeden problém. Nadiya Savchanko. I když samostatná rezoluce o propuštění poslankyně a pilotky v pondělí v Radě neprošla, podařilo se nám ji jako pozměňovací návrh začlenit do dnešní rezoluce o pověřovacích listinách ruské delegace. Je to naše kolegyně, demokraticky zvolená a má tu sedět s námi v sále, ne v ruském vězení. Nejsme tady pro parádu, ale abychom bojovali proti totalitní zvůli i za osudy jednotlivých lidí.

Gabriela Pecková, poslankyně TOP 09 a členka Rady Evropy

zdroj: blog Gabriely Peckové

Štítky
Osobnosti: Gabriela Pecková
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme