Adamová: Dostavba Dukovan podle gusta vlády? S Čínou i Ruskem na věčné časy

3. 8. 2020

Poslední půlrok mediální prostor v České republice opanuje téma koronaviru a jeho následků na naši společnost i ekonomiku. Ve stínu tohoto problému se však za mnohem menšího zájmu veřejnosti i médií rozhoduje o nejdůležitější státní zakázce několika dekád, ne-li století. Přitom by si dostavba jaderné elektrárny Dukovany zasloužila i kvůli své netransparentnosti mnohem větší pozornost.

Dostavba Dukovan je součástí státní energetické koncepce, která kdyby byla objektivně aktualizována, nemohla by realizaci takové zakázky rozhodně doporučit. Projekt nového bloku nemá pouze ekonomický rozměr, jeho realizace vyvolává také důležité bezpečnostní otázky.

Právě bezpečnost je u tak strategického projektu naprosto klíčovou záležitostí. Je zarážející, jakým způsobem se současná vláda staví k otevřené a transparentní diskuzi s veřejností i opozicí v souvislosti s projektem, který několikanásobně přesahuje její funkční období.

Opozice se žádné iniciativy ze strany vlády nedočkala a musela se o podstatné informace o zakázce doslova doprošovat. To je nepřípustné, uvědomíme-li si, že jde o zakázku, jejíž cena se podle reálných odhadů bude pohybovat okolo 300 miliard korun.

V kontextu současné mezinárodněpolitické situace je zcela nepřípustné, aby ve hře o dostavbu nového jaderného bloku byly ponechány firmy pocházející ze zemí s autoritativními režimy, tedy z Ruska a Číny. Pokud dovolíme, aby takto klíčový projekt byl svěřen jedné z těchto zemí, bude se jednat o bezprecedentní bezpečnostní ohrožení naší země ze strany těchto států. Oba státy dlouhodobě zmiňují jako zásadní riziko i zprávy BIS. Fakt, že vláda premiéra Babiše obě země z tendru i kvůli těmto skutečnostem již předem nechce vyloučit, nahrává spekulacím o skutečném vlivu těchto velmocí v České republice. Zvláště pak v situaci, kdy se místo českého prezidenta na Pražském hradě usídlili z půlky ruský a z půlky čínský velvyslanec.

Diskuze o energetické budoucnosti naší země by se však i přes aktuálnost tématu neměla omezit pouze na podporu jaderné energie v České republice, přestože ta bude i v následujících letech nepostradatelnou složkou energetického mixu.

Cílem naší země by mělo být i nadále masivně investovat do zvýšení podílu obnovitelné energie podobně, jako je to trendem ve vyspělých zemích Evropské unie. K tomu však budeme muset nastavit nejenom strategickou spolupráci především s okolními zeměmi, ale mít rovněž pravidelně aktualizovaný plán energetické koncepce, který současně vládě chybí.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 

Zdroj: Forum24, 1.8.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme