Adamová: Veletoč vládní koalice kolem učitelských platů

28. 3. 2019

Pokud na něčem před volbami do Poslanecké sněmovny panovala všeobecná shoda napříč politickým spektrem, tak to byla skutečnost, že učitelům je nutné přidat, protože vzdělání je naše budoucnost a učitelé jsou dlouhodobě podhodnoceni, což má přímý vliv na kvalitu školství v naší zemi. Koalice se dlouho ke zvyšování neměla, priority viděla v bobtnání státního aparátu a „slevách na jízdném“.

V úterý proto Sněmovna přijala usnesení, zejména opozičních poslanců, že vláda má učitelům přidat do výše 130 % průměrného platu do roku 2020. Ve středu však poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna přišel s tím, že zpochybňuje včerejší hlasování, protože nechtěl hlasovat pro usnesení, ale zdržet se. Následně mu v jeho snaze zpochybnit hlasování zdatně sekundoval poslanec KSČM Kováčik a pan Faltýnek a ohnutím sněmovních procedur si vynutili hlasování o tomtéž.

Usnesení přijaté včera kvůli této hlasovací mašinérii už neprošlo, vláda totiž nechce plnit ani svůj vlastní program, nejspíš proto, že se vzdělané a prosperující společnosti obává. Ta je totiž imunní vůči populismu a demagogii a neprahne po silné ruce autokratů, což současné vládní koalici ze zřejmých důvodu nevyhovuje.

Pokud však chceme být prosperující zemí, která je schopna zajistit lepší život svým občanům a postarat se i o seniory, sociálně slabé, samoživitelky, handicapované, tak je právě investice do vzdělání tou nejlepší cestou. Jiná cesta k prosperitě nevedla a nikdy nepovede. Ke Dni učitelů tedy vládní koalice dala pedagogům pěkný „dárek“, a co je ještě horší, dala ho celé České republice.

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum 24, 27.3.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme