Adamová: Na ignoranci ministryně Maláčové doplatíme všichni

13. 3. 2019

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je přesvědčena, že Česko nepotřebuje důchodovou reformu. To od ČSSD neslyšíme poprvé. Nově ale ministryně dodává, že ji u nás ani nikdo neumí pořádně připravit. To je vskutku zajímavá sebereflexe, kterou paní ministryně prokazuje svou nekompetentnost. A její umíněnost v tom, že náš penzijní systém pálí především nespravedlnost důchodů, zase ukazuje na její neuvěřitelnou přezíravost vůči skutečným prioritám důchodového systému.

Na nutnosti reformy, bez které budou budoucí důchodci dostávat mizerné penze nebo bude stát zápolit s obrovskými deficity, se přitom shodují všichni odborníci. Před neudržitelností systému varuje OECD, Světová banka, Evropská komise, Národní rozpočtová rada, ale také ministerstvo financí, a dokonce se k tomu dopočítalo už i samo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Všechna tato varování paní Maláčová záměrně přehlíží. Naše obavy, že důchodová komise vznikla jen na řešení drobných problémů, se potvrzují. Přitom jednou ze čtyř priorit komise, dle její zřizovací listiny, má být řešení udržitelnosti systému. Ministryně tak jde proti komisi, kterou sama zřídila a jejíž činnost tak pozbývá smyslu. Maláčová vlastně vzkázala více než čtyřiceti členům komise, že dělají jen stafáž, protože politickou vůli prosazovat potřebné změny systému penzí ministryně nemá a mít nebude. Považuji to za fatální selhání paní ministryně!

Jak se tedy nyní vláda k otázce důchodů staví? Platí ještě stále programové prohlášení vlády, ve kterém je důchodová reforma uvedena jako priorita číslo jedna, nebo platí slova paní ministryně Maláčové? To jsou otázky na premiéra Babiše, který by měl zvážit, zda má post ministryně zastávat někdo, kdo není ochoten naplňovat vládní program. Pokud však jediným programem není utrácení. Protože to jde paní ministryni nejlépe z celého kabinetu. Utrácet by ale dovedl kdokoliv, to můžeme ministrem práce a sociálních věcí udělat náhodně vylosovaného člověka a zvládne to úplně stejně jako paní Maláčová. Jenže to nám všem bude za patnáct let úplně k ničemu a dotkne se to skutečně každého z nás, nejen důchodců.

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Forum24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme