Adamová: Studená válka je minulostí. Respektujte vnitřní záležitosti ČR

5. 5. 2020

Mám to štěstí, že většinu svého života žiji ve státě, ve kterém po čtyřech dekádách strádání konečně zvítězila demokracie. Byla jsem svědkem toho, jak se Česká republika stala pevnou součástí Evropské unie i NATO. O to více mě děsí informace zpravodajských služeb, že se na našem území pohybuje muž z Ruska nebezpečný pro komunální politiky včetně našeho starosty na Praze 6, Ondřeje Koláře.

Tato zpráva působí jako pochmurná vzpomínka na doby, do kterých se snad nikdo z nás vracet nechce. Česká vláda musí zaujmout jednoznačné stanovisko a rezolutně odmítnout zpochybňování legitimity svobodného rozhodnutí zastupitelstva obce. Od ministra zahraničí formou interpelace žádám informaci, co učinil pro to, aby onen nebezpečný muž s ruským diplomatickým pasem nemohl vkročit na naše území.

Vztahy České republiky a Ruské federace se dají považovat za dlouhodobě napjaté a vměšování se do interních záležitostí naší země jim opravdu neprospívá. Proč současnou situaci považuji za nepřípustnou a proč ji nesmíme nechat jen tak?

Nejsme ničí provincie

Místní samosprávy jsou pevnou součástí ústavního řádu České republiky. Jejich rozhodnutí jsou autonomní a nezávislá a Česká republika přece není ničí provincie ani vazalský stát, který by musel plnit rozkazy jiné mocnosti. Je tedy nepředstavitelné, aby do výkonu samospráv zasahoval cizí stát. Ba dokonce, aby komunálním politikům významný představitel takového státu otevřeně vyhrožoval. Neohradíme-li se okamžitě vůči takovému chování, které se vymyká všem diplomatickým pravidlům, může to pro naši bezpečnost představovat v budoucnosti zásadní riziko.

Nikdo nesmí ohrozit naše občany

Jméno Ondřeje Koláře (společně se Zdeňkem Hřibem a Pavlem Novotným) se objevilo na webu BBC. Za normální situace by to mohla být potěšující věc, ovšem v dnešním kontextu je to alarmující. Jestli si někdo uvědomuje, čeho mohou být někteří ruští agenti schopni, a zároveň neberou jejich aktivity na lehkou váhu, pak jsou to právě Britové. Na území Spojeného království se odehrály alarmující případy Litviněnko a Skripal. S tím, že by se něco podobného mohlo hypoteticky stát i na českém území, se smířit nehodlám. Věřte mi, že nejde o konspiraci ani o výplod něčí bujné fantazie. Kdyby tomu tak bylo, jen stěží by teď byli tito komunální politici pod policejní ochranou. Na klidu nepřidává ani podezřelý počet diplomatických zástupců na ruské ambasádě v Praze.

Svoboda projevu je zásadní

Ruská strana také označila zjištění týdeníku Respekt o možném výskytu nebezpečného muže s ruským pasem za „provokačně propagandistické metody“. Příměr typický pro autoritářské nedemokratické režimy. Naopak potenciální zásah do novinářské práce by byl bezprecedentním příkladem cenzury. Připomínám, že v České republice podle Listiny základních práv a svobod stále platí svoboda tisku a zákaz cenzury.

V současné situaci je naprosto nepřijatelná pozice české vlády, která stále ještě k výrokům ruských politiků nevydala žádné prohlášení a ruské vměšování do našich vnitropolitických záležitostí neodsoudila. Suverénní stát nemůže mlčet a nechat si od kohokoliv takové jednání líbit. Mohl by na to totiž v budoucnu hořce doplatit. 

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum24, 5.5.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme